Hlavní obsah
Sport

Senzace se nekoná, Sparta vyloupila bezzubou Olomouc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Žongl / Jager

Sigmu Olomouc čekal po týdnu další top tým Fortuna Ligy. Poté, co v minulém týdnu dokázala okrást o body sešívané, přivítala na Andrově stadionu druhé pražské S. Na rozdíl od minulého týdne se ale překvapení nedostavilo.

Článek

K výhře nasměroval letenské kapitán Ladislav Krejčí, o kterém se toho v týdnu napsalo více než dost. Jeho odchod v letním přestupovém období je takřka jistý a sparťanský defenzivní hráč by se rád rozloučil titulem, ke kterému dnes Sparta udělala další významný krok. Výhra 4:1 ji zajistila výbornou výchozí pozici v nadstavbě, kterou začne s náskokem čtyř bodů na druhou Slavii.

Sparta opět v laufu

Po několika nepřesvědčivých výkonech v posledních zápasech dokázali hosté opět zapnout na plný plny a jejich forma před začátkem nadstavby graduje. Snad až na prvních patnáct minut zápasu s Olomoucí, její hráči působili lehkonoze, jejich hra měla systém, řád, a tak není divu, že se dostavila i nadstavba v podobě krásných technických fines.

Je až s podivem, že v týmu plném kvalitních fotbalistů vyznačujících se vysokou technickou vyspělostí, může již několik sezón figurovat hráč, jako je Tomáš Wiesner. Ten opět na hřišti působil, jako když si jde mladší žák zahrát s dospělými. Chápu, že je to krizové řešení za vykartovaného Preciada, ale Priske je u týmu dostatečně dlouho na to, aby pochopil, že na tento post potřebuje daleko vyšší kvalitu.

Komu ale forma zápas od zápasu roste, je Jan Kuchta. Na vstřelení branky sice stále potřebuje pět vyložených šancí, ale penzum černé práce, které dokáže v každém zápase odvést, to zaslouží jednoznačně uznání. Rostoucí formu potvrzuje také jeho střelecký účet, který otevřel již v minulém zápase v Ostravou a v připisování čárek pokračoval i na Andrově stadionu. Za chvilku jich snad bude víc než v Belmondu.

Olomouci chybí hodně, rozhodně ale ne naivita

Domácí Sigma vstoupila do zápasu aktivně, ale to byl zřejmě její největší problém. Namlsaní bodovým ziskem z Edenu chtěli hráči domácích hrát fotbal, ale to se proti rozjeté Spartě rovná sebevraždě. To si zkusila před týdnem Ostrava, stejně jako v poháru Slavia. Jak oba zápasy dopadly jistě netřeba připomínat.

Olomouci nechybí aktivita, nechybí jí běhavost, ale chybí ji, a to velmi, kvalita. Když ještě za stavu 0:0 jdete z křídla sám na brankáře, balón musí jednoznačně skončit v síti. Domácí útočník místo toho volí přihrávku skrze vápno na rozběhnutého Zifčáka, kterou ale narýsuje tak, že na ni nedosáhne žádný z obránců, ale ani zmíněný Zifčák.

Nebýt polevení Sparty v posledních 20 minutách za stavu 4:0, asi by domácí čekali na vstřelení branky ještě dnes. Takhle alespoň Jáchym Šíp využil toho, že Peter Vindahl v brance hostí pustí téměř každou střelu za svá záda a zaznamenal tak čestný úspěch Sigmy, která základní část Fortuna Ligy zakončí ve středu tabulky.

Foto: Žongl / Jager

Kapitán, který bude chybět

Nedá mi to se v závěru vrátit k Ladislavu Krejčímu. Hráč, jehož jméno je propíráno v médiích týden, co týden. Posledních pár měsíců se řeší především dvě témata. Kam odejde v letním přestupovém období a výrazný pokles formy spojený s řadou chyb a nepřesností.

Na první odpověď si budeme muset ještě počkat, i když prosakují informace, že tím, kdo jeho služby získá, bude španělská Girona. Na druhou část nám ale dal v dnešním zápase odpověď Krejčí sám. Žádnému fotbalistovi se nevyhne pokles formy, ale velikost hráče je dána tím, jak se s takovým poklesem vypořádá. Když Krejčí přišel do Sparty jako vyjukaný mladík, nechápal jsem. Dnes ale na hřišti běhá charakterově silný člověk zrozený pro funkci kapitána.

Krejčí představuje hráče, který umí strhnout ostatní, jít jim příkladem a když se nedaří, o to víc zamakat. Nehroutí se z vlastních chyb, a naopak je synonymem touhy po úspěchu. Takového kapitána Sparta dlouho neměla a jeho odchod tým zasáhne, ať už si to hráči přiznat chtějí, či nechtějí. Před letenskými tak bude složitý úkol v podobě hledání nového céčka.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz