Hlavní obsah
Sport

Senzace v Německu. Sparta obrala o body vicemistra Bundesligy

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Patrik Houštecký - Žongl magazín

Zapomenuta je ligová porážka pražské Sparty s Olomoucí. Po úterním večeru její fanoušci oslavují důležitý bod v Lize mistrů na půdě druhého celku uplynulého ročníku Bundesligy.

Článek

Sparta obětavým výkonem obrala velkoklub ze Stuttgartu o body a do tabulky si připisuje cennou remízu. Oproti víkendovému zápasu letenští ukázali maximální koncentraci i nasazení a mohou se radovat z dalšího významného skalpu.

O víkendu oba týmy ztratily. Více to ale bolelo českého mistra, kterému Slavia odskočila na rozdíl tří bodů. Stuttgart po překvapivém vítězství nad Dortmundem v poměru 5:1 odevzdal body ve Wolfsburgu, když remízu 2:2 zachraňoval až v nastavení. Přesto však byl německý celek jasným favoritem. Konečné skóre tak bylo velkým zklamáním pro domácí a povzbuzením pro letenské.

Smolný začátek i výstavní trefa

Sparta nezačala zápas vůbec špatně. V první pětiminutovce si vypracovala celou řadu šancí. Stuttgart nečekal, že letenští budou hrát s takovým nasazením a dělal individuální chyby. Sparťanští fotbalisté byli v danou chvíli na koni. Sílu domácí celek demonstroval v okamžiku, kdy z první vážnější situace vstřelil úvodní branku. I když vážnější situace. Ona to vážnější situace ani nebyla. Jednoduchý centr z levé strany, neuhlídaný Millot a Peter Vindahl byl na hlavičku krátký.

Sparta ale ukázala obrovskou mentální sílu. Branka ji nepoložila a naopak pokračovala v aktivním výkonu, který ji zdobil v začátku utkání. Když Martin Vitík hlavičkoval do tyče, fanoušci už zvedali ruce na znamení oslavy vyrovnávací trefy. Na tu si ale museli počkat ještě pár minut. A nebyla to trefa jen tak nějaká.

Veljko Birmančevic vybojoval pár metrů za hranicí pokutového území volný přímý kop, ke kterému se postavil Kaan Kairinen. Střela vyslaná na branku domácích měla takové parametry, že na ni byla krátká jak zeď, tak brankář Stuttgartu. Jestli v té šibenici byl nějaký pavouk, tak se ještě teď třese strachy a diví se, kdo mu zpřetrhal všechny pavučiny. Bez nadsázky může tato branka aspirovat na gól roku. Když o pár minut později Birmančevič přidal další ránu do brankové konstrukce, optimismus v žilách sparťanských fanoušků rostl jako promile v krvi alkoholika.

Tým, který táhne za jeden provaz

Nejvíce kritizovanou částí pražského celku v utkání s Olomoucí byla obrana. Ta vytvořila celou řadu chyb a díky nim Sparta přišla o víkendu o všechny body. Obrana si však napravila renomé s daleko věhlasnějším celkem. Druhý poločas se totiž nesl zcela ve znamení totální defenzívy letenských. Stuttgart zařadil druhý rychlostní stupeň a dostával Spartu pod obrovský tlak. Chvílemi se zdálo, že je otázkou času, než kapituluje.

Defenzíva ve složení Vitík – Panák – Zelený ale působila bezchybně. Jejich nasazení bylo enormní a výborně jim vypomáhali další hráči z pole. Preciado i Ryneš se stahovali hluboko do obrany a zapojil se i Rrahmani s Birmančevičem a Haraslínem. Postupem času Stuttgart ještě navyšoval tlak a letenští už jen odkopávali balón v naději, že si chvilku odpočinou.

Odpočinku ale bylo pramálo. Lars Friis poslal do hry čerstvé síly v podobě Lukáše Sadílka a Victora Olatunjiho. To se ukázalo jako velmi dobrá volba. Notně vyčerpaný Laci tahající už nohy uvolnil místo Sadílkovi, který působí lepším defenzivním dojmem. Olatunji se ve stylu nakopávání balónů ztrácel a ukázal, že udržet balón proti kvalitnímu soupeři není až tak jednoduché jako v Chance Lize. Celý tým ale bojoval do posledního dechu a odměnou mu tak byl konečný hvizd rozhodčího a další bod do tabulky Ligy mistrů.

Sparta udělala progres

Sparta má za sebou dva zápasy v Lize mistrů a na kontě čtyři body. Salzburg a Stuttgart sice samozřejmě nedosahují kvality Liverpoolu, ale kdo si vzpomene na vystoupení letenských v posledním zápase evropských pohárů minulé sezóny, ten musí být nadšený. Tomáš Rosický po postupu do ligové části hovořil o nutnosti pracovat na konkurenceschopnosti v nejprestižnější soutěži světa. A je vidět, že se práce daří.

V příštím kole Sparta pojede na City, kde to bude ještě o level těžší soupeř, ale ani Stuttgart nejsou žádná ořezávátka. Skončit v německé nejvyšší soutěži před Bayernem už něco znamená. A přesto s tímto soupeřem dokázala Sparta hrát vyrovnaný zápas. Hurá fotbal z Anfieldu je minulostí. Lehkomyslnost, naivita také vymizela a letenští po dvou kolech mohou reálně uvažovat o postupu do další fáze. To je sice hodně předčasné, ale udrží-li si takové výkony, nic není nemožné.

Sparta hodně zapracovala na systému, na nasazení, zodpovědnosti a na jejím projevu je to vidět. Souboje v Lize mistrů už pro ni nejsou zápasy, které si jde užít, protože takové soupeře nepotkává každý den. Jde do nich bojovat o body, prestiž, koeficient i peníze. Pokud k utkáním bude nadále přistupovat tak, jako přistoupila k tomu se Stuttgartem, její šance na další body nejsou nulové.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz