Hlavní obsah
Sport

Sešívaný Michal: Naváže Slavia na dobrý konec jara?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: SK Slavia Praha

Za dva týdny začíná liga a mnozí už nedočkavě čekají, jestli Slavia naváže na kvalitní závěr jara nebo přijde už skoro tradiční trápení z úvodů sezony.

Článek

Já tak nějak doufám, že slabý začátek se týmu vyhne. Důvod je jednoduchý, změny v kádru nejsou moc velké a trenér nemusí po dlouhé době nic moc nového budovat. Naopak může navázat tam, kde skončil na jaře.

3 – 4 – 3

Tři přípravné zápasy a v každém zvolil trenér Trpišovský rozestavení se třemi stopery. Není proto příliš těžké si vydedukovat, že s tímto systémem bude tým vstupovat do sezony. Ostatně proč ne? Na konci jara to fungovalo a řadě hráčů systém seděl asi víc než hra na čtyři beky. Hlavně David Douděra, Václav Jurečka nebo Oscar se v něm vyloženě našli.

Posily

Tým doplnil hned o čtyři borce a já se už těším na jejich působení. Poslední posilou je norský univerzál Conrad Wallem. Zde přiznám, že úplně netuším, kam s ním trenér počítá. Spíše však předpokládám, že úvodní půlrok bude seznamovací. Osobně bych brzdil nadšení z Mojmíra Chytila. Nejsem úplně přesvědčený, že je to typologicky hráč pro Slavii. Zajímavým tématem je příchod norského Gambijce Sheriffa Sinyana. Já byl dlouho proti, protože přece jen zdravotně nestabilních borců má Slavia habaděj. Ale příchod zadarmo s ročním smlouvou, která má následnou opci. To je velká výhra vedení klubu. Pokud bude tento reprezentant země, jejímž největším městem je Serekunda, zdravý, může být pro sešívané výhrou v loterii. Pokud nikoliv, žádná tragédie pro tým se neodehraje. Spolu s Ogbuem, Holešem, Ousouem, Kačarabou či případně Masopustem by mohli vytvořit velmi silný střed obrany.

Muhamed Tijani

Asi největším tématem byl příchod Tijaniho. Rychlý, vysoký, důrazný, pracovitý, skoro by se chtělo říct, že to je ideální hráč. Má však hodně technických nedostatků, ale na tom všem se dá pracovat. Podle mě je to hráč s obrovským potenciálem, ale trochu se bojím, aby jej nesemlel tlak, který na něj ve Slavii bude. Je potřeba, aby dával branky hned. V přípravě se sice zatím nejeví nic moc, ale všichni soupeři zatím chtěli hrát fotbal a právě tento 191 centimetrů vysoký borec by mohl být platnější do duelů, kdy tomu tak nebude a bude to více o fyzické stránce věci. Vždyť vzpomeňme si, kolik z nás po loňské přípravě básnilo o Ewertonovi a teď skoro ani nevím, kde je mu konec. Jen doufám, že je to hodně daleko od Edenu a celou cestu šel pěšky.

Odejde David Jurásek?

Pokud ze něj bude někdo ochoten nasypat více než 10 milionů euro, asi nemá smysl jej držet. Přeci jen pro klub znamená výdělek z přestupů výrazné procento v kolonce příjmů a letos Slavii nečeká ani lákadlo v podobě boje o Champions League. Navíc klub by si pak mohl dovolit udržet další důležité borce. Jestli je pravdou, že je ve hře o levonohého beka tolik zájemců, nelze se divit tomu, že červenobílí s přestupem otálejí, protože přesně v této pozici je dobré čekat na nejlepší nabídku. Otázkou v tuto chvíli spíše je, kdo za něj?

Plavšič? Oscar? Provod?

V přípravě se na postu levého halfbeka velmi slušně jevil exsparťan Srdjan Plavšič. Jenže ten se zranil, navíc už jsme se několikrát mohli přesvědčit o tom, že Plavšič v přípravě a Plavšič v sezoně, to jsou dva rozdílní hráči. Já s ním mám vzhledem k okolnostem přestupu k nám trochu morální problém a byl bych radši, kdyby ve Slavii vůbec nehrál, nicméně v tuhle chvíli je na místě mu hlavně popřát brzké uzdravení.

Logicky proto působí zapojení Oscara. Ten se sice na jaře geniálně etabloval ve středu pole, ale tam má trenér Trpišovský variant spoustu (Hromada, Wallem, Provod, Ševčík či Zafeiris), takže by posun nalevo dával logiku. Variantou může být i Lukáš Provod, méně pravděpodobně se mi už jeví nasazení Jana Bořila, u nějž je vidět, že pohybově to na úplně nejvyšší úroveň není. Počítám s tím, že budou spolu se Standou Teclem v roli mentorů u béčka a v případě nouze budou schopni naskočit v prvním týmu. Ale jsou to pouze moje teorie.

„Ibra“ na západ Čech

Do Plzně se stěhuje Ibrahim Traoré, což nadělalo hodně zlé krve. Podle mě zbytečně. Tento přestup jen to poukazuje na to, že Viktoria už není tou Viktorií , která by měla míchat kartami v titulové partii, protože bývalý reprezentant Pobřeží Slonoviny se stal ve Vršovicích přespočetným. Nedělejme prosím z Plzně Spartu, tou nikdy nebyla ani nebude. Něco tak mimořádně odporného může vzniknout maximálně jednou za tisíc let. Já Ibrovi za odvedenou práci děkuji a žádnou hořkost po jeho přestupu necítím.

Nekončí tím africká cesta?

Na odchodu střelce důležitých branek mě spíše překvapuje jedna věc. Hodně se hovořilo o tom, že právě on by měl být pomocnou rukou při přestupu borců z Afriky a při spolupráci s tamní akademií. Neznamená to konec této spolupráce a soustředění se spíše na českou či severskou cestu? Těžko říct.

Dražší permanentky

Hodně lidí se na internetu čílilo nad cenami permic. Dokonce se v internetových diskusích našli odborníci, kteří i do tohoto tématu tahali Ukrajince. Ale opravdu vám někomu přijde cena kolem čtyř tisíc jako výrazně nadstřelená pro klub formátu Slavie? Ještě loni jsme měli cenu permanentních vstupenek na úrovni Bohemians, což opravdu neodpovídá kvalitě zboží, které fanoušek dostane. Slavia je výjimečné zboží a tak je k tomu třeba přistupovat. Nebo byste snad šli dvacetkrát do roka na špičkové divadelní představení za stejnou cenu?

Ať žije Slavie a snad se všichni uvidíme za čtrnáct dní v Edenu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz