Hlavní obsah
Sport

Sešívaný Michal: Praze vládneme, ale budeme i Česku?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Přiznávám, že se ve svých komentářích už trochu bojím chválit, protože vždycky, když se k tomu uchýlím, přijde bída. Naopak když kritizuju, hned poté přijde skvělý výkon. Zkusím tedy ošálit skutečnost a tentokrát začnu kriticky.

Článek

Ostatně včerejší začátek si trochu přísnějšího pohledu zaslouží. Když jsem kolegyni vedle sebe někdy ve 28. minutě říkal, že po velkých výhrách to většinou stojí za kulové a dnešek není výjimkou, asi má slova zaslechl i její oblíbenec Václav Jurečka a chtěl mi je vyvrátit. Nutno však podotknout, že jsem se nemýlil a začátek se klukům fakt moc nepovedl. Ofenziva byla spíše jalová. Rychlý Václav Drchal dělal stoperům problémy a bylo jen dílem náhody, že Slavia neinkasovala. Jenže pak začal psát pan Jurečka trochu jiný příběh.

Čtyři branky po 27 letech

Naposledy předvedl čtyřgólový výkon Robert Vágner proti Uherskému Hradišti, takže možná symbolicky na něj navázala právě posila ze Slovácka. Už minule jsem osmadvaciletého útočníka jako jednoho z mála chválil a jsem rád, že tentokrát dokázal své kvalitní výkony z posledních týdnů korunovat i brankami. Ukázal všechno – pohotovost, rychlost, dynamit v noze i přehled. Co si však na odchovanci Opavy cením asi nejvíc, je jeho neskutečná kondice. Možná bychom při zkoumání jeho rodokmenu narazili i na jméno Emil Zátopek. Moc mě zaujal i tím, jak po zápase mluvil hlavně o tom, že teď není čas slavit, ale je potřeba se koncentrovat na další zápasy. Takhle mluví budoucí vítězové.

Půltucet do vaku

Hned po utkání mi přišla gratulace od třináctiletého studenta hrajícího za Bohemku. Toho si vážím. Možná ale jen tuší, že tím předejde mým blbým kecům na jeho účet a má pravdu, protože někteří přátelé fandící „klokanům“ dostali po utkání slušnou rychtu. Ale oni si ji zaslouží, ne nadarmo je taky klokan v Austrálii považován za škůdce. Ostatně šest fíků, to snad nenacpe ani klokanice do vaku. Na druhou stranu je potřeba podotknout, že v Ďolíčku letos udělali kus práce a pohárová odměna by pro ně byla zasloužená. Sice dostali 6:0, ale spíš bych řekl, že to bylo dílem psychiky než čímkoliv jiným.

Nejen Jurečka

Kvalitní výkon však nepodal jen borec s inženýrským titulem. Igoh Ogbu se sice s Drchalem trochu trápil, ale všechny souboje nakonec tak nějak zvládl a potvrdil svou jasnou pozici lídra obrany. Skvělou formu potvrdil David Douděra, který to navíc podruhé za sebou zvládl bez simulování. Jen tak dál. Kontinuálně se zlepšuje i Lukáš Provod, už tradičně se dařilo Oscarovi a moc se nedá vytknout ani Ivanu Schranzovi či Jakubu Hromadovi, jehož příchod výrazně zklidnil střed hřiště. Co mě trochu trápí je slabší forma našeho norského talentu Zafeirise, ale je mladý, on se do toho zase brzy dostane.

Derby? To byla laskominka

Osobně jsem šel po Hradci na zápas spíš s obavami. Kamarád v hospodě dokonce doufal, že nedostaname debakl, ale co se dělo na hřišti, to jsem si nepředstavoval ani v nejsmělejších snech. Jak jsem byl proti „Votrokům“ zklamaný, že vyhrávají všechny souboje, tak Sparta neměla nic. Pohybově je Trpišovského svěřenci úplně zašlapali do země. Ogbuovi prohrané souboje by na prstech dokázal spočítat i Bezruký Frantík. Oscar si naprosto uzurpoval střed pole a vše korunoval nádhernou brankou Douděra. Krásnější však byla druhá branka Sparty. Ta měla všechno. Nesmyslný výběh gólmana. Naprostou dezorientace stoperů a dokonalou hlavičku od Vitíka. To byla slast. Fotbalová symfonie. Tohle patří do zletého fondu hned vedle Sáčkova gólu zadnicí a Štětinova odkopu do vlastního obličeje.

Na tribuně 5:0

Srovnání obou táborů vyšlo pro kotel domácích skoro až tristně. Kdy jindy se mohly dva největší tábory utkat jako rovný s rovným než ve středu? Slávisti neustále hnali své koně dopředu, kdežto kotelníci Sparty se museli sami až smát, jak dostávají na tribunách na frak. A rozdíl v choreu? Několik světelných let. Tribuna Sever ukázala, že minimálně v Praze nemá konkurenci a teď už bude jen na hráčích, aby předvedli totéž.

Sobota nerozhodne, ale hodně napoví

Trenér Sparty už podruhé nedokázal na Slavii vůbec nic vymyslet. Kuchtu hlídal Ogbu lépe než dozorce na Guantánamu. Středoví hráči prohrávali se slávisty ve všech fyzických činnostech a tak je Spartě málo platné, že jsou možná fotbalovější, když se stěží dostali k míči. Samostatnou kapitolou je pak hra obranného tria, které stejně jako v prvním zápase jen těžko zachytávalo naběhy za svá záda a nevyvarovalo se hrubých chyb.

Ale pozor, Sparta má pořád kvantum kvalitních hráčů a až nelidskou kvalitu ve vzduchu. Priske není idiot, aby stejné chyby opakoval i potřetí a zkusí na Slavii připravit nějaké překvapení. Otázkou je, zda mu vyjde a nebo bude mít trenér Trpišovský další trumfy v ruce. Já osobně čekám v základu Hromadu a Lingra. Za jedno však dám ruku do ohně, ten zápas bude vypadat úplně jinak než oba předchozí. Doufejme, že vyhraje ten lepší a nerozhodnou rozhodčí. Byla by to v konečném důsledku obrovská škoda pro fotbal.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz