Hlavní obsah
Sport

Šestnáct let od utkání Boleslavi s Villarrealem. Zůstala hrdost i pachuť

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0/Mktecqro

Ilustrační foto

Dnes je tomu přesně šestnáct let od památného zápasu Poháru UEFA (dnes Evropská Liga), kdy se v Boleslavi představil slavný španělský Villarreal.

Článek

Utkání tehdy pískal slovinský sudí Damir Skomina, který odpískal nespočet zápasů na MS a ME, či v Lize Mistrů. Byl to krásný fotbalový večer, bohužel se smutným koncem pro Středočechy. Zápas prohráli po dobrém výkonu 1:2. Jediným střelcem domácích byl Alexander Mendy. Fanoušci Středočechů si jistě na tento slavný zápas vzpomenou i dnes. Třeba Marek Matějovský, by rád tuto jízdu zopakoval a po letošním ročníku Fortuna ligy se dočkal evropské soutěže. Na sklonku kariéry by se určitě Evropě nebránil.

Plno budoucích hvězd a veteránů v sestavě

V dresu Mladé Boleslavi nastoupil v brance Miroslav Miller, obranu hrál Petr Voříšek s Milanem Kopicem a Václavem Procházkou. Záložní řadou se proháněli Jan Rajnoch, Tomáš Sedláček, Václav Kalina, Tomáš Hrdlička a Marek Matějovský. Útok tvořil Jan Kysela a francouzský zabiják Alex Mendy. Na lavičce začínali kariéry mladíci Jakub Řezníček s Ivem Táborským. Společníkem na střídačce byl veterán Radim Holub.

Ve španělských řadách Villarrealu hrál například brankář Diego López, střelec prvního gólu Nihat Kahveci, druhý zásah měl na starosti mladý Santi Cazorla a dalšími v sestavě byl třeba i bývalý sparťan Rio Mavuba, nebo Jon Dahl Tomasson.

Krutá prohra Mladé Boleslavi proti Žluté ponorce

Zápas byl velmi vyrovnaný, ale bylo cítit, že Žlutá ponorka má daleko lepší individuality a po půlhodině hry je poslal do vedení turecký střelec Kahveci. Mladoboleslavští v prvním dějství zahrozili střelou Marka Matějovského, ale gólman López předvedl výborný zákrok. Hosté ze tří tutovek proměnili jednu a do šaten se šlo za stavu 0:1.

Na domácí Boleslavi byla vidět jednoznačná chuť se zápasem něco udělat, ale bohužel v 56. minutě utekl obraně Cazorla a zvýšil na 2:0. Tomasson mohl o chvíli později rozhodnout, ale trefil pouze tyč. Od této chvíle na hřišti existovala jen Mladá Boleslav. Větší šance si ale vytvořila až v posledních deseti minutách. V 89. minutě se Bolka dočkala. Špatně trefil balón benjamínek Řezníček a Mendy míč dokopl do sítě - 1:2! V nastaveném čase a po centru Vaněčka umístil hlavou míč do sítě Řezníček a vyrovnal na 2:2. Pomezní rozhodčí však nepochopitelně odmával ofsajd a doslova zařízl domácí. Obral je o vysněný bod! Situace byla naprosto viditelná a jednoduchá, ale pomezní udělal kontroverzní rozhodnutí a stal se nakonec nejlepším hráčem Villarrealu.

Vzpomínky na tento zápas zůstanou a u některých skalních fanoušků, jsou stále v živé paměti. Třeba v budoucnu se opět v Lokotrans Areně dočkají evropské soutěže a slavného velkoklubu.

V sezóně 2007/08 se v Boleslavi hrála naposledy Evropa

Základní skupina Poháru UEFA se před šestnácti lety hrála se zvučnými kluby. Soupeři boleslavských byli: již zmiňovaný španělský Villarreal, který základní skupinu vyhrál. Druhá skončila italská Fiorentina, třetí řecký AEK Atény. Boleslav obsadila poslední čtvrté místo.

Od ročníku 2007/08 se v Mladé Boleslavi základní skupiny nedočkali. Středočeši několikrát vypadli v 2. a respektive 3. předkole Evropské ligy (dříve Pohár UEFA).

Nejsou evropské poháry, nejsou pořádné divácké návštěvy. Na stadion v Mladé Boleslavi totiž toto tvrzení platí dlouhé roky. S Libercem, Jabloncem a Zlínem je to nejméně navštěvovaný stadion ve Fortuna lize. Když k tomu přičteme, že se na okraji města vyrábějí škodovky a v automobilce se rozdávají permanentní vstupenky zdarma, je smutné zjištění, že by diváků bylo vlastně ještě méně.

Může být aktuální ročník zlomovým v boji o poháry?

Fotbalisté Mladé Boleslavi se v současné chvíli nachází na šestém místě Fortuna ligy a mají ještě domácí dohrávku s Viktorií Plzeň. Jejich výkony jsou sice jako na houpačce, ale jejich ofenzivní síla je obrovská. Vasil Kušej, Yusúf, Matěj Pulkrab, Daniel Mareček a skvostnými přihrávkami a centry je podporující matador Marek Matějovský. To je prostě paráda, mít takové borce v kádru. V obraně naopak šéfující Marek Suchý s Ondřejem Karafiátem a ofenzivním bekem Martinem Suchomelem, který už pár branek vstřelil.

Tým je pod bývalým snajprem a nově i trenérem Markem Kuličem na velmi dobré cestě a letos se bude bít o Evropu. Kádr je velmi dobře namixovaný, jak hráči mladými, tak zkušenými. Ladí to perfektně. Podpora diváků by s Evropou rázem stoupla, a do Boleslavi by zase po dlouhých letech začalo chodit nejen na zimní, ale i na fotbalový stadion.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz