Hlavní obsah
Sport

Šilhavý odešel jako chlap. Kdo však převezme žezlo?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Žongl / Jindřich Jager

Poslední kvalifikační utkání na olomouckém Andrově stadionu skončilo nakonec podle papírových předpokladů a česká reprezentace se tak podívá na evropský šampionát.

Článek

Mnohé fanoušky však například dle reakcí na sociálních sítích více potěšil konec dosavadního kouče národního týmu, Jaroslava Šilhavého. Poradí si FAČR s touto citlivou trenérskou změnou?

Vzhledem k událostem posledních dnů se jednalo patrně o jediné možné řešení. Nutno však sportovně přiznat, že Jaroslav Šilhavý odešel jako správný chlap, byť ho lidé vyhazovali již po zápase s Albánií. On však svou misi úspěšně dokončil a nakonec odešel s hlavou vztyčenou.

Rezignace byla pro trenéra vysvobozením

Vzhledem k nejistému průběhu závěru kvalifikace se zvyšoval tlak na trenérský štáb. Jistým vyvrcholením bylo porušení interních pravidel ze strany tří hráčů. Ti svým počínáním patrně zasadili trenérovi poslední ránu. Kouč, který dostal na minulém evropském šampionátu svůj tým do čtvrtfinále, najednou upadl v nemilost, přičemž jeho kreditu pochopitelně již dříve uškodila jeho neúspěšná kvalifikace o světový šampionát. Při posledních televizních vystoupeních jsme viděli člověka plně smířeného s nepřízní osudu.

Reprezentační trenér byl dlouho pod ochranou šéfa FAČR Petra Fouska. Ten dosedl do své funkce před více než dvěma lety, kdy byla pozice Jaroslava Šilhavého neotřesitelná a možná i díky tomu mu následně vedení FAČR odpustilo nezdar v kvalifikaci o světový šampionát. Nad trenérem dokázal držet ochranou ruku i během této evropské kvalifikaci po zaváháních, jež by se dříve jevila jako nepředstavitelná. Nyní se očekává, že dokáže správně nasměrovat výběr nového trenéra.

Nedívat se do minulosti, ale myslet na budoucnost

Zde by se Petr Fousek i celý výkonný výbor měli poučit z nedávné minulosti. Najdeme v ní totiž příklady reprezentačních trenérů, kteří dostali tento post v podstatě jako odměnu za dosavadní kariéru. Nejkřiklavějším příkladem se Pavel Vrba, kolem něhož vznikal po úspěších v Plzni jistý kult osobnosti. Po neúspěšném angažmá u reprezentace nabrala jeho kariéra sestupnou tendenci. Podobným případem je i Karel Jarolím spojovaný vždy především s úspěchy se Slavií. V obou případech se jednalo o trenéry s mnoha zkušenostmi, kteří však měli velmi omezenou možnost přinést jistý herní progres. Není ani na reprezentační lavičce čas pro mladou krev?

Nejvíce se v této souvislosti mluví o momentálním kouči Slovácka Martinu Svědíkovi, přičemž vedení klubu podle svých slov čeká na konkrétní nabídku. Jako velmi nadějný trenér se v české nejvyšší soutěži někdejší reprezentant Radoslav Kováč, snažící se momentálně rozdávat radost v Pardubicích. Jeho loňský povedený boj o záchranu naznačil možnost další české trenérské naděje. Český fotbal již delší dobu v mnoha ohledech přešlapuje na místě. Příchod nové trenérské generace může přinést i pro reprezentaci jistou naději. Závan čerstvého vzduchu by určitě vnesl i David Holoubek.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz