Hlavní obsah
Sport

Skalp evropského velkoklubu! Sparta ukázala sílu i bez opor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jindřich Jager/Žongl

ilustrační fotografie

Před čtvrteční odvetou předkola play-off čekal na Spartu nesmírně těžký úkol. Otáčet ztrátu z Istanbulu, kde padla 2:3 gólem v nastaveném čase poté, co Tomáš Wiesner neproměnil samostatný únik a z protiútoku rozhodl Galatasaray.

Článek

Wiesner nastoupil v odvetě v základní sestavě a sparťanským fanouškům tuhla krev v žilách. Bez Krejčího, bez Birmančeviče, bez Ryneše, zato s Wiesnerem a Olatunjim v základu.

Nebýt zranění Zeleného, asi by byl on tou první volbou na místo levého wingbeka, ale jeho zdravotní stav nedovolil plnou zátěž a tak padla volba právě na Wiesnera. Hráče, který je v nelibosti řady fanoušků. Však právě on byl viníkem vypadnutí z předkola Ligy mistrů, když svou chybou poslal Kodaň do vedení v odvetě. Nikdy nepředváděl excelentní výkony, natož aby přidal jakoukoliv nadstavbu a tak není divu, že sparťané trnou hrůzou pokaždé, když na hřiště nastoupí.

Preciado ukázal, jak se nakládá s tutovkou

Sparta do zápasu vlétla stejně jako před týdnem v Turecku a svého soupeře hned na začátku poločasu zatlačila. Odměnou jí byl samostatný únik Angela Preciada. Téměř totožná situace jako před týdnem, ve které se zjevil Wiesner a tváří v tvář brankáři Galatasaraye selhal. Preciado ale prokázal daleko vyšší technické kvality a krásným lobem překonal Musleru a poslal Spartu do vedení. Emoce na stadionu se začaly vířit. Domácí si nemohli přát lepší start utkání, než v osmé minutě smazat náskok soupeře.

Snad kvůli euforii, snad kvůli nezkušenosti, ale sparťané jaksi pozapomněli na obranu a o pár minut později bylo vyrovnáno. Na hráče domácího týmu dopadla tíha okamžiku a pro následujících dvacet minut je to zcela vyřadilo ze hry. U každého míče byli později než soupeř. Nedokázali sbírat odražené balóny a druhá polovina prvního poločasu nevypadala vůbec dobře. Z toho by se Sparta měla poučit a zapracovat na mentalitě.

Rozhodla kontroverzní lavička

I druhý poločas začal tlakem Sparty, ale hráči, kteří pravidelně leští lavičku, pálili jednu šanci za druhou. Tolik proklínaný Wiesner spálil několik šancí svou technickou nevyspělostí, a když Olatunji běžel sám na Musleru, zapomněl, že by si měl pomoci tělem. Není divu, že právě tito dva hráči byli prvními střídajícími. Oba ukazují, že jsou na míle vzdáleni základní sestavě a do systému trenéra Priskeho nezapadají. Ale kde nic není, ani smrt nebere a do zápasu je trenér poslat musel.

Turci ovšem také nepředváděli velkou kvalitu a to především do obrany. Jedním z neobratných zákroků to Spartě ulehčili a domácí tak šli do početní výhody. Ta se nakonec ukázala jako klíčový aspekt celého dvojzápasu.

Ač fanoušci žehrají na nízkou sílu lavičky, právě střídající hráči rozhodli, že Sparta postupuje do další fáze Evropské ligy na úkor silného Galatasaray Istanbul po výsledku 4:1. Základním kamenem výhry letenských se stala nová akvizice Indrit Tuci, který si připsal vítěznou branku a navíc asistenci na další trefu. Bez skvěle zapadnuvšího Zeleného by ale branek nebylo a tím se síla lavičky dostává do kontroverze. Polovina nepravidelně hrajících hráčů je na odpis, druhá má šanci zabojovat i o základ.

Tenhle postup se cení, ale bere hodně sil

Sparta se na vítězství hodně nadřela, ale po celý zápas z ní čišela obrovská síla. Dvakrát do osudu zápasu zasáhl VAR v její neprospěch a hráče to přesto nepoložilo a prali se o úspěch dál. Je až k neuvěření, jak velký pokrok tým udělal pod vedením dánského lodivoda. Vždyť vyřadit z Evropy tým, který si poradil v Lize mistrů i s Manchesterem United, to se nestává každý den.

Hráči na hřišti nechali srdce i plíce. Dívat se v devadesáté minutě na Jana Kuchtu, jak se jako mátoha plouží ve středovém kruhu a vypadá, že ho po konečném hvizdu odnesou na nosítkách, a v šesté minutě nastavení ten samý hráč vstřelí branku, to je krásným důkazem touhy letenských po vítězství.

Tyto síly budou chybět o víkendu v lize, možná i v dalších soubojích v Evropě, ale teď je čas na oslavy vyřazení prvního soupeře na dlouhé cestě. Po postupu se přeci jen regeneruje lépe.

Petr Vikuk

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz