Hlavní obsah
Sport

Sklářům se rozpadá obrana. Najdou řešení?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Většina odborníků a lidí z řad fanoušků pasovala Teplice v uplynulé sezoně na sestupové či minimálně barážové umístění. Skláři však dokázali pod taktovkou trenéra Frťaly ve skupině o udržení uhrát celkově 13. místo.

Článek

To jim zajistilo dřívější dovolenou a fanouškům klidné léto. Alespoň tak to vypadalo do startu letní přípravy, kdy klub z Teplic oznámil první odchody i příchody. Radost z udržení ligové příslušnosti vystřídaly rozpaky z dosavadní přestupové politiky. Nad Stínadly se totiž opět stahují mračna .

Hned po konci sezóny klub oznámil konec dvou zkušených harcovníků Vondráška a Hyčky. Především u prvního jmenovaného to bylo celkem překvapením. Ani v uplynulé sezóně nic nenasvědčovalo tomu, že by teplický odchovanec, kapitán a srdcař patřil do starého železa. Ačkoliv se jednalo hned o dva odchody hráčů, kteří působili na velmi podobných pozicích na pravém okraji hřiště, Teplice si během minulé sezóny stihly vychovat velmi solidní náhradu. Tu našli ve dvaadvacetiletém Jakubu Horovi, který se z B týmu přesunul spíše z nouze a začal do zápasů nejvyšší ligy naskakovat už pod předešlým trenérem Jarošíkem. Především pod Zdenko Frťalou však ukázal, že pravý kraj obrany Teplic může v následujících sezonách patřit právě jemu.

Velký problém však nastává na druhé straně obrany. Tam měl svou neochvějnou pozici na hostování z Plzně vypůjčený Matěj Hybš. Ten se v závěru soutěže stal vzhledem k jeho dosavadním střeleckým statistikám překvapivě důležitým, ale hlavně spolehlivým exekutorem pokutových kopů a čtyřmi góly posunul Teplice k záchraně. Ačkoliv si vedení teplického klubu určilo jeho setrvání jako jednu z hlavních priorit, Hybš se nakonec dohodl s Bohemians. Tam jistě odchází i s vidinou herního vytížení v evropských pohárech.

CHYBÍ ZKUŠENÝ STOPER

Dlouhodobým problémem je v Teplicích nedostatek kvalitních a zkušených stoperů. O to více se tento problém stává palčivějším, pokud chcete jako Jiří Jarošík, nebo jeho nástupce Frťala, hrát systém se třemi stopery. Na pozicích stoperů tak docházelo k řadě rotací a pokusů, kdy na stoperu nastupoval Mareček, či držitel hudební ceny Anděl a jinak povoláním středopolař Tomáš Kučera. Pomoc si chtěly Teplice i Dramém, který před začátkem sezóny přestoupil ze sestupující Karviné. Na stoperské pozici jsme viděli především v první polovině soutěže nastupovat bývalého reprezentanta U21 a odchovance Teplic Knapíka. V druhé polovině se i vlivem jeho zranění dostal do základní sestavy jeho tehdy 19letý kolega a rovněž odchovanec Chaloupek. Nesmíme také zapomenout na zimní posilu Mićeviće, který dle posledních informací v klubu pokračuje.

Lukáš Mareček už několikrát dokázal, že jeho pozice na hřišti je o řadu výše, ale rozhodně ne na stoperu. U Kučery vedení stále čeká, jestli vůbec bude pokračovat s profesionálním fotbalem. Do letní přípravy zatím s týmem vůbec nenastoupil. Dramé na stoperu pod trenérem Jarošíkem působil velmi rozpačitě. Naopak na pozici šestky, kde měl za úkol bořit hru soupeře, hrál účinně a spolehlivě. Vondrášek s Hybšem už je mimo klub.

SÁZKA NA MLADÉ ODCHOVANCE?

Vůči Knapíkovi jsem dlouhodobě kritický. U hráče jeho fyzických proporcí bych očekával daleko přesvědčivější výkony. Nelze vše svalovat ani na nezkušenost. Ve svých 22 letech má odkopáno jen v nejvyšší lize už přes 70 zápasů. Jeho největší slabinu vidím ve velmi pomalých reakcích, které se pak odráží ve špatném postavení. Dle ligových statistik souboje neprohrává nijak výrazněji než podobní hráči hrající na stejné pozici. Problém je ovšem v tom, že právě kvůli pomalé reakční době na situace na hřišti se mnohdy ani do souboje nestihne dostat. Slabý je i v rozehrávce. Příjemným překvapením je o dva roky mladší Chaloupek. Ten na hřišti spíše než jako chlap působí jako hoch, ale s rostoucím počtem odehraných zápasů mezi dospělými se na rozdíl od Knapíka dá v tomto případě říci, že roste i jeho výkonnost a sebevědomí.

Zajímavým úkazem je zimní posila Mićević, který do Teplic přestoupil po 11 dní trvajícím angažmá v Argentině. Jeho výkony jsou zatím rozdílné jako den a noc. Ovšem stále je tu šance, že si ho bývalý stoper Frťala srovná k obrazu svému. Fanoušci Teplic se jistě těšili na návrat odchovance, bývalého hráče Slavie či Kodaně, Lüftnera, který se několik týdnů připravoval s B týmem. Plánoval se jeho následný posun do týmu Áčka. O to nemilejší bylo nedávné prohlášení klubu, že Lüftnerovo zdravotní stav není takový, aby mohl v přípravě pokračovat a v klubu proto končí.

Pro první ligové kolo se nám tak zatím rýsuje nezkušené stoperské trio Knapík – Chaloupek – Mićević. Na pravém kraji by na pozici ofenzivního obránce mohl hrát rovněž ligou neostřílený mladík Hora. Jak ovšem Teplice vyřeší levý kraj a stoperské složení v případě vykartování či zranění nezkušených mladíků, zůstává zatím ve hvězdách.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz