Hlavní obsah

Šlágr kola v Edenu. Dokáže Plzeň opět vyloupit slávistický svatostánek?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Lukáš Loužecký/Žongl

Tento víkend se po reprezentační pauze a odložení zápasů konečně vrací celé kolo Chance Ligy. V atraktivním sobotním zápase se navíc střetne pražská Slavia s plzeňskou Viktorkou. A z mnoha důvodů se bude jednat o velice pikantní souboj.

Článek

V minulé sezoně Plzeň poslala Slavii na druhé místo

Slavia je v čele ligové tabulky, i když jen o skóre před pražskou Spartou. Viktorka se nachází hned dva body za nimi. V případě výhry v Praze by se tak mohla vyhoupnout minimálně na jeden den do čela tabulky. Bude to mít ovšem hodně těžké, i když v minulé sezoně dokazovala, že s pražskými týmy hrát umí.

Zejména pražská Slavia jí může být „vděčná“, že významně ovlivnila její opětovnou ztrátu titulu. Hned dvakrát byli fotbalisté v sešívaných dresech na prvním místě, následně se ovšem propadli právě díky prohrám s Plzní. Nejdříve na ní nestačili ve 14. kole 1:2 v Edenu, když je popravil dvěma góly Erik Jirka. Následně je západočeský celek porazil i ve 28. kole, když v Doosan Areně vyhrál 1:0 po brance Pavla Šulce. Tehdy mu mimochodem nahrával nějaký Tomáš Chorý, dnes oblékající červenobílý dres.

Tomáš Chorý poprvé proti svém ex-zaměstnavateli

Právě pro něj to bude hodně atraktivní zápas. Zajímavé bude sledovat, jak na něj zareagují plzeňští fanoušci, kteří jistě přijedou v hojném počtu. Nechají ho zcela bez reakce (podobně jako Jindřicha Staňka) nebo mu jeho odchod trochu osladí? Kontroverzní útočník se bude chtít proti svému bývalému zaměstnavateli ukázat. Sestřelení Viktorky by mu navíc mohlo pomoci si získat další slávistické fanoušky, i když některé zřejmě nepřesvědčí nikdy.

Slavia je nyní daleko silnější, Plzeň je závislá na Šulcovi

Slavia je v tomto zápase poměrně jasným favoritem a troufnu si říct, že situace je dost odlišná od předešlého roku. Tým Jindřicha Trpišovského mi totiž přijde podstatně silnější a to nejen díky příchodu zmiňovaného útočníka. Skvěle se rozehrál především Diouf nebo Zafeiris, obrana potom letos vypadá opravdu neprostupně. V sedmi zápasech zatím dostala Slavie jeden jediný gól, čímž atakuje rekord nejvyšší soutěže.

Plzeň navíc nemá úplně ideální situaci v útočné fázi. Pavel Šulc se sice rozehrál do skvělé formy, zranění ovšem trápí Kabonga i Durosinmiho, nejistý je i start Vašulína. Jestliže Slávisté opět nasadí na momentálně největší hvězdu Plzně Oscara nebo Zafeirise na osobní obranu, bude to mít hodně těžké. A s ním i celá Viktorka, který je na něm momentálně až příliš závislá.

Obstojí posila Partizanu?

Velká prověrka to budou i pro posilu z Partizanu Bělehrad Svetozara Markoviče. Zatím sice působí velice schopným dojmem, zároveň se ještě neměl možnost potkat v plzeňském dresu s takto silným soupeřem. I na něm bude dost záležet, jestli Viktorka překvapí nebo shoří jako papír.

Trenér Miroslav Koubek se sice umí na svého konkurenta dobře připravit, tentokrát si ovšem nedokážu moc představit, že by ho něčím překvapil. Slavii navíc požene vyprodaný stadion, který vytvoří v Edenu pro Plzeň opravdové peklo.

Podrží sešívané Kinský?

Antonín Kinský se po zranění Jindřicha Staňka stal jasnou jedničkou klubu z Edenu. Zatím dostal v lize jen jediný gól. Zároveň ovšem nemusel nikdy čelit příliš mnoha nebezpečným situacím. Obrana Slavie je letos opravdu skvělá. I pro něj to tak může být velká zkouška. Určitě má obrovský talent, v zápase jednadvacítky proti Dánsku ovšem ukázal, že umí i slušně chybovat. Pravděpodobně ovšem bude mít daleko méně práce než v národním dresu.

Záleží na tom, co Slavia soupeři dovolí

Jestli do toho hráči pražského klubu vstoupí podobně jako proti Lille nebo Mladé Boleslavi, zažije Plzeň slušný kolotoč. Samozřejmě může nakonec dojít k překvapení, vše ovšem bude záležet spíše na Slavii než Plzni. Momentálně je daleko přesvědčivějším celkem.

Autor: Lukáš Loužecký

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz