Hlavní obsah
Sport

Slavia dokázala prolomit prokletí a odnáší si lekce do nadstavby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jindřich Jager/Žongl

Hřiště Hradce Králové bylo pro Slavii dlouhé dva roky zakletým územím. Ve chvíli, kdy na první Spartu ztrácí čtyři body, ovšem museli sešívaní za každou cenu naplno bodovat. A to se jim víceméně bez větších problémů povedlo.

Článek

Nutno podotknout, že Hradec na jaře není vůbec špatným týmem. Nakonec se sice neprobojoval mezi elitní šestku, ale z posledních deseti zápasů prohrál jen jednou na hřišti Sparty. Bylo tak dopředu jasné, že Slavii nečeká žádný lehký úkol. Pomoci jim ovšem mohla nepřítomnost hradeckého střelce Daniela Vašulína, který měl trest za čtyři žluté karty.

Do sestavy se nevešel Jurečka ani Zima

Hosté naopak přišli s několika poměrně zásadními změnami. Pouze na lavičce se totiž objevil nejlepší střelec Slavie Václav Jurečka nebo stomiliónový obránce David Zima. Mělo se jednat o taktické rozhodnutí, prý se zejména v případě Zimy nejednalo o reakci na jeho kardinální chybu s Olomoucí. Otázkou ovšem zůstává, jak tomu bylo ve skutečnosti. V obraně má totiž pražský tým silnou konkurenci a David Zima do základu za mě momentálně prostě nepatří. A nejde se vymlouvat na jeho velkou cenovku.

Favorit se do svého soupeře velice rychle zakousl a už v úvodu mohl otevřít skóre, když se před brankářem Zadražilem objevil zcela osamocený Mojmír Chytil. Bohužel pro Slavii ovšem nedokázal přesně zakončit a brankář jeho střelu vyrazil.

Slavia se dále drala dopředu, ale jak už je u ní často zvykem, největší problém byl ve finální fázi. Po přibližně patnácti minutách tak začal její tlak opadat a vypadalo to, že bude mít se skórováním opět velký problém. Jak by se jí to nemuselo vyplatit si jistě ještě všichni pamatují z minulého utkání se Sigmou Olomouc.

Provod skvělý na podhrotu

Ve 41. minutě se ovšem ke střele dostal skvěle hrající Provod a z hranice vápna zakončil do svatyně hradeckého brankáře. Tím ukončil jeho 366 minut trvající neprůstřelnost. Domácí fotbalisté se ještě hodně vztekali kvůli zákroku na Čmelíka, který ovšem nebyl posouzen jako přestupek. Nakonec z celé situace vznikla slušná mela, ale žlutou kartu si odnesl možná trochu překvapivě právě jen střelec gólu Lukáš Provod.

U tohoto hráče se ještě musíme na chvíli zastavit. Rozhodně patřil mezi nejlepší muže v sešívaném dresu na hřišti. Především díky jeho postavení na podhrotu, díky němuž byl velice často ve hře. Zajímavý výkon nakonec vyšperkoval i již zmiňovaným gólem.

Premiérový gól Zmrzlého

Jen o dvě minuty navíc hosté zaúřadovali podruhé. Na skvělý centr Tomáše Holeše si naběhl Ondřej Zmrzlý a zaznamenal svůj premiérový gól ve slávistickém dresu. Jak se později ukázalo, byla to navíc branka vítězná, takže o to je cennější. V předchozích zápasech nepůsobil úplně sebejistě, třeba mu tak tento zásah pomůže.

Do druhého poločasu tak šla Slavie s příjemným dvoubrankovým náskokem. Vypadalo to, že se na tom nic nemůže změnit. Do další šance se dostal Zmrzlý, ale stav ve prospěch sešívaných nenavýšil. Postupně se navíc daleko více do hry začal dostávat i Hradec. Několikrát jejich pokusy zastavil pohotový Staněk, v 91. minutě už ovšem nestačil na střelu Spáčila, který zůstal nehlídaný za hranicí velkého vápna. Na jeho pumelici byl i reprezentační brankář krátký. Času už ovšem do konce zápasu moc nezbývalo a hradečtí již vyrovnat nedokázali.

Byla obrana Slavie bez Zimy pevnější?

Slavia tak prolomila prokletí z utkání s Hradcem Králové a zvítězila o jednu branku. Nutno podotknout, že tomu částečně pomohly i změny v sestavě. Musíme být upřímní, obrana bez Zimy působila daleko pevněji. Skvělý tah byl i umístění Provoda na podhrot. Odpočinout si určitě musel i Jurečka a třeba už v příštím zápase opět bude střílet góly.

Přestože ovšem hrál druhý tým tabulky s velice dobrým Hradcem, po dvoubrankovém vedení mi přišlo, jako by jim trochu došly síly. Faktem je, že první poločas zvládly v hodně aktivním tempu a to je muselo stát mnoho sil. Otázkou je, zda tato taktika nemůže být v některých zápasech nadstavby na škodu, když budou potřebovat každý kousek sil až do posledních minut.

Nejúspěšnější trenér Trpišovský

Na závěr ještě musíme zmínit, že se touto výhrou stal trenér Slavie Jindřich Trpišovský se 192 výhrami rekordmanem v počtu vítězství v novodobých dějinách domácí soutěže. Až za ním jsou přitom trenéři, kteří prozatím další mety nemohou splnit. Pavel Vrba ani Petr Rada totiž momentálně netrénují ve Fortuna lize. V příštím ročníku se to ovšem může změnit.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz