Hlavní obsah
Sport

Slavia opět vyhrála, zápas ovšem nebyl moc zábavný. Diouf kraloval i jako střídající hráč

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Lukáš Loužecký/Žongl

Ve večerním utkání se od osmi hodin měly utkat týmy se stejným počtem bodů. Sigma Olomouc zatím působí skvěle, na hřišti Slavie to ovšem neměla jednoduché. Na něm se totiž tak snadno nezískávají ostruhy.

Článek

Pozměněný útok s jedním překvapením

Sešívaní do utkání nastoupili v hodně pozměněné sestavě. Ostatně jejich kádr je opravdu široký a kvalitní, takže si to mohou dovolit. Tomáš Chorý tentokrát zůstal na lavičce náhradníků, přednost dostali jiní útočníci. Vepředu měl operovat zejména Daniel Fila, Matěj Jurásek a možná trochu překvapivě i Václav Jurečka.

U něj to už vypadalo, že je spíše na odchodu. Od začátku sezony nedostával minuty a měla probíhat i nějaká jednání. Ale možná se pro něj jedná právě o možnost se ukázat a tím si získat lepší podmínky pro nové angažmá. V základu nastoupil i Michal Tomič, pouze na lavici náhradníků naopak zůstali skvěle hrající Diouf nebo Prebsl.

Penalta hned v úvodu

Slavia byla od začátku utkání hodně aktivní a hnala se dopředu. Už ve čtvrté minutě díky tomu donutila soupeře k ruce, k níž se po chvíli vrátil i videorozhodčího. A byla z toho penalta. Postavil se k ní právě muž, který do tohoto utkání ještě nedostal v letošní sezoně ani minutu. Václav Jurečka ji s klidem proměnil a poslal domácí do vedení.

Dopředu se snažila dostávat i Sigma, ale defenziva Slavie byla povětšinou pozorná. Oba týmy se snažily vymýšlet, jak přelstít obranu soupeře. Čím dál tím víc ovšem začínalo být jasné, že to nebude ani pro jednoho z nich vůbec jednoduché.

V obrovské šanci se po standardce ve 27. minutě ocitl Holeš, k němuž po závaru ve vápně připlul balón. Za záda brankáře Stoppena ho ovšem dostat nedokázal. Nepřesně střílel o chvíli později i Daniel Fila a s poměrně dobrou střelou Matěje Juráska si opět poradil gólman hostí.

Postupné vyšumění a ztráta atraktivity utkání

Slavia byla jednoznačně lepším týmem. Olomoucké snahy dostat se před branku Kinského byly povětšinou bez větší fantasie a skončily ještě dřív, než se mohly stát nebezpečnými. Přesto jakoby se sešívaní směrem ke konci poločasu trochu ukolébali a vlastně už nebyli tolik nebezpeční. Olomouc díky tomu začala mít větší držení míče a snažila se dostávat do vápna soupeře. Do konce poločasu si ovšem nevypracovala nějakou větší příležitost.

Rozhodně se ze strany pražského týmu nejednalo o podobný výkon, jaký mohli její fanoušci vidět při zápase s belgickým Unionem. Jestliže se nechtěl dostat favorit do problémů, musel v druhé části opět zvýšit tempo.

Jen krátce po začátku druhého poločasu dostali hned dva hráči Olomouce žlutou kartu. Zejména u Jana Klimenta to mohlo znamenat velké ohrožení, jedná se totiž pro Sigmu o zásadního hráče. Od začátku soutěže už dokázal vstřelit tři branky.

V 51. minutě se po rohovém kopu snažil prosadit Ogbu, mířil ovšem pouze nad bránu Stoppena. V obraně si ovšem počínal skvěle. Od začátku sezony se jedná o neprostupnou zeď, přes níž není snadné projít. V tomto zápase se to ostatně nedařilo ani skvělému Klimentovi. Poměrně zajímavě vypadala šance Sigmy v 57. minutě, Spáčilova střela však nakonec skončila mimo tři tyče brankáře Kinského. Ten ani v dalším utkání neměl moc práce.

Stejně jako na Bohemce rozhodl střídající hráč

V 62. minutě došlo na slávistické straně k velkému střídání. Ostatně to už bylo potřeba. Sešívaní pokračovali v nemastném výkonu z konce prvního poločasu. Na hřišti se objevil Chorý, Diouf a Prebsl. Odešel Jurásek, Zafeiris a Fila. Bývalému teplickému útočníkovi zápas asi nevyšel, jak by si on sám představoval. Jestli se chce udržet v sestavě, bude muset střílet branky. Konkurence na jeho postu je obrovská.

Druhý poločas rozhodně nebyl nějak zábavnou záležitostí. V 75. minutě střely na bránu 0:0. To je dost smutná bilance. Hodně se bojovalo, nikdo nechtěl udělat chybu. Domácím to sice teoreticky stačilo, jejich fanoušci ovšem chtějí vidět podstatně víc. Na hřišti se naopak začalo přiostřovat. Nejdříve byl sestřelen Bořil, posléze svou tvrdost ukázal i on. Všechno ovšem podle rozhodčího v rámci pravidel.

Jako blesk z čistého nebe potom přišel druhý gól Slavie. Skvělou individuální šanci při něm odvedl střídající El Hadji Malick Diouf, který si šel nekompromisně pro gól. Ukázal krásný slalom a z hráčů Olomouce udělal jen špatně vypadající panáky. Tenhle hráč má letos neskutečnou formu a ani by neměl slézat ze hřiště. V minulé sezoně ho mnozí zatracovali, on jim to ovšem letos vrátil plnou měrou. Roste z něj velký fotbalista.

No nebyl to nejzábavnější zápas

Do konce zápasu už se nic významného nestalo. Nebudeme si nic nalhávat, nebyl to úplně nejatraktivnější match. Setkali se ovšem dva skvělé celky a Sigma Olomouc jen dokázala, že nikomu rozhodně nedá nic zadarmo. Přesto nakonec letos poprvé prohrála. Sešívaní naopak potvrdili, že mají takřka neprostupnou obranu. Ve čtyř ligových utkáních ještě nedostali žádnou branku, což je úžasná bilance.

Pyro TS a drsný vzkaz olomouckých

Tribuna Sever nakonec vytáhla pěkné choreo s pyrotechnikou. Pořadatelé hned hlásali, že zápas neskončil a pyrotechnika je zakázaná. Zároveň ovšem daná prezentace běžela na obrazovkách, takže bylo vlastně jedná, že se jednalo jen o upozorňovací formalitu. Ostatně už následující týden se bude řešit masivní pyrotechnická vložka ze zápasu Slavie s Budějovicemi. Nyní tedy zřejmě česká pražský klub další pokuta. S tímto za mě přísným pravidlem by se mělo něco dělat. Ohňostroje stejně nevymýtí, jen naštvává fanoušky a zřejmě i kluby. Pojďme se prosím vydat o krok dopředu.

Zmínit určitě musíme i vzkaz olomouckých fanoušků směrem k vedení, s kterým zřejmě nejsou zrovna spokojení. Ostatně se to táhne již nějakou dobu. To na Slavii momentálně mohou být se svými mocipáni výrazně spokojenější. I když se uvidí až na konci sezony. V případě neúspěchu by totiž mohla jít obliba Tvrdíka či Trpišovského rychle dolů.

Foto: Lukáš Loužecký/Žongl

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz