Hlavní obsah
Sport

Slavia porazila Podbrezovou, přesto se našla i negativa. Vorlický opět zářil

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jindřich Jager/Žongl

Slavia Praha dokázala zvítězit i v dalším přípravném utkání, tentokrát se slovenským týmem Podbrezová. I přes konečný výsledek 4:2 ovšem najdeme zejména u některých konkrétních hráčů negativa.

Článek

V bráně dostal na celý zápas příležitost Aleš Mandous. Nechyběla ani posila z Teplic Štěpán Chaloupek, poprvé v základu byl i mladíček Alexandr Bužek. V útočné fázi potom Daniel Fila, Václav Jurečka či Conrad Wallem.

Dobrý vstup do utkání

Slavia byla od začátku a vlastně po většinu prvního poločasu lepším týmem. Už v 7. minutě se po krásném Prebslově pasu prosadil Conrad Wallem a sešívaní šli do vedení. Ostatně norský fotbalista byl po celou dobu hodně aktivní, probojoval se ještě do několika šancí.

Na konci prvního půle si bohužel vybral svou porci smůly Štěpán Chaloupek. Nejdříve si přihrávku Smékala srazil do vlastní sítě, o chvíli později mu Juritka nasadil jesličky a lehce ho tím oklamal. Zároveň následně vstřelil druhou branku Podbrezové. Přestože tak Slavia měla více ze hry, do kabin šla jako prohrávající tým.

Stará klasika jménem neproměňování šancí

V minulé sezoně bylo jedním z největších problémů pražského týmu zahazování neskutečného množství šancí. Slavia ve většině případů přehrávala svého soupeře, ale na jeden gól měla hned několik neproměněných příležitostí. A nejinak tomu bylo i v tomto utkání. Sešívaní klidně mohli vést po 45 minutách o tři branky, ale  v koncovce se jim prostě příliš nedařilo.

Je Václav Jurečka myšlenkami na odchodu?

Jestli mě výkony některého z hráčů opakovaně zklamávají, je to nejlepší střelec minulých dvou sezon Václav Jurečka. Nutno podotknout, že jeho situace není příliš optimální. Do Slavie přišel Chorý a vrátil se i Daniel Fila. Do toho je tu Mojmír Chytil. Na první pohled tak Jurečka nemá před sebou zrovna dobré vyhlídky. Pravděpodobně už přemýšlí o přestupu.

A na jeho hře je určitá nepohoda prostě vidět. Během svého času na hřišti si připsal několik útočných faulů, neproměnil žádnou šanci a byl trochu líný na krok. Jakkoliv chápu horší podmínky díky vedru, byla na něm vidět určitá „nechuť“ makat. A to si prostě hráči v tak velkém klubu jako je Slavie nemohou dovolit. Osobně si myslím, že jeho čas v pražském týmu se hodně rychle krátí.

Smolař Chaloupek

Jak už jsme se zmínili, jednoznačným smolařem zápasu byl Štěpán Chaloupek. Oba góly jdou minimálně částečně za ním. Bývalý teplický fotbalista se ovšem nad to musí povznést, rychle to zahodit za hlavu a dál makat. Ani on to ovšem v nabité sestavě nebude mít lehké. Před ním bude Holeš, Ogbu, pravděpodobně i Vlček a Zima. Nemůže tak čekat od začátku sezony velký počet minut.

Druhá půle podstatně příjemnější

Slavia vstoupila do druhého poločasu s řadou změn. Mezi ty nejvýznamnější se zařadilo postavení Micka van Burena. Ten dokázal už v 52. minutě vsítit gól po centrovaném rohovém kopu Lukáše Vorlického. Holandský útočník se dostal ještě do několika šancí a vypadal velice dobře. I přesto ani on zřejmě nebude častým členem základní sestavy klubu z Edenu. Jestli vůbec ve Slavii zůstane.

Vorlický opět čaroval

Ale zpět k Vorlickému. Z českého hráče, který několik let působil v italské Atalantě, jsou všichni slávisté nadšení. A nutno podotknout, že poprávu. Je vlastně určitým zjevením celé přípravy. A své obrovské individuální kvality ukazoval i v tomto utkání. Co si tenhle hráč dovolí je někdy až neskutečné. Každou minutu je na něm vidět, že se fotbalem prostě baví. Problémem je ovšem jeho zdraví, které je dost chatrné. Má za sebou tři operace kolene, mnoho fotbalistů už by to na jeho místě možná vzdalo. Ale Lukáš Vorlický je obrovský bojovník. Bude ještě muset hodně zamakat a zejména nabrat kondici. Při troše štěstí se z něj ovšem může stát jedna z největších hvězd Chance Ligy.

Góly hráčů, kteří si v sešívaném dresu zatím moc nezahrají

Slavia zaznamenala ještě dvě branky. Jednu z nich vstřelil teprve sedmnáctiletý Dominik Pech, druhou nová řecká posila Giannis-Fivos Botos. Ani jeden z nich ovšem pravděpodobně nebude v nadcházející sezoně dostávat mnoho minut v sešívaném dresu. Botos má zamířit na hostování a mladý Pech se do nabité sestavy zřejmě nedokáže probojovat. Přesto jsou oba zajímavou vyhlídkou do budoucna.

Aleš Mandous spíše jako dvojka

Na závěr se ještě zastavím u Aleše Mandouse, který odchytal celý zápas. Předvedl v něm několik skvělých zákroků, ale pustil i dva góly. Za žádný z nich vyloženě nemohl, ale zároveň u nich nepředvedl ani nějakou nadstavbu. V některých zákrocích mi přišel i lehce nejistý. Na místě trenéra bych určitě zariskoval a začal sezonu s Antonínem Kinským jako jedničkou v bráně. S největší pravděpodobností z něj bude daleko větší hvězda než je Mandous, i když se to asi nestane v bráně Slavie. Po návratu Staňka totiž s největší pravděpodobností bude chtít odejít.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz