Hlavní obsah
Sport

Majitel Bohemky o stadionu. Co se vyvíjí dobře a co naopak vázne?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Lukáš Loužecký/Žongl

Tento týden se nese ve znamení předsezónních tiskových konferencí prvoligových klubů. V úterý tu svou uspořádali i pražští Bohemians, věnovala se také Ďolíčku.

Článek

Kromě obligátních témat jako změny v kádru či výsledky z přípravy se mluvilo také o plánované rekonstrukci legendárního Ďolíčku. Majitel Dariusz Jakubowicz hovořil o tom, jak daleko jsou jednání s pražským magistrátem nebo co se naopak nevyvíjí podle jeho představ.

Řeší se nájemní smlouva a také podoba stadionu

Majitel Bohemians Dariusz Jakubowicz už v minulosti nastínil plány, že by chtěl Ďolíček přestavět do moderní podoby na vlastní náklady – respektive také s pomocí úvěrů. K tomu je ale třeba dohodnout se s pražským magistrátem (kterému stadion patří) na nové dlouhodobé nájemní smlouvě. To je podle něho na dobré cestě.

„Město dokončilo odhad nájmu, tak aby bylo možné do dlouhodobé smlouvy, která se připravuje, nastavit správné tržní nájemné. To byl poslední bod, který nám chyběl. Teď bychom se měli sejít a smlouvu uzavřít,“ vysvětloval nejvyšší představitel klokanů na předsezónní tiskovce. „Momentálně jsou ale na magistrátu prázdniny. Musíme tedy počkat, až skončí a zasedne první zastupitelstvo. Věřím, že se to podaří doladit a následně můžeme začít realizovat svůj sen,“ dodal Jakubowicz.

Klub řeší i další záležitosti, které se týkají budoucí výstavby a zatím nejsou na první pohled tolik viditelné. „Intenzivně probíhají jednání s panem architektem ohledně podoby stadionu. Řešili jsme teď spíše detaily. Jsme omezeni prostorem a to místo chceme maximálně využít. Momentálně připravujeme studii, která by měla ukázat, jak ten náš záměr bude vypadat,“ rozpovídal se předseda klubového představenstva. Celek od Botiče by mohl v nepříliš vzdálené budoucnosti představit kromě podepsané smlouvy s Prahou také prvotní vizualizaci nové podoby Ďolíčku.

Jednání o mobilní tribuně naopak váznou

Jakubowicz si naopak posteskl na váznoucí jednání ohledně montované tribuny za bránou u „tramvaje,“ která je přitom jedním z důležitých bodů i pro chystanou přestavbu. Ta by totiž měla být z větší části realizována za provozu stadionu. V době nefunkčnosti tribuny pod hodinami (kde sídlí kotel) by se hlasitá část zelenobílých příznivců provizorně přesunula právě na mobilní konstrukci. „Tady jednání s městem pokračují velmi pomalu. To je pro mne zklamání. Myslel jsem, že v tuto dobu už budeme mít tribunu dávno postavenou,“ líčil Jakubowicz.

Následně prozradil, že klub se snaží jít v tomto ohledu i vlastní cestou. „Oslovili jsme výrobce montovaných tribun v rámci Evropy a momentálně se nám scházejí nabídky. Možná to tedy budeme chtít řešit mimo město. Protože se to neuvěřitelným způsobem vleče,“ vysvětloval vlastník Bohemians s tím, že komplikovat situaci mohou i další faktory.

„Není to jen tak, že si tam postavíme montovanou tribunu. Pokud totiž budeme chtít, aby sloužila dlouhodobě, musí mít veškeré náležitosti včetně stavebního povolení. A to není v dnešní době záležitost jednoho nebo dvou měsíců,“ pokrčil Jakubowicz rameny. Nicméně vyslovil naději, že montovaná tribuna u „tramvaje“ vznikne. Ať už bude v majetku města nebo její stavbu zrealizují Bohemians sami.

Fanoušci se mohou těšit na novou LED obrazovku

Souběžně s plány na nový stadion klub neváhá investovat ani do zázemí toho současného. „Udělali jsme nový kamerový systém, který je pro účinkování v první lize povinný. Jsou tu nové turnikety, VIP a další prostory. Sice víme, že to jsou investice, které bude potřeba udělat v rámci přestavby stadionu znovu, přesto nechceme spát a chceme, aby se tady věci posouvaly dopředu,“ vyjmenoval Jakubowicz změny v Ďolíčku, které se přes léto uskutečnily.

Poté si vzal slovo ředitel komunikace Petr Koukal. Ten prozradil, že v průběhu podzimu se mohou fanoušci těšit i na novou LED obrazovku. „Byť tabule, co v tuto chvíli stojí nad bohemáckým kotlem, je svým způsobem ikonická záležitost. My ale potřebujeme s lidmi na stadionu komunikovat modernějším způsobem,“ vysvětlil Koukal.

Klokani, a především jejich věrní fanoušci, by si modernější a důstojný Ďolíček rozhodně zasloužili. Doufejme tedy, že vše klapne a u Botiče se bude za pár let chodit na fotbal do nového. Ovšem i při co největším zachování genia loci současného stadionu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz