Hlavní obsah
Sport

Slavia? Račte vstoupit, pane Tykači

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Žongl / Jindřich Jager

V úterý dopoledne probleskla našimi médii informace o tom, že podnikatel Pavel Tykač plánuje koupit pražskou Slavii. Ihned poté se samozřejmě spustila vlna spekulací a i já si dovolím zauvažovat, co všechno by tato změna mohla nejen Slavii přinést.

Článek

4. nejbohatší Čech – skvělá vizitka

O tom, kdo je Pavel Tykač, vyšly mraky článků, takže jen v krátkosti. Muž s majetkem přesahujícím hodnotu 170 miliard korun je celoživotním fandou Slavie. Zbohatl především na energetickém průmyslu a v souvislosti s jeho jménem nalezneme nejednu kauzu. Pro klub z Edenu je nyní mnohem podstatnější, jaké může mít tento muž s klubem plány.

Blíží se konec Číňanů?

Asi nejsem jediný ze slávistických fanoušků, kteří mají morální problém s čínským majitelem. Přece jen není úplně optimální, aby odjakživa silně antikomunistický klub vlastnil majitel přímo napojený na vládu komunistické země. Ano, Pavel Tykač rozhodně není Miroslav Dušín, ale nikoho takového mezi nejbohatšími lidmi v zemi ani očekávat nemůžeme. Tak to prostě je. Pro mě je klíčové, že klub by najednou byl v rukou někoho, pro nějž nebude jenom investicí, ale také srdeční záležitostí.

V kuloárech se již několik let hovoří o finanční soběstačnosti Slavie, protože majitelé do klubu nedávají ani korunu. Naštěstí zisky z přestupů, vstupného i Evropy jsou takové, že i toto si může Slavia dovolit, ale pokud by přišly trochu méně úspěšné roky, jen těžko by se za současné konstelace hrabal klub zpět. I z toho důvodu je příchod movitého majitele důležitý.

Souboj prestiže s Danielem Křetínským

Nejen Slavia, ale celý český fotbal by mohly profitovat ze souboje dvou z pěti nejbohatších Čechů o fotbalový trůn. Porazit svého konkurenta z podnikatelské smetánky může být pro oba muže velmi prestižním soubojem, který by je mohl vyhecovat k ještě výraznějším finančním příspěvkům do klubů, než na které jsme byli doposud zvyklí. V konečném důsledku tak může z případného příchodu Tykače výrazně těžit i Sparta.

Spekulace o přestupech

Další věcí je to, že Slavia by skoro okamžitě mohla začít uvažovat nad příchody nákladnějších hráčů, než jací v ní jsou doposud. Ano, klub se nebojí výraznějších investic do přestupů, ale bez výjimky jde o hráče, které chce později ještě výrazněji dráž zobchodovat. Nyní by se mohl tým posílit i o hotové hráče. Ostatně potvrzují to i spekulace o přestupech Jindřicha Staňka a Petera Olayinky. Jedním dechem však dodám, že příchod prvního jmenovaného příliš nechápu. Trenér Jindřich Trpišovský si vždy u brankářů zakládal na výborné hře nohou, což současný plzeňský brankář nesplňuje ani náhodou.

Co by se změnilo ve strukturách klubu?

Pravděpodobně nic zásadního. Jaroslav Tvrdík už stihl napsat, že Tykač je jeho přítelem a jeví se velmi pravděpodobným, že by zůstal ve vysoké klubové pozici. A trenéři? Jindřich Trpišovský sice již neslaví takové monumentální úspěchy jako dřív. Nicméně jeho pozice v klubu je neotřesitelná a jen těžko si lze představit, že by nový majitel chtěl dělat zásadní změny. Naopak by jeho příchod mohl pomoci rozšíření trenérského, analytického i skautingového týmu, kde je Sparta momentálně v početní převaze.

Akademie

Už řadu let se spekuluje o stavbě akademie, kterou má mít Slavia na pražském Šeberově. Čínský majitel však zákonitě chce úspěch tady a teď. Co bude za patnáct let jej zase tolik nezajímá, takže i investice do akademie pro něj není nijak zajímavá. U muže, jehož celá rodina fandí Slavii, by to mohlo být úplně jinak. Směrem do budoucna je výstavba mládežnického tréninkového centra důležitá z mnoha důvodů. Logisticky není ideální mít rozházenou mládež po celé Praze. V honbě za mladými hráči je pak Sparta zákonitě díky Strahovu o krok dál. Tento rozdíl by sešívaní s novým centrem smazali.

Uvidíme, jak celá záležitost dopadne, ale oproti situaci, kterou Slavia zažívala před deseti lety se najednou budoucnost jeví v růžových barvách. Nejásejme však předčasně, protože minulost nám slávistům už uštědřila mnoho nečekaných ran.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz