Hlavní obsah
Sport

Slavia se představí proti Athleticu Bilbao, naváže na povedené výkony v Evropě?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Nikol Kuncová - Žongl magazín

Ve čtvrtek se v dalším kole Evropské ligy představí pražská Slavia na Estadio San Mamés, což je domovský stadion Athletica Bilbaa. Oba dva týmy mají zatím shodný počet bodů i stejné skóre, bude tomu tak i po tomto zápase?

Článek

Klub složený pouze z hráčů s baskickými kořeny

Baskicko je autonomní společenství na severu Španělska, které se nachází mezi Pyrenejemi a Biskajským zálivem. Je to skutečně fotbalová oblast, za zmínku stojí určitě to, že hned čtyři místní rodáci trénují v současné době v Premier League (Arteta, Emery, Lopetegui a Iraola). Navíc se zde nachází dva úspěšné kluby: Athletic Club Bilbao a Real Sociedad San Sebastian.

Zajímavostí je, že Athletic Bilbao se drží zásady hrát pouze s hráči, kteří mají baskické kořeny. Ve světě miliardových přestupů je to naprostý unikát a toto nepsané pravidlo drží klub už přes 110 let! Díky tomu si sympatický tým v červeno-bílých pruhovaných dresech většina fanoušků pamatuje a považuje ho za symbol hrdosti a identity tohoto svérázného regionu.

V aktuální ročníku španělské La Ligy je tento baskický celek na 5. místě tabulky s 11 body. Po 2 zápasech Evropské ligy se pak nachází na 13. místě se 4 body, přičemž na úvod remizovali se soupeřem Slavie z minulého roku, tedy s AS Řím 1:1. Poté si připsali vítězství nad nizozemským AZ Alkmaar 2:0.

Bratři Williamsovi na křídlech i zkušená obrana

Soupeř Slavie je známý brilantní prací s mladými talenty. Ačkoli zůstává věrný tradici, svou akademii neustále modernizuje. Není tedy divu, že plodí jeden talent za druhým. Tím nejvýraznějším je bezesporu hvězda červnového Eura Nico Williams, který spolu s bratrem Iñakim tvoří ofenzivní sílu. Nica Williamse asi netřeba představovat, tento hráč je nejenom rychlý a dynamický, ale také technicky neuvěřitelně zdatný. Starší z bratrů Iñaki pak vyniká především rychlostí a skvělým driblinkem. Také drží rekord za nejvíce odehraných zápasů v La Lize v řadě, bylo jich přes 250.

Dalším z hráčů, které se vyplatí sledovat je i Oihan Sancet, který je také produktem místní akademie. Jedná se o šikovného záložníka s velkým přehledem na hřišti. V loňské sezóně patřil se 6 góly a 6 asistencemi mezi nejdůležitější hráče týmu.

Avšak nejen ofenziva, ale i defenziva je ozdobou španělského týmu. Mozkem obrany je Dani Vivian a vedle něj roste mladý Aiorta Paredese, který se pomalu začíná dostávat do základní sestavy.

Těžký test pro defenzivu sešívaných

Slavii v tomto zápase rozhodně nečeká nic jednoduchého, dokonce půjde patrně o nejnáročnější test sešívané defenzivy v této sezóně. Trenér Jindřich Trpišovský očekává podobný zápas jako s Lille, dodává však, že Bilbao má ještě lepší individuality. Dobrou zprávou pro něj ale určitě je to, že do zápasu by mohl nastoupit kreativní Oscar, který si v Chance lize odpykává karetní trest. Z reprezentačního srazu se údajně vrátil s drobným zraněním, nemlží ale trenér trochu?

Ačkoli na některé venkovní zápasy David Douděra kvůli rodinným důvodům s týmem necestoval, v Bilbau nechybí. Pro tým by to mohlo být velice důležité. Je totiž pravděpodobné, že pokud by do zápasu nastoupil, setkával by se s Nicem Williamsem. A to je typologicky podobný hráč jako Rafael Leão z AC Milán. Douděra v prvním zápase proti italskému velkoklubu ukázal, že si s podobným typem hráče dokáže poradit.

Velký zážitek pro fanoušky

Nehledě na výsledek, tento zápas bude pro fanoušky obrovským zážitkem. Hraje se na úchvatném stadionu stadionu San Mamés. Ten byl dostavěn v roce 2013 s kapacitou takřka 54 tisíc diváků, přičemž nahradil stejnojmenný stánek, který stával při kostelu Svatého Mamese.

Fanoušci Athletica Bilbao se sdružují do několika menších ultras skupin, avšak žádná není tolik výrazná. Když ale začnou fandit typicky španělským způsobem, jde z toho až mráz po zádech. V nedávné době se ukázali po vítězství svého týmu v Copa del Rey, kdy na březích řeky Nervión (která rozděluje město u Biskajského zálivu) stáli tisíce fanoušků a oslavovali hráče plavící se na symbolické bárce La Gabarra.

Autor textu: Adéla Čornyjová

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Athletic Bilbao

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz