Hlavní obsah
Sport

Slavia se střelecky trápí, ale přesto vyhrává. Letos bude titul viset hodně vysoko

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Žongl - Jindřich jager

Téměř každý zápas se píše o tom, jak podali brankáři slávistických soupeřů nadlidský výkon, ale nezkresluje jejich výkony až nebývale špatné zakončení hráčů z Edenu? Nemůže být potom právě zlepšení koncovky klíčem k titulu?

Článek

Nechť na kopačky sešívaných útočníků vstoupí duch Pepiho Bicana.

Možná jsem trochu staromódní, ale nemám moc rád inovace. S velkou nechutí se pak dívám na inovativní způsoby ve směru způsobu zahazování šancí. Zde je nutno podotknout, že jsou slávističtí hráči obzvlášť kreativní. Na druhou stranu, pozitivní je, že šance tam byly, což je základ. Jejich proměňování snad brzo přijde. Hlavně u Václava Jurečky je až s podivem, s jakým klidem si počínal na konci loňské sezony a jak se chová letos. Jakoby jej postihl syndrom Pavla Kuky, ale já věřím, že bude líp, protože herně na tom není zase tak zle.

Zbytečná hádka o penaltu

Paradoxem je, že ačkoliv se útočníkům v červenobílých (nebo světlemodrých) dresech střelecky příliš nedaří, na zájmu o kopání penalty se nic nemění. Sebevědomí je samozřejmě fajn, ale nevím, jestli tu už nejde spíš o ego. Zarazilo mě taky, když pan Trpišovský řekl, že jako jednička na pokutový kop byl určený Tijani, ačkoliv ten na posledním tréninku nedal dvě z pěti. Možná by proto bylo lepší, aby měl mančaft jistého exekutora ve stoperovi, jako tomu bylo v dobách Ondry Kúdely, než aby se přetahovali útočníci. V tuhle chvíli je však nejdůležitější, že loňský nejlepší střelec ligy proměnil, což pomohlo k bodům. Přetahování o míč bylo ale trochu nedůstojné a připomnělo spíš okresní soutěže. Tohle by Josef Hnátek nedovolil.

Ševčíkovo zlepšení

Do formy se pomalu začíná dostávat Petr Ševčík a já se jen klepu, aby se neopakoval scénář z minulých sezon. Čím lepší výkony tento běhavý záložník předváděl, tím rychleji přišlo zranění, které jej o dobrou výkonnost zase připravilo. Pamatujte na jedno, čím těžší zápasy, tím lepší „Ševa“, protože dokáže v klidu podržet míč a nezmatkuje. No a série těžkých zápasů právě teď na Trpišovského borce čeká.

Mandous by měl být jedničkou

Včera jsem se po zápase koukal na svůj srdeční rytmus v průběhu klání a musím říct, že jsem byl mile překvapen jeho stabilitou. Najednou nelétal puls ke stopadesáti, jako když byl v brance Ondřej Kolář. Aleš Mandous předvedl v závěru kvalitní zákrok. Na druhou stranu nesouhlasím s tím, že by šlo i chycení jasného gólu. Přeci jen tohle by měl ligový brankář mít. Spíše bych ocenil, jak klidně v brance působil a jak si počínal při vybíhání. Za mě by měl být i do dalších utkání v brance on.

Posila z Rumunska

Novým přírustkem v kabině červenobílých je levý bek Andres Dumitrescu. Těžko říct, jak se v Edenu chytí, ale podobnou posilu potřeboval trenér Trpišovský do své flotily jako sůl. Na levého beka byl k dispozici primárně Lukáš Provod, na němž po výborném úvodu sezony už byla znát únava. Navíc příchod rumunského beka umožní případné zařazení Provoda i do středu zálohy a dá trenérovi další varianty.

Čeká nás klíčový týden

Už ve čtvrtek se vrátí sešívaná loď do vod Evropské ligy, kde se jí vždycky dařilo. A na úvod nás čeká hned jeden z klíčových duelů proti Servette, s níž by se dle papírových předpokladů měli rvát slávisti o druhé postupové místo. Důležité bude také přenést si psychickou pohodu do derby, které bude letos až extrémně důležité. Zajímavé bude sledovat, jak si trenéři obou „S“ poradí se skladbou sestavy a do jaké míry rozloží síly mezi oba důležité zápasy. Výhodou sparťanů však může být domácí prostředí i slabší soupeř. O tom, co očekávám od derby, se rozepíšu až v dalším Sešívaném Michalovi po zápase v Ženevě. Nicméně, už teď se těším, jakou kulišárnu trenérský štáb vymyslí.

Sparta i Plzeň jsou našlápnutí

Loni hráli sešívaní o titul do posledních kol, a to i přes citelné ztráty z venkovních zápasů. Při pohledu na formu Plzně a především Sparty je celkem jasně patrné, že letos tohle nebude možné. No co si budeme, jde z nich docela strach. Takhle kvalitní tým z Bubenče nepamatuju. Na druhou stranu i oni mají problém se stabilitou výkonů a porazit se dají, ale letos bude titul viset určitě výše než v posledních dvou sezonách. Já jsem však přesvědčený, že i Slavia je silnější než v posledních dvou letech a očekávám krásný boj o titul.

Nezbývá než si přát, aby se na rozdíl od minulé sezony rozhodlo na hřišti.

Tak ve čtvrtek všichni držte palce Slavii a Arisu. Sparta je rozjetá a menší psychická nepohoda před derby by se rozhodně hodila.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz