Hlavní obsah
Sport

Slavia sehrála belgickou odvetu. Druhá výhra ji posílá dál

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jager/Žongl

Pražská Slavia má za sebou odvetný zápas 3. předkola Ligy mistrů s belgickým týmem Union Saint-Gilloise.

Článek

S tím absolvovala v minulém týdnu velmi nadějně vypadající úvodní zápas v domácím prostředí, na němž byla kaňkou jen dosud jediná inkasovaná slávistická branka v probíhající sezóně. Díky vítězství 3:1 si vytvořila velmi nadějnou pozici do bruselské odvety. Všichni slávisté doufali ve šťastnější rozuzlení, než jaké zažila v roce 2005 s konkurenčním Anderlechtem, který prodloužil její prokletí v rámci boje o elitní evropskou klubovou soutěž.

Rozdílné pocity z domácí soutěže

Po první vzájemné konfrontaci v Praze absolvovaly oba týmy domácí ligovou předehru na odvetu. Slavia v domácím zápase se Sigmou Olomouc roli favorita splnila a připsala si před zaplněným Edenem důležité tři body. Bruselský Union má za sebou naopak nepovedený výjezd do Antverp, který mu přinesl porážku 3:4 s KVC Westerlo. Belgický vicemistr se i díky tomu nachází po třech kolech nového ročníku až na osmém místě tabulky. Fanoušci si tak patrně pokládají otázku, zda nebudou mít změny v kádru po minulé sezoně až příliš velký dopad. Úspěch v předkole Ligy mistrů s pražskou Slavií mohl fanoušky uklidnit. Většina fanoušků si pokládala otázku, zda zůstanou sešívaní v defenzivě takovým suverénem, jako je tomu v dosavadním průběhu sezony.

Trenér Trpišovský udělal v porovnání s prvním zápasem v Praze jedinou změnu. Místo Filipa Prebsla se do sestavy vrátil kapitán Tomáš Holeš. Viděli jsme aktivní začátek v podání Slavie. Po rohovém kopu zahrozil Ogbu, jenž těsně minul branku Unionu. Poté se hra na obou stranách uklidnila, což pochopitelně vyhovovalo mnohem více Slavii. Po čtvrthodině navíc brankáře belgického týmu pořádně protáhl El Hadji Malick Diouf. Postupně však získával i domácí tým pevnou půdu pod nohama a naznačoval, že se nehodlá vzdát bez boje. Ve 40. minutě po hlavičce Promise Davida zachránilo Slavii břevno. Gólu se v prvním poločase diváci nedočkali.

Slavii čeká cesta do Lille

Do druhého poločasu vstoupil aktivněji domácí tým a měl za cíl vzepřít se fotbalovému osudu. Po hodině hry však Slavia opět získávala kontrolu nad zápasem a její obrana stále pracovala na jedničku. Antonín Kinský si pomalu začínal myslet na první vychytanou nulu v evropských pohárech. Na straně Slavie jsme ale viděli nezvykle mnoho ztrát míče a druhý poločas musel být pro její hráče neskutečně dlouhý. Šťastné střídání měl však v závěru Jindřich Trpišovský. Dvě minuty po příchodu na hřiště dal oficiální razítko na postup Slavie Václav Jurečka. Stav se už do konce zápasu nezměnil.

Slavii tak čeká konfrontace s francouzským Lille, které remizovalo na hřišti Fenerbahce Istanbul. Díky vítězství z prvního zápasu přichystal tento tým velmi nemilé přivítání pro portugalského trenéra José Mourinha. Ten se tak nepodívá znovu do vršovického Edenu, kam již zavítal jako trenér AS Řím. Po třech letech si naopak bude chtít Ligu mistrů zahrát francouzský tým, který v ročníku 2021/2022 vypadl až v osmifinále s londýnskou Chelsea. Dokáže mu Slavia vystavit stopku?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz