Hlavní obsah

Slavia vykradla Ďolíček. Bohemka nepředvedla naprosto nic

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jager/Žongl

Vršovické derby mezi Bohemkou a Slavií se tentokrát odehrálo v Ďolíčku. Hosté do něj nastupovali jako jasní favorité. Navíc s vidinou toho, že mohou o tři body odskočit druhé Spartě. A ze zápasu se stala skoro fraška v neprospěch domácích.

Článek

Do základní sestavy Slavie se vrátil David Douděra a trenér Jindřich Trpišovský se tentokrát rozhodl od začátku postavit na hřiště i Ondřeje Lingra. Poprvé tak slávistický navrátilec dostal plnou důvěru a určitě se už chtěl i gólově prosadit. Bylo velice zajímavé sledovat, jak si porozumí s Tomášem Chorým.

Utkání bylo rozhodnuté hodně rychle

V prvních minutách se hrála vyrovnanější hra, než by možná hosté očekávali. Bohemka se s nebezpečným Yusufem v útoku hnala dopředu, čímž ovšem tak trochu riskovala i dozadu. A už ve 14. minutě byla potrestána, i když ze situace, kdy se už stačila víceméně zformovat. A zakončovatelem se nestal nikdo jiný než Diouf, který tak jen potvrdil svou obrovskou formu v letošní sezoně. Že by se nejlepším střelcem Slavie v letošní sezoně stal obránce? K tomu je samozřejmě ještě daleko, ale začátek má Diouf parádní.

Bohemka se ani nestačila vzpamatovat a už prohrávala o dvě branky. Lukáš Provod poslal míč směrem k brance domácích a Tomáš Chorý ho hodně odvážnou patičkou poslal opět do brány. Už v úvodu utkání tak bylo v podstatě rozhodnuto, jakým směrem se bude zápas vyvíjet. Obrátit dvougólovou ztrátu proti Slavii, to je vzhledem k její momentální formě pro Bohemku prakticky nerealistickým scénářem.

Slavia posléze přeci jen trochu zvolnila, což přineslo větší aktivitu domácích. Vedlo to ke dvou rohům krátce po sobě. Zatímco první dokázal vyrazit brankář Kinský, druhý odhlavičkovali domácí vysoko nad jeho bránu. Z jejich drobného tlaku tak nakonec nic nebylo. Podobná situace s rohovými kopy se opakovala i na druhé straně, když hosté kopali dokonce tři rohové kopy. Ani v tomto případě to ovšem k většímu ohrožení branky nevedlo.

Vlastní gól Bohemky důkazem její nemohoucnosti

Ve 33. minutě ovšem Ondřej Lingr poslal ze strany míč před bránu Bohemians a Ondřej Petrák si ho nešťastně poslal do vlastní brány. Pro něj se muselo jednat o to víc o smutnou záležitost, protože je odchovancem Slavie. Klokani dnes očividně neměli svůj den a začínalo to pro ně vypadat hodně bledě. Sešívaní fotbalisté naopak potvrzovali svou obrovskou pohodu a možná už začali vyhlížet tříbodový náskok nad Spartou.

Do odpískání přestávky už se nic důležitého nestalo a Slavia tak zažila poločas snů. Tři přímé střely na bránu, vedení o tři branky. I když jedna z nich byla vlastní a v podstatě tak nějak odrazila celý dosavadní průběh zápasu. Bohemka darovala svému soupeři vedení vlastně zadarmo.

Velký počet centrů Slavie rozhodoval zápas

Druhý poločas začal tak, jak ten první skončil. Slavia na míči a po Bořilově centru se do velké šance hlavou dostává Tomáš Chorý. V tento moment vyslali červenobílý fotbalisté třiadvacet centrů oproti čtyřem Bohemky. To je neskutečný rozdíl, který byl jedním z hlavních důvodů k vysokému vedení hostů.

A hráči z Edenu očividně byli při chutí i nadále, protože v 50. minutě vstřelili další branku. Ta sice byla velice rychle odvolána hlavním rozhodčím kvůli domnělému ofsajdu, po zásahu videorozhodčího ovšem nakonec platila. Christos Zafeiris se tak nakonec přeci jen mohl radovat, i když až s chvilkovým zpožděním.

Bohemce nevycházelo vůbec nic

Podobný debakl na domácí půdě asi nečekal ani nejpesimističtější fanoušek zelenobílých. Bohemce v pražském derby nevycházelo téměř nic. Už v úvodu druhého poločasu se tak možná některým fotbalistům domácích honily myšlenky, kdy bude konečně odpískán konec.

V 67. minutě Slavia osvěžila síly na hřišti, když přišel Jurásek, Zmrzlý a Prebsl. Druhý poločas postupem času nabral daleko volnější tempo. Bohemka i nadále byla bezzubá, Slavia už se nějak významně hnát dopředu nepotřebovala. Byla ovšem podstatně více na míči a užívala si jednoznačné vedení.

Minuty si nakonec připsal i Štěpán Chaloupek, který byl jedním z horkých kandidátů na náhradu za zraněného Igoha Ogbua. Nakonec dostal „přednost“ David Zima, ale vzhledem k velkému počtu utkání momentálně vedoucího týmu Chance Ligy se určitě dostane i na ex-teplického obránce.

Slavia vstoupí do derby s psychologickou výhodou

Do konce zápasu se už nic významného nestalo a druhý poločas tak byl podstatně méně gólový. Nic to ovšem nezměnilo na vysokém vítězství Slavie o čtyři branky a dalším čistém kontu Antonína Kinského. Definitivně tak Slavia v devíti zápasech obdržela jediný gól, což je opravdu neskutečná bilance. Do derby půjde s tříbodovým náskokem a tím i s určitou psychologickou výhodou. V případě výhry nad Spartou příští týden by se dostali sešívaní do šestibodového plusu, což není zrovna málo. Letenští tak budou muset do zápasu se svým rivalem dát všechno.

Autor: Lukáš Loužecký

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz