Hlavní obsah
Sport

Slovácko dál živí naděje na Evropu. Přesvědčivým výkonem porazilo Mladou Boleslav

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Žongl - Jindřich Jager

Vložené středečně-čtvrteční kolo nadstavby nám přineslo zápasy skupiny o titul. V jednom z nich přivítala Mladá Boleslav na své půdě Slovácko. Málokdo čekal tak přesvědčivý výkon a výhru Moravanů.

Článek

Bylo to právě Slovácko, které zcela ovládlo hru a až na pár momentů nepustilo Středočechy do žádné nebezpečné situace. A to i s hodně improvizovanou sestavou, a hlavně obranou sužovanou zraněními.

První poločas, rychlý gól a obrovská převaha Slovácka

Po zahajovacím hvizdu se jasně iniciativy ujalo Slovácko. Tlačilo se hodně dopředu a hned ve čtvrté minutě šlo do vedení. Po zdánlivě nepovedeném rohu našel Havlík na bližší tyči Kalabišku, ten posunul dál na Jurošku, jenž parádní bombou propálil vše, co mu stálo v cestě. Slovácko šlo do rychlého vedení a snad je i zapomenuta právě Juroškova minela v tutovce z minulého utkání proti Plzni.

Málokdo by před zahájením zápasu čekal takovou převahu Slovácka, ale pravda je taková, že Mladá Boleslav se v prvním poločase prakticky do ničeho nedostala. Za to Slovácko dál ovládalo hru a navýšení skóre nebylo daleko. Parádní přímák Havlíka vyrazil brankář Mikulec jen tak tak. To Marko Kvasina Holce i překonal. Míč se však kutálel příliš pomalu a obrana Boleslavi jej zvládla bezpečně odkopnout ještě, než překročil brankovou čáru. Následná dalekonosná střela Holzera pak orazítkovala břevno. Sporný moment přišel v 37. minutě, kdy se ve vápně Slovácka srazila noha Pavla Jurošky s hlavou Andreje Kadlece. Sudí však penaltu neodpískal a ani VAR do situace nijak nezasahoval.

Změna stran, změna poměrů na hřišti a dirigent Kušej

Do druhého dějství vstoupila Mladá Boleslav daleko lépe. Během přestávky střídali Vaníček s Jawem a na hřiště se dostal Patrik Žitný, a hlavně Vasil Kušej. Byl to právě druhý jmenovaný, který rozpohyboval hru Mladé Boleslavi a byl jednoznačně nejnebezpečnějším hráčem Středočechů na hřišti. Právě od něj pramenila největší iniciativa na hřišti, a právě on byl celý druhý poločas tvůrcem hry i tahounem alespoň za remízou. Zejména první polovina druhého poločasu patřila Mladé Boleslavi, avšak ta z převahy nedokázala nic vytěžit.

Druhá část druhého dějství už přinesla vyrovnanou hru. Kdo však čekal nějaký závěrečný drtivý tlak Mladé Boleslavi, ten byl zklamán. Nic takového se neodehrálo a v závěrečných minutách hráči v modrém dost zbytečně ztráceli míče. Byli jsme svědky i takových nepřesností, jako byla třeba přihrávka do autu prakticky na polovině hřiště bez jakéhokoliv tlaku soupeře. Mladá Boleslav do konce zápasu už nezvládla skóre jakkoliv korigovat, načež si Slovácko připisuje důležitou výhru, a hlavně první čisté konto v jarní části. Boj o Evropu je tak stále zamotaný a dost pravděpodobně o něm bude rozhodovat závěrečný duel mezi Baníkem Ostrava a Slováckem.

Ach ta marodka Slovácka – kdo bude příště v obraně?

Slovácko trápí spousta věcí – nepovedené jaro, hráči již pamatující spoustu zim a nyní i absence trenéra Martina Svědíka na lavičce kvůli nesmyslně udělené červené kartě v zápase s Plzní. Co však je nejhorší, je marodka Slovácka, a to hlavně v obraně. Zranění jsou Doski a samozřejmě Michal Kadlec. Se zraněním se potýká i Břečka. Do duelu s Mladou Boleslaví nastoupil Vlatimil Daníček, jindy jasná volba v základu, až na závěrečnou dvacetiminutovku. Navíc v zápase pro zranění musel být střídán Petr Reinberk. Z toho vyústilo, že jsme mohli snad poprvé vidět Patrika Blahúta coby krajního obránce. Nutno podotknout, že se své role ujal se ctí. Nepříjemné může být i potencionální zranění ruky Stanislava Hofmanna. Ten dostal v zápase tvrdou ránu míčem někam k zápěstí. Sice zápas dohrál, avšak nešlo si nevšimnout občasných bolestivých grimas.

Vedle obrany pak marodí stále i Rigino Cicilia. Momentálně asi nejspolehlivější volba do útoku Slovácka. Marko Kvasina se stále ještě rozehrává a Filip Vecheta má natolik nekonzistentní výkony, že na něj není radno se spoléhat. Uvidíme, co nám přinese sobotní utkání, kdy na své půdě Slovácko přivítá pražskou Slavii. A že to bude vypjatý zápas – Slavia je ještě stále v boji o titul a pokud na Slovácku nevyhraje, budou veškeré naděje pryč. Slovácku pak jakýkoliv bodový zisk může dopomoci do boje o Evropu. Dosavadní výkony v nadstavbě rozhodně naznačují, že tým z Uherského Hradiště je schopný je vybojovat. Navíc se v posledním domácím zápase naposledy na stadionu představí Martin Svědík a pravděpodobně i Michal Kadlec. Hráči jim jistě budou chtít připravit rozlučku ve velkém stylu.

Highlighty a průšvihy zápasu

Velkou pochvalu za odvedený zápas zaslouží celé Slovácko. Jeho konzistentní a přesvědčivý výkon po celou dobu zápasu nedává nikomu pochyby o tom, zda vítězství bylo zasloužené. Pochválit pak musím zejména Pavla Jurošku. Nejen, že vstřelil gól, ale až do střídání byl snad všude a zajistil i několik důležitých obranných zákroků. Skvěle hrál Korejec Kim. Chválu zaslouží i Daniel Holzer, který předvedl velmi nadstandardní výkon.

Z týmu Mladé Boleslavi bych chtěl vypíchnout výkon Vasila Kušeje. Do té doby bezzubá a matná hra Boleslavi s jeho příchodem ožila a z něj se stal jednoznačně rozdílový hráč na hřišti. Naštěstí pro Slovácko však bez gólového přídělu, byť k němu nebyl daleko.

Tentokrát mám opravdu problém říct něco, co by se mi nelíbilo. Hra Mladé Boleslavi nebyla nijak pohledná, ale vyloženě špatná taky ne. Co bych možná mohl zmínit je malá návštěva na stadionu. Asi 1 800 diváků není prostě na první ligu nic zázračného.

A největší průšvih zápasu? Že jsem na něm nemohl být…

Jiří Dostálek

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz