Hlavní obsah
Sport

Slovácko napíše novou kapitolu historie. Končí trenér Svědík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Žongl / Jindřich Jager

Šeptalo se to už dlouho, ale teprve v pondělí 15. dubna jsme dostali konečnou informaci, že trenér Martin Svědík končí své angažmá u 1. FC Slovácko.

Článek

Bezmála šest let koučoval moravský klub, který z šedého průměru vytáhl na vrchol tabulky a třešničkami na dortu bylo vítězství domácího poháru a statečná reprezentace v Evropské konferenční lize, kde se Slovácko dokázalo utkat s mnohem bohatšími a většími kluby. Jaká budoucnost čeká na Slovácko? A kam se posune Martin Svědík?

Může za konec Svědíka zpackané jaro?

Že na Slovácku Svědík skončí, muselo být jasné každému, kdo alespoň trochu sleduje dění v naší lize. A to bez ohledu na totální provar, který Slovácko předvádí v jarní části. Upřímně si nemyslím, že i kdyby Slovácko dál hrálo, jako na podzim, že by Svědík zůstal. Frustrace trenéra nad neschopností přivést adekvátní posily byla patrná už po zimní pauze. Zejména obrana potřebovala výztuhu jako sůl, ale vedení mylně spoléhalo na uzdravení Michala Kadlece. Možná jsou jarní prohry posledním hřebíčkem, ale dlouhou dobu se vědělo, že už na Slovácku dokázal vše, co mohl.

Tomu napovídaly už zimní spekulace o jeho přestupu k české reprezentaci nebo stále nejasné spekulace o přestupu do Plzně nebo nově do Baníku Ostrava. Zcela upřímně, pokud by Miroslav Koubek po sezoně nepožádal o konec v Plzni sám, byla by obrovská chyba jej propouštět. To, co s Plzní dokazuje v Evropské konferenční lize a bezpečně si drží třetí místo v tabulce, je neskutečná věc. Fanoušci by pravděpodobně provedli defenestraci, kdyby vedení Koubka vyhodilo. A co se týče Baníku, není ani jeho samotné vedení jednotné v tom, zda se Svědíkem jedná, či nikoliv. Ale pořád je to pravděpodobnější vyústění. Pokud tedy Svědík zůstane v Česku…

Zůstane Svědík v Česku? A měl by vůbec?

Zcela upřímně si myslím, že zůstávat v Česku pro Martina Svědíka nedává smysl. On sám se nechal slyšet, že nyní uvažuje, jestli vůbec vezme další angažmá nebo se bude jednu sezonu věnovat vlastnímu sebevzdělávání a zdokonalení. Asi jediný důvod, proč po něm nesáhl nějaký klub ze zahraničí, je jazyková bariéra. Podle všeho Martin Svědík prostě neumí jazyky. Jinak si umím představit jeho angažmá třeba v druhé Bundeslize, v Rakousku nebo prakticky kdekoliv jinde na západ od České republiky. Velkou možností je samozřejmě i Polsko, kde minimálně finance jsou někde jinde, než v Česku, kór na Slovácku.

A zahraničí je podle mě taky jediná rozumná volba, kam by měl pan Svědík směřovat. V Česku by dávala smysl jedině Plzeň nebo někdo z pražských „S“, avšak v těchto týmech jsou trenérské posty pevně obsazeny. Cokoliv jiného nedává smysl – Svědík už dokázal vytáhnout na vrchol průměrný tým a nedává mi smysl, proč by to dělal znovu. Možná jedině ten Baník, který má naopak skvělý přístup k posilám (což je na Slovácku kámen úrazu), a pokusit se s ním vyhrát titul. Ale to je dost sázka do loterie. Plzeň a „S“ mají poslední roky karty rozdané a navíc se pravděpodobně v následujících letech objeví nový dravec soutěže z Liberce, kde mají ambice velké.

A co bude se Slováckem? Bez velkého zemětřesení to bude průšvih

A co bude nadále se Slováckem? Pro klub je odchod persony, jakou Svědík bezpochyby je, velká rána. A klobouk dolů před vedením, že se zachovalo dobře, přistoupilo na dohodu a nenutilo trenéra zůstat ještě další sezónu. Smlouva mu totiž běžela až do konce příští sezóny. Každopádně se nyní musí vedení chytnout za nos. Změna trenéra nebude jednoduchá – fanoušci i hráči jsou zvyklí na nějaký standard a na to, že Slovácko hraje na vrcholu soutěže. Upřímně tedy doufám, že nikdo nebude chtít úspěchy posledních let hodit za hlavu. Nicméně si myslím, že se musí radikálně změnit realizační tým. A kdy jindy to udělat, než s novým trenérem, který si mnohdy chce přivést i své vlastní asistenty. Já osobně se netajím tím, že bych na Slovácku rád viděl Kováče z Pardubic, ale to je velká fantazie.

Nerad používám slovo krize. Byť se Slovácku nedaří, pořád je šesté, neřeší hrozbu sestupu a neřeší existenční problémy. A už mu ani nehrozí sestup do skupiny o záchranu a reálně se ještě může porvat i o pohárovou Evropu. Nicméně po konci ligy musí proběhnout v klubu velké změny. Pokud vedení opět zaspí, jako v posledních dvou sezónách, může se klidně stát, že z klubu hrajícího několik sezon na vrcholu, bude opět tým přinejlepším středu tabulky. A to by byla velká škoda. Opravdu doufám ve velké změny v klubu, které povedou k dalším úspěchům. A myslím, že tím mohu mluvit za všechny fanoušky.

Budete nám chybět, pane Svědíku

Ještě se vrátím krátce k Martinovi Svědíkovi. On je strůjcem úspěchů Slovácka v posledních letech a klub i fanoušci mu musí být vděční za práci, kterou odvedl. Jakožto fanoušek Slovácka jsem docela smutný, že odchází, ale zároveň se to dalo očekávat a nemám mu nic za zlé.

Jiří Dostálek

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz