Hlavní obsah
Sport

Slovácko opět prohrálo. Kam to vše povede?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jindřich Jager/Žongl

Po výhře v Karviné o minulém víkendu se zdálo, že se Slovácko odrazilo ode dna. Předchozí tři zápasy v řadě sice nehrálo špatně, ale body nezískalo ani proti týmům z chvostu tabulky.

Článek

Sobotní domácí zápas s Jabloncem však byl zklamáním na celé čáře. Fanoušci celku z Uherského Hradiště jsou sice věrní i v dobách, kdy se nedaří, ale takovou sérii zklamání si nezaslouží.

Bída a zmar na hřišti

Hlavním a společným jmenovatelem Slovácka byla velmi slabá hra, která neodpovídá celku, který se chce prát o pohárovou Evropu. I člověk neznalý musí vidět, že Slovácko je na jaře jako vyměněné. Na podzim celek s druhou nejlepší formou v posledních pěti zápasech v lize je nyní klubem s druhou nejhorší formou, přičemž hůře je na tom jen už zmiňovaná Karviná. Pět zápasů, čtyři prohry, jedna výhra.

Jen „štěstí“, byť to bude znít fanouškům jiných týmů zle, stojí za tím, že je Slovácko stále na čtvrtém místě a bude na něm jistě ještě i po příštím kole. Baník Ostrava, Sigma Olomouc a další také chybovali a tedy v tabulce přes Slovácko nepostoupili. To se však může brzo stát, protože na celek z Uherského Hradiště čekají obtížní soupeři. Teplice, které jsou v laufu a doma dokáží pozlobit kohokoliv z ligy, a na konci května pak domácí zápas se Slavií. A jestli bude hra podobná, jako s Jabloncem, bude to ostuda.

Jablonec jasně lepší. Slovácko neschopné pořádné hry

V zápase s Jabloncem byla vidět jedna důležitá věc. A to snad nulová nažhavenost a zápal pro hru na straně Slovácka. Neschopnost sbírat odražené míče, nepřesné přihrávky a odevzdávání balonu soupeři a velké individuální chyby snad od všech hráčů. Snad jediný Merchas Doski a možná Michal Trávník hráli dobře. Ale ostatní? Přinejlepším průměrně a někteří hodně špatně. Na hřišti chyběla jakákoliv taktika, celý tým působil, jako když vyženete houf králíků na led. Začnou nekoordinovaně běhat, padat a způsobí totální chaos.

Naproti tomu hra Jablonce nebyla sice bezchybná, ale byl na ní vidět nějaký plán a disciplína. A byť jsou na Slovácku individuálně silnější hráči, musí tým spoléhat na týmový výkon. A ten měli na hřišti jen hráči v zelenobílé. Neustálá snaha cpát míč ve druhém poločase přes levou stranu a nakopávané balony, které očividně neměly šanci na úspěch, ale stejně se tak hrálo pořád dokola. To vše pak vyústilo v zasloužené vítězství Jablonce.

Pojmenujeme hlavní problémy?

Co však stojí za zmarem Slovácka na jaře? Jde zejména o dva, možná tři problémy. Prvním je absence Michala Kadlece, který se léčí po operaci achilovky. Nejenže obrana Slovácka postrádá klíčového hráče, ale celý tým postrádá důležitou osobnost a kapitána, který si spoluhráče dokázal vždy postavit do latě. Možná na hráče dopadl nějaký splín z toho, že vedení není schopné přivést adekvátní náhradu, a tak musí Martin Svědík zašívat sestavu, jak se dá. V obraně chybí minimálně dva další hráči – jeden do středu a druhý napravo. A byť Kalabiška dokázal statečně v obraně zaskočit, není možné na něj spoléhat pořád. Reinberk napravo je v této sezoně pravděpodobně nejslabším článkem týmu. Jenže kým ho nahradit, když druhého pravého obránce nemáte?

Druhým problémem je Marek Havlík. Respektive ne přímo on, ale to, že mu chybí parťák v poli. To, co dokázali s Matějem Valentou na podzim, se nyní neopakuje. A dost možná největší podzimní hvězda ligy na jaře strádá. Vsázelo se na Kohúta, ale ten upřímně nemá Valentovi kvality a nováček Blahút se potřebuje ještě rozehrát a plně zapojit. Naproti tomu se mi líbí Havlíkova spolupráce s Kimem, jenže když už jej pošle Svědík na hřiště, stáhne Havlíka zpět dozadu, kde není tak nebezpečný.

Třetím problémem může také být celková atmosféra v kabině. Když vám chybí kapitán a klíčová osobnost týmu, nevíte, jestli neodejde dost možná nejlepší hráč (nakonec Marek Havlík podepsal se Slováckem smlouvu na dva roky) a taky se stále prohlubující spekulace, že z týmu odejde trenér, který jej vytáhl na výsluní, nemůže to působit dobře. A konkrétně Svědíkovi se nijak nedivím. Jeho frustrace a smutek z výkonů jsou vidět na každé tiskovce. Z hráčů, které má k dispozici, vyždímal asi to nejlepší. A byť generační obměna nějak probíhá, nedokázalo vedení přivést žádnou oporu či nového kanonýra.

Co bude dál? Je zde vůbec možnost vše zvrátit?

Ano, je. Slovácko umí zabrat a dostat se z problémů. Začátek sezony také nebyl nijak slavný a kde jsme byli před Vánoci? Díky chybám jiných týmů je Slovácko stále čtvrté v tabulce. A nikde není psáno, že to tak nemůže zůstat. TOP 6, reálně čtvrté až páté místo a potenciální pohárová Evropa jsou stále na dosah. Pokud se to vše podaří, bude se už muset vedení chytnout za hlavu a něco začít dělat. Známe to z minulé sezony, kdy poměrně úzký kádr, navíc plný třicátníků, sice podal v Evropě srdnaté výkony a předčil všechna očekávání, ale v lize byla vidět únava.

Pokud vedení bude stále přivádět hráče typu Kvasina, Cicilia a podobné, čili borce, kteří dlouho nehráli, jejich kondice je ve hvězdách a kvalita minimálně diskutabilní, nemůže Slovácko na nějaké úspěchy pomýšlet. A přitom to jde i v malých týmech. Podívejme se třeba na Ikugara do Zlína. Nebo na druholigový Vyškov, jak dokáže hledat talenty. Když vezmu, jak Ikugar ve Zlíně hraje po boku jeho hráčů, jen si představuju, co by mohl dokázat v Uherském Hradišti s Juroškou a Havlíkem za zády.

Slovácko potřebuje nové hráče. Potřebuje mladou krev, ale zároveň nejsem zastánce toho, aby se obměnila půlka kádru, jako to bývá obvyklé jinde. Zvolené tempo generační obměny je fajn a Slovácko má všechny podklady pro to být úspěšné. Mladé talenty, jako je Juroška, Doski a Kim. Kvalitní hráče v nejlepším věku – Havlík, Sinyavskiy a Trávník. A taky zkušené mazáky se jmény Kadlec, Petržela nebo Daníček. Co by za to v jiných klubech dali?

Slovo závěrem

Slovácko proti Jablonci podalo velmi špatný výkon. Rozhodčí tomu sám moc nepomáhal, ale svádět něco na něj by bylo pokrytecké. Jablonec si svou výhru jasně zasloužil a byť jeho hra taky nebyla žádnou ódou na fotbal, měla myšlenku, plán a rozhodl celkový týmový výkon Severočechů. Zejména pak David Štěpánek, střelec jediného gólu zápasu, odvedl skvělou práci. Jmenovat pak můžeme i Holého, Drchala a Hanuše v bráně, který několika hezkými zákroky Jablonec podržel.

Zato Milan Heča v bráně Slovácka v posledních zápasech nepředvádí dobré výkony a vytváří nebezpečné situace po svých chybách. Měl by dostat pauzu a šanci by si zasloužil Fryšták, který tým vždy podržel a momentálně by mohl být lepší volbou mezi tři tyče.

Pokud si chce Slovácko udržet pozici, musí bezpodmínečně v Teplicích vyhrát a pokusit se získat body v domácím souboji se Slavií. Bude to těžké, ale ne nemožné. Slovácko stále má své kvality a několikrát ukázalo, že se umí odrazit ode dna.

Jak by řekli fanoušci v Uherském Hradišti: „Tož uvidíme.“

Jiří Dostálek

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz