Hlavní obsah
Sport

Slovácko přivítalo nového útočníka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Žongl/Jager

V nedávném rozhovoru s Petrem Pojezným, výkonným ředitelem 1. FC Slovácko, zazněla informace, že Slovácko neočekává v zimní pauze velké změny v kádru. Navzdory tomu přivedl klub z Uherského Hradiště hned na začátku pauzy velkou posilu do útoku.

Článek

A tím velkou, myslím opravdu velkou. Nejen svým vzrůstem, ale hlavně svými útočnými schopnostmi tvoří Marko Kvasina hráče, po jakém volají fanoušci Slovácka už dlouhou dobu. Je to právě potřeba kvalitního útočníka-kanonýra, která Slovácko trápí po odchodu Václava Jurečky.

Rodák z Rakouska s kořeny na Balkáně

Možná je to náhoda, ale spíše typuju na promyšlený tah, že Slovácko svou zimní posilu, tolik očekávaného útočníka, oznámilo právě v den jeho narozenin. Ano, Marko se narodil 20. prosince 1996 ve Vídni a včera tak oslavil 27 let. Jako mladík nastoupil do akademie slavné Austrie Vídeň a svůj debut v A týmu si odbyl v pouhých 17 letech. Se svými 194 centimetry patří mezi velmi urostlé útočníky a bude se jistě hodit do herního systému, který Slovácko nasadilo v posledních kolech.

Rakouský rodák s kořeny v Chorvatsku však ve Vídni dlouho nezůstal. V roce 2017 odešel do nizozemského Twente. Tam však strávil pouhý jeden rok a moc se neprosadil. V odehraných 13 zápasech nedal ani jeden gól. Jeho kroky dále vedly zpět do Rakouska do Mattersburgu, načež zamířil zpět do zemí Beneluxu, konkrétně do belgického Oostende. Naposledy oblékal dres tureckého druholigového týmu Göztepe, odkud jeho kroky vedou právě na Slovácko. A to dokonce zadarmo, jako volný hráč.

Fotbalové zkušenosti Marko nabýval i v rakouské mládežnické reprezentaci. Za tu nastupoval nepřetržitě od roku 2013. Nejlépe se mu vedlo asi mezi lety 2014-2015 kdy nastupoval za U19 a v deseti zápasech zvládl dát osm gólů. Což je docela úctyhodný výkon na poli mezinárodních zápasů, byť mládežnických.

Je pro Slovácko dobrou volbou?

Nabízí se otázka, jestli je Marko pro Slovácko vhodnou volbou. Ve svých 27 letech už jej nejspíš nečeká žádný velký progres a na jeho posledních štacích se mu taky moc nedařilo. V Belgickém Oostende dal pouhých pět gólů ve 44 zápasech a v Turecku to taky nebyl žádný kanonýr - dva góly na 30 zápasů není nic moc. Slovácko však změnilo herní systém a dnes nespoléha na jednoho útočníka - zabijáka, jako nedávno v době Václava Jurečky. Útočník Slovácka má hlavně za úkol sbírat odražené a nakopávané míče, podržet je a uchránit. Přesně tak, jak to v posledních kolech skvěle dělá Rigino Cicilia. A myslím, že Markova pozice bude stejná.

Dokonce si o ni říká. Se svými 194 centimetry je přímo předurčen do hlavičkových soubojů a samozřejmě by bylo bláhové, očekávat při takové postavě nějakou velkou agilnost, rychlost a dynamiku, jako u jinak zaměřených fotbalistů. Jsem popravdě zvědavý, jak se mu povede. V posledních angažmá moc nezářil, a když se podívám konkrétně na jeho poslední působení v Turecku, tak do zápasu coby střídající naskočil naposledy letos v srpnu a celý zápas odehrál v květnu tohoto roku. Zápasová praxe mu tak chybí a trochu se bojím, že bude Slovácko bojovat s obdobným problémem, jako s Rigim Ciciliou na začátku sezóny, kdy byl absolutně bez formy a kondice.

Jak se mu bude dařit?

Vždycky nerad něco predikuju dopředu, ale tady si nemůžu pomoct. Slovácko na nového útočníka čeká, jak na smilování, a zcela otevřeně mi přijde volba na Marka Kvasinu jako docela kontroverzní. Na jednu stranu je fakt, že jako volného hráče jej podepsalo Slovácko zdarma a za určitě lepších platových podmínek. Na druhou stranu ale je to pořád útočník bez formy a bez zápasové praxe, se kterým dost možná bude potřeba hodně práce, než se dá trochu dohromady.

Co se však musí nechat Slovácku, tak na příchody má poslední dobou docela čich. Jmenujme například Doskiho, Sinyavskiyho nebo právě Rigiho Ciciliu, jehož příchod jsem nesl docela s nelibostí - hlavně kvůli tomu, jak se už jednou ke Slovácku zachoval. A k čichu na příchody přičtěme ještě práci, jakou odvádí Martin Svědík se svými svěřenci a k jakým výkonům je dokáže vyburcovat. Stačí se podívat, jak pod ním rozkvetl třeba Marek Havlík - z lepšího průměru ligy na absolutní vrchol a momentálně dost možná nejlepšího záložníka v lize.

Optimistický závěr

Sečteno a podtrženo si myslím, že se Markovi bude dařit. Bude to chtít čas, než se dostane do formy, ale realizační tým Slovácka z něj dokáže vytáhnout to nejlepší. Nabízí se pak otázka, jestli například nepovedou nyní kroky Filipa Vechety třeba do Sparty - o tomto přestupu se mluví už delší dobu. Nedovedu si totiž představit, že by Slovácko „uživilo“ tolik útočníků. Kor, když se teď na trávníky pomalu vrací Ondřej Mihálik. To uvidíme časem.

Každopádně Markovi přeju, aby se mu v novém angažmá dařilo. Věřím, že se brzo dostane do formy a bude plnohodnotným členem modro-bílé armády.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz