Hlavní obsah
Sport

Slovácko si z Olomouce veze bod. Má se na sněhu vůbec hrát?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Žongl - Jindřich Jager

ilustrační foto

V opravdu zajímavém kole zajelo Slovácko do Olomouce. Za vydatného sněžení a větru pak vybojovalo na Andrově stadionu bod. Skóre však musel celek z Uherského Hradiště dohánět.

Článek

Po vyrovnaném prvním poločase přišel druhý v celkové režii Slovácka a dá se říct, že i fotbalisté Sigmy Olomouc jsou za remízu rádi. Podmínky, za kterých se hrálo, pak nabízejí celou řadu otázek.

Kolo mělo být zrušeno

Fanoušci fotbalu od pátku v podstatě jen čtou, jak se ruší zápasy kvůli počasí. Českou republiku zasáhla vlna sněžení a tak se zatím odehrál pouze jeden zápas a to právě v Olomouci. Po zapnutí přenosu člověk chvilku zkoumal, jestli omylem nepřepl na Mrazíka nebo Ledové království. Všude bílo, husté sněžení a podle vloček i moderátorů silný vítr. Je toto snad dobré počasí pro fotbal? Nejen fanoušci, ale hlavně hráči jistě dají za pravdu, že není.

Bohužel se vlivem několika faktorů „musí“ odehrávat část fotbalového „jara“ už v zimě. Ať už je to kontroverzní nadstavba, pohárová utkání, nebo cokoliv jiného, fotbal je přece hlavně pro fanoušky. Ukažte jednoho, který dobrovolně v prosinci mrzne na stadionu. Takovými rozhodnutími trpí fotbal a jeho kvalita, trpí i kluby kvůli malé návštěvnosti. Trpí věrní fanoušci, kteří na stadion jdou bez ohledu na okolnosti. Ale hlavně trpí hráči. Běhat přes hodinu a půl v padajícím sněhu s teplotou pod nulou je značný hazard s jejich zdravím. Je to jen čekání na zranění nebo nějakou nemoc.

Slovácko potvrzuje svou kvalitu a kondici

Zatímco první poločas byl vcelku vyrovnaný, možná s malým vedeních domácích, v poločase druhém jsme byli svědky dominance hostujícího celku. Snad to byl právě gól domácího Víta Beneše, který poslal Sigmu do vedení těsně před poločasovým hvizdem, co dodalo Slovácku sílu. Do druhého poločasu totiž nastoupily zcela jiné týmy. Slovácko na hřišti jasně dominovalo a vyrovnávací gól trefil z penalty Vlastimil Daníček. Dlužno podotknout, že tento hráč je v penaltách zcela stoprocentní – 17 ze 17 možných je na defenzivního hráče skvělé číslo.

Slovácko tak potvrzuje, že hlavně od přelomu poloviny ligy do druhé půle jde jeho výkonnost nahoru. Skvělá výhra v Plzni, poté domácí vítězné představení proti Baníku a teď remíza ve velmi dobře hrající Olomouci jsou skvělými výsledky. I to pak znamená, že po nedohraném 17. kole Fortuna ligy je Slovácko stále na parádní třetí pozici a drží nepsaný titul vládce Moravy.

Klíčové změny v sestavě znamenají úspěch

V zápase jsme mohli vidět několik změn. Do základu nenastoupil Milan Petržela. Není se čemu divit, v takovém počasí klíčového hráče trenér Martin Svědík nejspíše chránil. Všímaví si ale mohli všimnout i dalších změn. Skvělý Pavel Juroška už pravidelně nastupuje v základu, Vlastimil Daníček šel do obrany a naopak Marka Havlíka posunul Svědík více dopředu. Tím pádem se dostává více do šancí a jeho výkonnost letí nahoru. Skvělá gólová hra v Plzni, výstavní gól doma proti Baníku a teď velmi aktivní výkon a nakopnuté břevno jsou jasnou známkou parádní kondice. Pokud to takto půjde dál, potvrdí se i spekulace o povolání do reprezentace.

Po dlouhé době jsme mohli na trávníku vidět Michala Kohúta, který se dlouhých devět měsíců léčil se zraněním. Pomineme-li krátké nastoupení do zápasu v Plzni, mohli jsme toho mladého hráče naposledy vidět v domácím utkání Slovácka taktéž s Plzní v polovině února letošního roku. Snad jsou trable už zažehnány a Michal se rychle aklimatizuje do zápasového tempa.

Plusy a minusy aneb co bylo hezké a co zase ne

Již tradiční závěr a shrnutí hezkých a méně hezkých věcí v zápase.

Plus jednoznačně patří oběma celkům za odvahu vůbec hrát a za to, že i po poločase ve hře pokračovali. Jednoznačně musíme pochválit taktéž fanoušky Slovácka za skvělou kulisu. Chválíme pak i výkon Slovácka v druhém poločase a dominanci na hřišti.

Jednoznačně se nelíbilo rozhodnutí vůbec hrát. V takovém počasí je to jak proti fanouškům, tak hlavně proti hráčům, kde může zranění přijít velmi lehce. A kdybych chtěl být rýpal, nelíbil se mi míč – žlutý na bílém podkladu není dobře vidět a raději bych byl za oranžový nebo červený.

Jiří Dostálek

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz