Hlavní obsah
Sport

Sparta a Slavia vstupují do 3. předkola Ligy mistrů. Stanciu predikuje výsledek letenských

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Lukáš Loužecký/Žongl

Pražská S vstoupí v úterý a ve středu do 3. předkola Ligy mistrů. Nejdříve se Sparta utká s FCSB, dříve známou jako Steaua București. O den později vyzve Slavia belgický tým Royale Union SG. Oba první zápasy se odehrají na domácí půdě.

Článek

FCSB – mistr z rumunska

Rumunský mistr sezony 2023/2024 má bohatou minulost. Založený byl krátce po druhé světové válce v roce 1947. Po celou svou historii hraje tamní nejvyšší soutěž. Je rekordmanem v počtu rumunských titulů (27) i národního poháru (23).

V sezoně 1985/86 dokázala Steaua București vyhrát Pohár mistrů evropských zemí, předchůdce dnešní Ligy mistrů. Ve finále se přitom utkala s Barcelonou, kterou porazila v penaltovém rozstřelu.

Značky Steaua se vzdává v roce 2017 po vleklých právních sporech se státní armádou. Dlouhá léta totiž působí jako rumunský armádní klub. Využívá ovšem akronym FCSB, takže zkratku svého celého názvu.

FCSB už prošlo dvěma předkoly. Nejdříve si bez problémů poradilo se San Marinským Virtusem s celkovým skóre 11:1. V dalších bojích potom prošlo přes podstatně silnější Maccabi Tel Aviv z Izraele. Na domácí půdě pouze remizovalo 1:1, ale v Tel Avivu dokázalo FCSB zvítězit jediným vstřeleným gólem.

Právě v této části byla v loňské sezoně Sparta vyřazena Kodaní. Letos to určitě bude chtít napravit. Historická statistika ovšem hovoří proti ní. Ve čtyřech posledních vzájemných zápasech letenští nedokázali ani jednou nad týmem z Bukurešti vyhrát. Dvakrát remizovali, dvakrát prohráli.

V nejvyšší rumunské soutěži se zatím obhajujícímu mistrovi zase tolik nedaří. Prozatím je na předposledním místě, ale většinu sezony má samozřejmě před sebou. Ve třech zápasech dvakrát remizoval, jednou prohrál.

K zápasu se vyjádřil bývalý hráč obou pražských S, zároveň ovšem i rumunského klubu Nicolae Stanciu. Fanouškům Sparty moc radost neudělal, naopak spíše znásobil jejich nepřízeň ke své osobě.

Odveta se odehraje 13. 8. od 20:30. Jestliže se Spartě podaří vyřadit FCSB, zahraje si proti vítězovi zápasu Malmö a PAOK Soluň. Úvodní zápasy 4. předkola jsou na programu ve dnech 21. a 22. srpna.

Royale Union SG – mistr z Belgie

Slávisté se utkají s belgickým klubem z Bruselu Royale Union Saint-Gilloise. Jedná se o tradiční klub, jehož zárodky se datují až do roku 1897. Vznikl tedy jen pár let po pražském celku. Před druhou světovou válkou patřil k nejlepším týmům ve své zemi, když dokázal od roku 1903 vyhrát jedenáctkrát mistrovský titul.

V pozdějších letech už tolik úspěchů neslavil a sestoupil dokonce do nižší soutěže. V nejvyšší belgické lize se objevuje roku 2021 po dlouhých 48 letech. Nenechte se ovšem zmást. V sezoně 2022/2023 postoupil Royale Union SG do čtvrtfinále Evropské ligy, v minulé sezoně do osmifinále Konferenční ligy. A v loňském ročníku dokázal vyhrát belgickou Jupiler Pro League před Anderlechtem a Antverpami.

V předsezonních přátelských utkáních porazil řecký Paok Soluň a remizoval s portugalským Sportingem. V soutěžních utkáních naposledy prohrál Royale 21. dubna s Club Bruggy.

Jestliže Slavia postoupí, bude ji čekat vítěz zápasu Lille a Fenerbahçe. Venkovní utkání by odehrála 20. nebo 21. srpna, domácí o týden později.

Větším favoritem je Slavie. I Sparta rozhodně má naději na postup

Z celého přehledu tak trochu vyplývá, že o něco větším favoritem na postup by mohla být Slavia. Zejména v úvodním domácím zápasu musí dominovat a ukázat belgickému celku, zač je toho loket. Ani Sparta ovšem rozhodně není bez šance. Většina fanoušků českého fotbalu si určitě přeje postup obou pražských týmů. Kdyby se nakonec do Ligy mistrů dokázali dostat dva čeští zástupci, byl by to velký svátek pro domácí fanoušky. Podobná situace tu totiž hodně dlouho nebyla.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz