Hlavní obsah
Sport

Sparta dobyla Ďolíček, neměla to ovšem vůbec jednoduché

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jindřich Jager/Žongl

Další pražské derby se tentokrát přesunulo do Ďolíčku. Přijela sem totiž pražská Sparta, aby si to s klokany natvrdo rozdala. Dalo se očekávat velice emotivní a bojovné utkání.

Článek

Ještě před výkopem se pod záštitou zdejší fanouškovské organizace Green White Fanatics uskutečnilo celotribunové choreo na počet zemřelé legendy Bohemians Zdeňka Prokeše. Zapojila se přitom do něho zejména hlavní tribuna, kterou korigovali lidé ze zmíněné organizace. Je velice pěkné vidět, že i kluby mimo těch největších se dokáží skvěle fanouškovsky prezentovat. Nechyběla ani minuta ticha, při níž asi muselo každého fanouška mrazit v zádech.

Sparta provedla změny v sestavě, nastoupili nováčci i méně hraní útočníci

Sparta nastoupila v hodně pozměněné základní sestavě. Na hřišti se objevil Imanol, Ross, v útoku Tuci s Daňkem. Z útočného smrtícího tria tak nastoupil od začátku pouze Birmančevič. Možná trochu překvapivě dostali tito hráči přednost před Olatunjim, který zatím letos hraje skvěle. Zřejmě si ho trenér šetří na pohárové utkání.

Bohemka se sice v první minutě hnala dopředu, a dokonce i nepřesně zakončovala, o favoritovi tohoto utkání ovšem bylo jasno. Podle složení útoku domácích bylo patrné, že klokani nechtějí letenským darovat nic zadarmo. Matoušek, Yusuf, Drchal – to je hodně slušná útočná síla. Od začátku se tak hrálo nahoru dolů. Poté co Sparta zakončila jeden útok, Bohemians se vydali do protiútoku. Ten ovšem často končil u důrazné obrany hostů.

Reichl držel Bohemku v naději

Ve 14. minutě se vyznamenal brankář zelenobílých Reichl, který skvěle dokázal vytěsnit tvrdou střelu Daňka. Chvíli předtím pálil na druhé straně Matoušek, ale jeho střela neměla gólové parametry. Následně si brankář Bohemky poradil i se střelou Kairinena.

Ve 23. minutě musel kvůli zranění střídat Imanol García, který tak neměl příliš možnost ukázat své kvality. Místo něj na hřiště nastoupil Matěj Ryneš. Sparta postupně získávala utkání do svojí režie a tlačila se dopředu. Brankář Reichl se ovšem očividně dobře vyspal a všechny pokusy letenských prozatím dokázal vychytat.

Yusuf poslal klokany do vedení, dlouho se z něj neradovali

Postupem času se hra trochu uklidnila, alespoň co se týče šancí. Daleko více se začalo bojovat, někdy i na hranici pravidel. Už to vypadalo, že poločas skončí bezbrankovou remízou. Po zblokované střele Ryneše se ovšem dostal do samostatného úniku Yusuf, kterého obrana Sparty nedokázala zastavit. A Bahrajnský útočník se zkušenostmi z pražské Slavie chladnokrevně zakončil.

Vedení ovšem klokanům příliš dlouho nevydrželo. V nastaveném čase našel Wiesner krásnou přihrávkou do vápna Tuciho a ten nekompromisně poslal míč za záda Reichla. Obrovská škoda pro domácí. Nutno ovšem podotknout, že Sparta byla po většinu prvního poločasu lepším týmem. Měla poměrně přesvědčivě větší držení míče (72 % ku 28 %) i celkový počet střel (9 ku 3).

O poločase vběhli na zelený pažit mládežníci obou týmů, aby si zde zahráli své vlastní krátké utkání. Nešlo v něm samozřejmě o tolik jako v tom ligovém, přesto ani jeden z týmů nic nevypustil. Tyhle vložky v podobě utkání mladých fotbalistů mě baví. Pro kluky to navíc musí být neskutečný zážitek.

I přes předměty na hřišti a dým se dál hrálo

Ale vraťme se zpět k prvoligovému dění. Poměrně krátce po začátku druhé části začaly na hřiště létat toaletní papíry a valit se kouř z pyrotechniky. Rozhodčí ještě nechal dohrát útočnou akci Sparty. Z té nakonec nic nebylo, kdyby ovšem padl gól, byl by minimálně diskutabilní. Navíc by tím fanoušci klokanů uškodili vlastnímu týmu. Hra se zastavila až o chvíli později.

Sparta se ovšem velice brzy začala opět tlačit dopředu. Poměrně zajímavou šanci na druhé straně měl až v 53. minutě Drchal, jehož ovšem bez větších problémů vychytal Vindahl. Stejně jako o něco později Yusufa. Hrál se fotbal nahoru dolů, ani jeden z týmů se ovšem nedostával do vyložených gólovek.

Střídání, které rozhodlo zápas

V 60. minutě se Sparta rozhodla poslat do útoku novou sílu. Odešel Tuci s Daňkem, přišel Olatunji s Haraslínem. A zejména první jmenovaný hráč se hned začal tlačit dopředu. Bylo jasné, že sparťanští fotbalisté nechtějí svému soupeři darovat ani jeden bod. Jejich tlak se postupně stupňoval až vyvrcholil v brankové zakončení. Po straně totiž unikl Haraslín, který poslal přihrávku Birmančevičovi a pro něj už se jednalo o lehkou záležitost. Všechno nakonec posvětil i videorozhodčí a letenští tak otočili skóre.

Diskutabilní situace se odehrála v 65. minutě, kdy se mohl dopředu hnát Yusuf. Toho zakřižoval Vitík a určitým dotekem ho poslal k zemi. Nakonec se o nedovolený zákrok nejednalo, což opět posvětil i VAR. Sparta si ovšem musela dávat pozor, protože klokani ještě mohli kousat.

V 68. minutě se před brankářem Reichlem objevil Haraslín, udělal mu kličku, byl už však hodně z úhlu. O chvíli později se dopředu hnal i Olantuji, ani on se nedokázal prosadit. Navíc se jednalo o ofsajd. Šancí ze strany hostů ovšem přibývalo. V nastaveném čase ještě po úniku Olatunjiho a jeho krásné přihrávce promáchl v obrovské šanci Krasniqi. Na skóre už se však nic nezměnilo.

Sparta tak na hřišti Bohemians zvítězila, rozhodně se přesto nejednalo o nějaký válec. Stále na mě působí nepříliš dobrým dojmem. Nakonec to ubojuje, ale ne bez problémů. Na začátku soutěže měla velké štěstí na poměrně snadný los. I díky tomu zůstává nadále jediným stoprocentním týmem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz