Hlavní obsah
Sport

Sparta dostala lekci a ukázala hloubku propasti mezi F:L a PL

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Matěj Krejza/Žongl

Sparta, která vyřadila v Evropské lize Galatasaray Istanbul ve čtvrtek přivítala na svém stadionu ještě věhlasnějšího soupeře – FC Liverpool. Při srovnání obou klubů asi nepřekvapí výsledek 1:5.

Článek

Přesto letenští prokázali určitou úroveň kvality, ale i nezkušenosti ze zápasů s takovými soupeři. Ne nadarmo Liverpool okupuje první příčku Premier League. S ohledem na průběh zápasu, především první půle, krutý výsledek pro domácí. Přesto lze ze zápasu čerpat celou řadu pozitivních zkušeností, které mohou letenské posílit směrem do budoucna.

Po losu osmifinále se fanouškovská základna rozdělila na dva tábory. Jeden jásal, že přijede Liverpool, druhý neskrýval zklamání, že tento soupeř bude nad jejich síly. Však ale většina toho prvního tábora také přestala jásat v okamžiku, kdy vstupenky na zápas byly vyprodány během pár minut, a na drtivou většinu nadšených sparťanů se nedostalo.

Naivní rozehrávka pohřbila naděje

Po předváděných výkonech v lize a v předešlých zápasech Evropské ligy, řada optimistů čekala, že by Sparta mohla být Liverpoolu vyrovnaným soupeřem. Vždyť vyřadila Galatasaray, ve skupině si poradila se španělským Betisem, otočila pohárové derby proti Slavii. Její výkony v průběhu času, navzdory nabitému programu rostou, a tak se nelze těmto očekáváním divit.

To, co je na Spartě chválené, a to rozehrávka mezi beky a gólmanem, se stalo proti anglickému celku ale osudným. Neustálé obehrávání mezi obránci a čekání na naběhnuvšího spoluhráče nemůže fungovat, když na vás vyběhnou hráči, kteří se týden co týden poměřují s daleko kvalitnějšími mužstvy, disponují fyzicky zdatnějšími typy fotbalistů a mají v krvi zarputilý presink. Však také po chybě v rozehrávce, která vyplynula z aktivního napadání sparťanských obránců, padla první branka. A tyto situace se bohužel opakovaly po celý zápas.

Kvalita rozehrávky Sparty je skutečně na vysoké úrovni. Ve Fortuna lize stačí na jakýkoliv tým. Ta úroveň je ale dostatečná pouze na českou ligu a bohužel ukazuje, jak daleko je česká kopaná vzdálená od těch nejlepších evropských týmů. Pokud je to, o čem si myslíte, že je vaše silná stránka, tou největší slabinou v porovnání se skutečně kvalitním soupeřem, potom to značně sráží kvalitu celého českého fotbalu.

Skvělý útok, ale nulová efektivita

Stejně tak, jak naivně si počínala obrana domácích, tak si počínala i obrana hostí. I díky tomu měla Sparta celou řadu obrovských příležitostí a nebýt úžasného výkonu brankáře Kellehera, stav po prvním poločase mohl být klidně 4:4. Hořel především Ibrahima Konaté. Toho si několikrát povodil Lukáš Haraslín jako malého kluka a daroval tak domácím několik šancí. I když je každé zranění fotbalistů smutné, zranění Konatého zpevnilo obranu Reds díky příchodu Virgila van Dijka.

Co se ukázalo jako pozitivní rozhodně nebyla koncovka, ve které sparťanští útočníci nebyli schopni trefit ani prázdnou branku, ale souhra při vytváření šancí. Přihrávky ze záložní řady létaly přesně na nohy spoluhráčů, útočníci si nabíhali do volných prostorů a tím získávali výhodu proti hostujícím obráncům. Je tak škodou pro Spartu, že se nikdo z útočníků nedokázal prosadit a všichni ztroskotali na skvěle chytajícím Kelleherovi.

Jednoznačně pozitivní je tak fakt, že útočná fáze Sparty funguje. Proti Liverpoolu chybělo to pověstné štěstíčko v zakončení, ale na útok letenských byla radost koukat. Věřím, že v naší české kotlině by soupeř prohrával 0:5 po poločase, ale Premier League je holt jiný level. Oproti současné Spartě, která je vysoko nad ostatními týmy ligy, tak o 5 levelů. Smutné je i to, že takové úrovně, jakou se prezentuje anglický celek, nemá žádný z českých týmů šanci dosáhnout.

Hvězda a propadák zápasu

Když se zapřemýšlím nad jednotlivými aktéry čtvrtečního zápasu, těžko se vybírá nejlepší hráč. Ač Liverpool zvítězil 5:1, chtělo by se vychválit některého z jeho hráčů, ale výkon celého týmu byl takový univerzální, kompaktní a nepřišlo mi, že by někdo vyčníval nad ostatními. Kdo ale vyčníval a hodně se mi líbil, byl Angelo Preciado s Lukášem Haraslínem. Druhý zmiňovaný už patří ke stálicím v kvalitní hře. I když jej k dispozici měli i kouči před Brianem Priskem, nedokázali zkrotit jeho temperament a tak své kvality ukazuje až pod vedením dánského stratéga, za to ale pravidelně.

Angelo Preciado ale roste zápas od zápasu a progres je na něm vidět pokaždé, když nastoupí na hřiště. Ve svém prvním zápase přišel řadě fanoušků zajímavý tím, že se nebál zkusit jeden na jednoho, ale poté se vytratil. Až po zimní přestávce zapadl do základní sestavy trvale a jeho výkony jdou neskutečným tempem vzhůru. Sice při svých kličkách vypadá jako dítě s tancem svatého Víta, ale pokud na to dokáže navázat neuvěřitelnou rychlostí a kvalitní finální přihrávkou, potom ať si tančí, jak chce.

I v případě nejhoršího výkonu zápasu mám dilema, zda zvolit Ibrahima Konatého nebo Matěje Ryneše. Konaté až do svého zranění skočil na špek každému doteku s míčem Lukáše Haraslína. Matěj Ryneš pak musel do hry zasáhnout po zranění Sorensena, ale těch chyb. Jasně, není typickým obráncem, ale ta ustrašenost na něm byla vidět až v poslední řadě Epet arény.

Liverpool je extratřída

Anglický celek přicestoval do Prahy s celou řadou absencí, na lavičce začínala hlavní hvězda – Mohamed Salah, ale také uzdravený Dominik Szoboszlai či Virgil van Dijk. Ještě před týdnem měl dokonce Jürgen Klopp na marodce deset hráčů, kteří by za normálních okolností nastoupili v základní sestavě. A přesto, slepíte základní sestavu, přijedete do Prahy, nasázíte Spartě pět branek a to máte před sebou víkendový zápas se City, který může rozhodovat o titulu v Premier League.

Kvalita, kterou Liverpool disponuje, je ohromující a ukazuje propastný rozdíl mezi českým a anglickým fotbalem. Navíc Sparta makala na 120 % a na hostujících hráčích bylo vidět, že zapnout na 100 nechtějí. Pro letenské byl tak zápas ukázkou toho, že mají ještě na čem pracovat, a že nemohou usnout na vavřínech a dosavadních úspěších, ale jsou na správné cestě, i když za nedosažitelným cílem, protože dosáhnout úrovně Liverpoolu je na české poměry utopií.

V kontextu celého zápasu, kdy si Sparta počínala naivně v obranné fázi a pálila jednu brankovou příležitost za druhou, lze čtvrteční výkon domácího celku vyzdvihnout už jen proto, že nastoupili na hřiště s myšlenkou si to se soupeřem rozdat a nezalezli před vlastní vápno. Na hráčích bylo vidět, jaký kus práce mají za sebou a jaký progres během posledního roku a půl pod vedením dánského kouče udělali.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz