Hlavní obsah
Sport

Sparta je krůček od Ligy mistrů. Na půdě Malmö vyhrála o dva góly

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Se svolením AC Sparta Praha

Sparta rozehrála svůj dvojzápas s Malmö fantasticky. Ze Švédska si odváží výsledek 2:0 a po 19 letech ji dělí 90 minut od Ligy mistrů.

Článek

Výsledek se nerodil lehce, švédský soupeř ukázal určitou kvalitu. Ze strany letenských jsme ovšem viděli výborně takticky odehraný zápas, ve kterém si hráči sáhli na do svých sil. Zápas tak přinesl nejen radost fanouškům, ale také několik „poprvé“.

Letenští poprvé dokázali skórovat na švédské půdě. Zároveň poprvé ve Švédsku vyhráli. Malmö ale před odvetou určitě neskládá zbraně. V předešlých kolech již několikrát ukázalo, že mu nedělá problém střílet branky. Odveta tak bude ještě velmi zajímavá a dost možná přinese víc nervů než bychom potřebovali.

Dobře zvolená taktika, ale nepochopitelná střídání

Jak už je koloritem posledních zápasů, Sparta vyrukovala se zcela novou sestavou oproti víkendovému zápasu s Jabloncem. Zatímco v lize dostávají přednost „slabší“ hráči, v Lize mistrů se staví to nejlepší, co má Lars Friis k dispozici. Asi nikdo nečekal, že na hrotu nastoupí nová akvizice v podobě Rrahmaniho a tak jsme si mohli užívat téměř totožnou základní jedenáctku jako v Bukurešti. Výjimkou byl navrátilec Filip Panák.

Hráči v zápase plnili pokyny Larse Friise v podobě vysokého napadání a to soupeři činilo značné problémy. Ztráceli míče a umožňovali tak Spartě útočit do otevřené obrany. Rychlý přístup k hráčům soupeře a tvrdší hra bylo to, co švédskému týmu nesvědčí. Jako hegemon tamní ligy není zvyklý na takový styl fotbalu a moc mu to nevonělo.

Zatímco základní jedenáctka předváděla solidní výkon (chyb se samozřejmě nevyvarovala), střídání kdekomu nedávala úplně smysl. Na střídání Preciada za Wiesnera jsme si už zvykli, stejně tak na střídání Laciho za Sadílka. Proč ale Friis poslal na hřiště bez formy hrajícího Kuchtu za Olatunjiho? Kuchtu, který příchodem Rrahmaniho klesl v hierarchii útočníků na čtvrté místo. Ještě komičtěji působil příchod Jakuba Peška za Lukáše Haraslína. V zápase hrajícím se o půl miliardy nenasadíte hráče, jenž odehrál osm minut v celé sezóně.

Malmö neradno podceňovat

Sparta je v polovině zápasu a při pohledu na výsledek se nabízí tzv. Czaplárova past. Malmö má rozhodně větší potenciál než co předvedlo v prvním zápase. Však za čtyři předchozí zápasy v předkolech Ligy mistrů vstřelilo 11 branek a dokázalo vyřadit i řecký PAOK. Ve svém týmu má navíc skvělého Nanasiho, o kterého se zajímají velkokluby z top pěti lig.

První zápas nám ukázal, jak kvalitní jsou jeho hráči na míči. V této sezóně je prvním týmem, který měl míč na kopačkách víc než Sparta. Co mu ale nesedí, je tvrdší hra a to musí letenští praktikovat i v druhém utkání. Hráče Malmö zdobí rychlost práce s míčem, ale netyká si tolik s přesností. I v prvním zápase ukázali, že dokáží ztratit velmi jednoduché balóny. Pokud by jim ovšem vyšla jedna z mnoha přihrávek uvnitř pokutového území Sparty, mohli být fanoušci Sparty smutnější.

Švédský mistr má v posledních letech na kontě více účastí v základní skupině Ligy mistrů. Povedlo se mu probojovat v sezóně 2014/2015, kdy mimo jiné přešli právě přes Spartu. Další účasti se dočkalo v sezóně 2021/2022. Zkušenosti tak jasně hovoří pro Malmö, ale kdy jindy by Sparta měla postoupit do Ligy mistrů než právě letos, kdy má k dispozici nejsilnější tým za posledních dvacet let.

Z vyvrhela hrdinou

Spartě je často vytýkán počet cizinců v týmu. Ostatně i v zápase s Malmö nastoupili v základu pouze tři čeští hráči. Konkrétně v obraně Panák s Vitíkem a v záloze Matěj Ryneš. Výčitky jsou jedna věc, ale co dělat, když zahraniční hráči jsou kvalitnější? Vždyť nejslabším hráčem Sparty byl právě Ryneš. Zatímco zahraniční hráči podávají stabilní výkony, u těch domácích je to jako na houpačce.

Výjimkou je Martin Vitík, jehož hvězda strmě stoupá vzhůru ruku v ruce s jeho cenovkou. Ta je již nyní přes 12 milionů EUR a bůh ví, jak vysoko se může vyšplhat, kdyby Sparta skutečně vybojovala postup do hlavní fáze Ligy mistrů. Ostatní čeští hráči však ani zdaleka nepodávají výkony, kterými se mohou chlubit zahraniční akvizice.

Do zápasu s Malmö nevstoupil tou správnou nohou Ryneš, na němž byla nervozita znát. Celý zápas předváděl zbytečné ztráty a daroval tím soupeři několik šancí. V obraně hořel jako papír a jeho pokusy o útok končili ještě v zárodku. Pak ale přišla 88. minuta a jeho okamžik slávy, kdy přiblížil letenské k vysněnému cíli. Krásná ukázka jak se z nuly stanete hrdinou během několika málo vteřin.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz