Hlavní obsah
Sport

Sparta je největší klub v Česku! Sima se opravovat nemusel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jindřich Jager/Žongl

Budějovice na Letné padly. Kdo by to nečekal, byl by padlý na hlavu. Už ve čtvrtek se pak sparťani postaví jinému kalibru, v Evropské lize přivítají obrozený Glasgow Rangers.

Článek

V jeho řadách získala Sparta nečekaného obdivovatele: bývalého slávistu Abdallaha Simu. Překvapení? Realita? Ale ne, jen ztraceno v překladu. A jak to viděl Zuřivec?

Fanoušek si jistě ještě vzpomene na slávistickou kometu sezóny 2020/21, kterou v Edenu získali z druholigového Táborska. Góly ten chlapík dávat uměl, sama Sparta se o tom v derby přesvědčila. Tehdejší červenobílý klenot však později na odchodu z Edenu vyprovázely ne zrovna moc lichotivé přídomky „krysa“, „zrádce“ a podobné výrazy na sociálních sítích. Sima totiž zamířil na ostrovy a přes Brighton se dostal do Glasgow Rangers. A jak moc v Edenu milují Rangers od památné „gentlemanské“ výměny názorů mezi Glenem Kamarou, dnes už hráči anglického Leedsu, a jinou ikonou Slavie Ondřejem Kúdelou, všichni víme. Ale vše zapomenuto Abdallahu! Jen oprav své vyjádření o „největším klubu Česka“ a bude to fajn.

Budějky se neschovávaly za výrazy typu „co by kdyby“

Ačkoliv Sparta v sobotu na Letné nezačala úplně excelentně, o vítězi zápasu pochyboval asi jen málokdo. Možná že jen na chvilinku malinkatou „někde“ zadoufali v letenskou ztrátu, ale další průběh zápasu mluvil zcela jasně. České Budějovice neměly proti „rudým“ pražádnou šanci. Když Sparta chtěla (a ona opravdu většinu zápasu chtěla), rozjížděla akci za akcí, nechala hosty běhat v kruhu a hrozila pokaždé, když se přiblížila k pokutovému území Dynama. V tom vynikali v prvním poločase zejména Karabec a Kuchta. O prvním se ví, že je to brilantní technik, a když chce (kéž by chtěl stále), dokáže nejen střílet branky, ale je i vymýšlet. To Kuchta je se střelbou do sítě v poslední době docela na štíru, ale naštěstí umí i jiné věci. Třeba skvostnou nahrávku Jakubu Peškovi do gólu!

K srdci plesající podívané však přispěli i hosté z jihu Čech. Chtěli hrát fotbal a neuchylovali se k žádnému super „zanďourovi“. Ano, na letenské i bez některých jejich standardních opor (Krejčí, Haraslín, Olatunji) to nestačilo. Ale Budějky po zápase nehledaly žádné výmluvy. Trenér Zápotočný a i záložník Hora mluvili jasně: Sparta byla o parník lepší.

Hra se líbila a dobře zahráli všichni

To musí jednoho (v tomto případě Briana Priskeho) vážně potěšit. Ať pošle na hřiště kohokoliv, zahraje výborně. To platilo o Spartě v sobotu beze zbytku. Nebylo slabých míst. Všichni, kteří dostali příležitost zasloužit si prémii za tři body, zahráli výborně. Ale přece jen bych malinko vyzdvihl Jana Kuchtu, Adama Karabce a Michala Ševčíka. Posledně jmenovaný ukázal, že můj tip na nejzbytečnější letní posilu se ukázal jako mylný. Jen neusnout na bobkovém listě Michale!

Pohled na hru Sparty dal fanouškovi fotbalu (nejen toho letenského) alespoň na chvilku zapomenout na „paskvil a nudu“, kterými nás zásobovala česká reprezentace v duelech proti Albánii a Faerům. Příště prosím volné vstupenky pro pány Šilhavého, Chytrého a Pešíra do hlediště. Škodolibě bych jim je ale dal do sparťanského kotle.

Musa Alli zlobil, Vitík hasil

Budějovice toho tedy v sobotu na Letné mnoho (nic) neměli. Ovšem měli Musu Alliho a ten ukázal svůj potenciál. Sparta však má Martina Vitíka. Ne tedy, že by v sobotu zahrál nějak uff! dech beroucí partii, ale své úkoly si splnil. Ale že mu štírek Alli dával co proto! Ovšem mladý letenský obránce byl „odpočinutý“ z reprezentačního srazu, kde proseděl celkem 180 minut na zadku, takže nebezpečného útočníka Budějovic zvládl. Ačkoliv někdy s vypětím všech sil.

Rozhodčí? Nic nového pod ligovým sluncem

I v tomto kole se „pochlapili“ páni rozhodčí. Před reprezentační přestávkou jsem tady řešil pány Hocka (neoprávněné udělení druhé žluté karty Olatunjimu) a Pechance (odpískaný pokutový kop, který však nebyl). Oba svými chybnými rozhodnutími zásadně ovlivnili zápas. Trest? U komise rozhodčích slovo neznámé. Pechanec v právě uplynulém kole pískal (rozhodčího Hocka jsem nikde v delegacích nenašel) Teplice proti Baníku a seděl jako VAR v sobotu v Pardubicích. A zásadním způsobem opět ovlivnil zápas chybným vyloučením hráče Teplic Mičeviče. Komise rozhodčích zkonstatovala, že Teplice do deseti neměli jít a… a jedeme dál. Nic se neděje přece. To, že Mičevič neměl být vyloučen věděl trenér domácích Frťala už v poločase. A to nemá žádnou rozhodcovskou licenci. Ale je to marný, marný, marný… jako perly sviním, jako hrách na stěnu házet.

Dal Tvrdík návod na řešení?

To by se pak chudák generál Tvrdík mohl uschůzkovat, aby konečně přivedl rozhodčí k rozumu (tedy k přesvědčivým výkonům). Jeho (ne)tajná schůzka po konci jarní sezóny s předsedou Komise rozhodčích Příhodou svůj efekt měla. Příhoda později (po měsíci, pro ty, co za tím něco hledají) na svůj post rezignoval. Zřejmě uznal argumenty slávistického bosse a z důvodu velkého pracovního vytížení, náročnosti funkce a znovunabyté chuti věnovat se mamce a dětem, skončil. Bylo to obrovské překvapení, ba co dím, blesk z čistého nebe. Ale dnes, když víme, že mu na schůzce s Tvrdíkem, za pomlaskávání předsedy svazu Fouska, jídlo úplně nesedlo, nedivíme se. Vítejte v Česku! (ačkoliv, vlastně už nevím co je lepší – jen tak, o nic nejde oběd s předsedou KR, nebo „přátelská“ návštěva v kabině rozhodčích o poločase utkání).

A takhle jsem to viděl já! A teď vzhůru na Rangers! Škoda, že už nehraje Kamara… děti by si přišly na své!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Rangers FC

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz