Hlavní obsah
Sport

Sparta láká posilu do obrany. Riskuje však s hráčem, který se nemusí prosadit

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jindřich Jager/Žongl

Start nového ligového ročníku je za rohem a fanoušci Sparty zatím nedostali žádný důvod k radosti. Startuje ročník, který pošle mistra přímo do Ligy Mistrů a na Letné se sčítají pouze odchody. Klub přisel o trenéra i kapitána a posily stále nikde.

Článek

Zdá se, že v přestupovém období je pro letenské nejdůležitější odolat tlaku a udržet pohromadě tým, který v minulé sezóně vybojoval double. Tomáš Rosický tak odolává vábení Celtiku na Petera Vindahla, nabídky přicházejí i na Martina Vitíka, Veljka Birmančeviče, Lukáše Haraslína či Jana Kuchtu. Tuhé bránění současného týmu však vede k pasivitě na straně příchodů. O to překvapivější je jméno, o kterém se v zákulisí spekuluje.

Léto ve znamení výprodeje

Do Sparty přestoupil Ermal Krasniqi, který je zatím jedinou posilou rudých. Na straně odchodů vám už prsty jedné ruky stačit nebudou. Jestli jde o nový systém vedení letenského celku, který se zbavuje talentovaných mladíků na úkor hotových hráčů, to netušíme. Jasné je ovšem to, že se kádr před novou sezónou rapidně zúžil. Prohra v přípravě s Bröndby stavem 2:5 pak svlékla do naha hráče mimo základní jedenáctku a ukázala, že kvalita na lavičce je skutečně nízká.

Zatímco hlavní hvězdy zůstávají, perspektivní mladíci mizí. Michal Ševčík do Norimberku, Václav Sejk do Zaglebie, Adam Karabec do Hamburku. Všechna hostování s opcí, což u talentovaných hráčů úplně nechcete vidět. Tím ale seznam nekončí. Patrik Vydra do Mladé Boleslavi, Filip Souček do Slovácka, Adam Ševínský do Liberce. Soupiska tak nezůstává před prvním ostrým zápasem moc široká.

Asi nejhorší situace je v obraně. Základní trojice je jistá – Panák – Sorensen – Vitík. Kdo je ale nahradí v případě zranění či karetního trestu? Jen stěží si na stoperu představíme Preciada, Wiesnera či Zeleného. Kukučka, Suchomel či Večerka jsou hráči bez zkušeností a jedinou alternativou je tak Jakub Uhrinčať, který nastupoval v uplynulé sezóně za B tým. Překvapivě tak zní informace o námluvách španělského defensivního hráče Imanola Garcíi z Bilbaa. Místo stopera si Sparta dělá zálusk na levého obránce.

Španělé se ve Spartě prosadit neumí

Ve tříobráncovém systému se tak nabízí varianta přesunu Zeleného na pozici levého stopera a na uvolněné místo postavit právě novou akvizici. Že by ale levý bek bylo místo, kde Spartu tlačí bota, to se říci nedá. Na stoperu chybí kvalita, na pravé straně neexistuje alternativa za Preciada (o Wiesnerovi raději nemluvit), ale letenský celek koketuje s levým obráncem. Navíc ze země, ze které se v našich podmínkách prosazuje málokdo.

Snad je to mentalitou španělských hráčů, kteří přicházejí z jedné z nejlepších lig do „podřadné“ české soutěže. Opravdu těžko si na ten propad zvykají. Možná je to tím, že s těmito hráči neumíme v Čechách pracovat. Každopádně si nevybavuji španělského hráče, který by u nás udělal díru do světa.

Sparta si v minulosti naběhla v případě Pabla Gila, který přicházel z Realu Madrid. Ten si zahrál dva soutěžní zápasy a zase se balil pryč. Další zkušenost udělala s Néstorem Albiachem, který se ale na Letné také moc neukázal. Odehrál pouhých deset zápasů. Prosadili se tak jen Španělé José Romera a Pablo Gonzáles, kteří ale výkonnostně nepřerostli Duklu, Jablonec či Olomouc.

Krok do neznáma

Imanol García je hráčem tradičního španělského celku Athletic Bilbao. Že vyrostete v tomto klubu však negarantuje kvalitu. Za Bilbao si v minulém ročníku zahrál pouhých 9 zápasů a předtím putoval po hostováních v tamní druhé lize. Za Mirandes odehrál 34 zápasů a v Eibaru dalších 27 ligových střetnutí. Je ale druhá španělská liga dost na to, aby se prosadil ve Spartě?

Letenští v poslední době sázejí na nevyužívané hráče a štěstěna je jim lehce nakloněna. Lukáš Haraslín odehrál před přestupem do Sparty za Sassuolo jen 14 zápasů. Birmančevič sbíral minuty v Toulouse také spíše po jednotkách. Přesto se oba hráči ukázali jako trefa do černého.

Fanouškům letenských tak nezbývá než doufat, že potenciální příchod Garcíi zlomí prokletí neprosadivších se Španělů. Tomáš Rosický snad bude mít stejně šťastnou ruku jako v případě Haraslína s Birmančevičem. Jinak se můžeme těšit na další propadák rádoby kvalitních hráčů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz