Hlavní obsah
Sport

Sparta odjela na letní soustředění, řada mladíků nedostala šanci. Míří na hostování nebo do béčka

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Lukáš Loužecký/Žongl

Pražský mistr z Letné vyrazil na soustředění do bavorského Grassau bez řady mladíků, kteří odešli na hostování nebo se na něj chystají. Proč ovšem někteří z nich i přes nespornou kvalitu nedostanou ve Spartě šanci?

Článek

Mluvíme tu především o trojici Michal Ševčík, Adam Karabec a Václav Sejk.

Ševčík, Sejk a Karabec mají zajímavá hostování, ale…

Jednadvacetiletý Michal Ševčík přicházel do Sparty ze Zbrojovky Brno jako obrovský talent. Reklamu mu dělal nejen bývalý brněnský hráč Petr Švancara, ale především jeho výkony. Na Letné se ovšem nedokázal probojovat do áčka. Nastupoval spíše v druholigové rezervě, někdy ani to ne. Byla na něj slyšet i slova chvály od trenérů. Pro příští sezonu přesto odjel sbírat zkušenosti s druholigovým německým Norimberkem.

Rovněž jednadvacetiletý Adam Karabec sice dostal o něco více příležitostí, o pravidelném hraní přesto nemůže být řeč. Mluví se o něm jako o skvělém technikovi, Sparta pro něj ovšem v nabité konkurenci nedokázala najít využití. I on proto odchází na hostování, rovněž do druhé německé ligy. Tentokrát ovšem do města Hamburk.

Dvaadvacetiletý Václav Sejk v loňském roce hostoval v nizozemské Rodě, kde předváděl velice zajímavé výkony. Nastřílel soupeřům osm branek, přesto ani on nebude členem sparťanského áčka. Jako již několikrát je „zapůjčen“ do jiného klubu, tentokrát do polské Zaglebie Lubin.

Nový hlavní trenér Sparty Lars Friis o nich mluví jako o velkých talentech, kteří mají velkou budoucnost. Přesto pro ně momentálně klub nemá využití. Díky zahraničním příležitostem sice budou mít možnost růst, stále je však pro ně situace poměrně nejistá. Jako mladí kvalitní hráči jistě oplývají poměrně vysokým sebevědomím, které mohou podobné kroky lehce srážet.

Opravdu je Sejk horší než třeba Olatunji? Nebo Michal Ševčík než jeho konkurenti na stejných pozicích? Třeba jednou budou patřit mezi členy sparťanského áčka, ale za jak dlouho? Bude to už příští rok nebo poputují na další hostování? I když vnímám velkou konkurenci na Letné, nepřijdou mi podobné kroky vždy jako správné. Být na místě hráče nejspíš bych se snažil získat kontrakt v jiném klubu, který by moje schopnosti více ocenil. Samozřejmě musí bojovat o svou pozici, ale kolik zabitých talentů už jsme takto viděli?

Nebude týmu chybět Vydra?

A bavit se přitom můžeme i o dalších. Na soustředění totiž s týmem neodcestoval ani Patrik Vydra, u něhož má Sparta jednat o hostování v některém z českých klubů. Z Letné přitom odešel z defensivy Ladislav Krejčí a velký zájem je i o Martina Vitíka. Vlastně tedy příliš nechápu, proč si velice šikovného obránce úřadující mistr neponechá.

Ostrostřelec stále v druhé lize?

V neposlední řadě je tu potom devatenáctiletý útočník Radek Šiler. Po přestupu z Admiry do Sparty v loňském roce dokázal dát v rezervě ze třinácti zápasů deset branek. Rozhodně tak zazářil i ve druhé lize. Na soustředění s áčkem přesto neodjel a připravuje se na další sezonu ve druhé nejvyšší soutěži. Ale nemá právě tento hráč navíc? Nemělo by se u něj řešit hostování v některém z prvoligových týmů? Taková Dukla by třeba jeho služby hodně ocenila a zůstal by přitom v Praze.

Do Grassau přitom odjeli Kukučka, Večerka, Hranoš, Mokrovics či Schánělec. V čem jsou tyto hráči lepší, že se mohou i nadále připravovat s hlavním týmem Sparty? Vlastně moc principy těchto kroků nechápu. Na Letné samozřejmě určitě vědí, co dělají, mají schopnosti k tomu danou situaci správně posoudit. Přesto mi stále přijde, že někteří hráči by si zasloužili dostat více šanci.

Sparta prozatím nepřivedla příliš mnoho posil, jejich příliv by se podle slov trenéra Friise mohl rozjet v nejbližší době. Stále se ovšem můžeme ptát, budou mít všechny větší kvality než zmiňovaní mladíci?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz