Hlavní obsah
Sport

Sparta pohřbívá své šance na titul, zapomněla hrát fotbal?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jindřich Jager/Žongl

Hra Sparty v posledních dvou letech snesla ta nejpřísnější měřítka. Na to, co ale letenští předvedli v neděli ve Štruncových sadech, měřítko neexistuje.

Článek

Během čtyř zápasů nejen že spadla z prvního na třetí místo tabulky. Daleko horší je náskok, který umožnila Slavii na první příčce. Na Letné hlásí -9 a situace začíná být kritická.

Stejně jako v minulé sezóně po návratu z ostrovů nestačili svěřenci Larse Friise na plzeňskou Viktorku a přepustili jí tak druhé místo. Až zarážející je ale přístup, který zvolili sparťané. Ve chvíli, kdy hrajete o všechno podat výkon, který podali právě v Plzni, řada fanoušků bude ještě dlouho kousat.

Hra jako z okresního přeboru

Kdyby v zápase v letenském dresu nastoupil Jirka Luňák, možná by hra vypadala úplně stejně. Jak je možné, že si hráči, kteří reprezentují český fotbal v nejprestižnější soutěži na světe, neumí přihrát na metr? Opravdu není v jejich silách hrát proti Plzni lepší fotbal než na nákopy nazdařbůh? Výkon Sparty v tomto zápase nelze charakterizovat jinak, než jako otřesný. Obránci nechali přesnost přihrávek v Anglii. Záloha neexistovala a útok tak odříznutý, že mezi ním a zálohou mohla protékat Ganga.

Začněme u obrany ve složení Vitík – Panák – Zelený. Neexistuje jediný stoper, který by odehrál zápas alespoň na dostačující úrovni řečí školního známkování. Všichni tři stopeři odevzdávali jednoduché balóny, nebyli schopni kvalitní přihrávky a jediné k čemu se zmohli, byl dlouhý odkop. A to Plzeň rozhodně nehrála nějak aktivně. Nebýt její neschopnosti, zápas mohl skončil 4:0.

Záložníci sice běhali, ale v celém zápase nedokázali podstoupit jediný souboj jeden na jednoho. Míče jim odskakovali od nohy na všechny směry, jen ne na ten, který zrovna chtěli. Není proto divu, že útočníci neměli do devadesáté minuty jedinou střelu na bránu. Ti kdyby šli místo zápasu na panáka do Belmonda, tak to nikdo na stadionu ani nepozná.

Kdeže loňské sněhy jsou

Největším překvapením posledních zápasů jsou výkony Veljka Birmančeviče. Hráče vynášeného do nebe v loňské sezóně. Hráče vyhlášeného za nejlepšího hráče uplynulého ročníku ligy. Birmančevič se na hřišti plouží, neschopný přejít jeden na jednoho, natož zakončit. V minulé sezóně doplácel na fakt, že nastupoval na své slabší straně. Nyní ale při pravidelné rotaci nastupuje na levé straně, která mu sedí víc. Že by se to ale odrazilo na jeho výkonu? Ano, šel rapidně dolů.

Má snad Veljko v hlavě možný přestup, který měl přijít v letní přestávce? Nebaví ho to snad už hrát za Spartu? Chybí mu motivace? Nebo jen doplácí na systém hry a rotaci, kterou zvolil Lars Friis? Ať už je to jakkoliv, jeho výkon zapadá do naprostého průměru ligy.

Na pravé straně proti Plzni dostal šanci mladý Daněk. Hráč, který leští lavičku už notnou řádků měsíců. Že by ale hozené rukavice dokázal využít? Tak to ani náhodou. Nutno přiznat, že spoluhráči mu rozhodně nepomohli, ale i tak bychom očekávali více od hráče, který se chce prosadit do základní jedenáctky.

Rotace nad míru, těžký program a nekvalita lavičky

Za propadem sparťanské hry můžeme najít několik příčin. Více či méně diskutovaných, přesto však na první dobrou, viditelných. První z nich může být přespřílišná rotace, kterou zvolil Lars Friis. Ten na rozdíl od svého předchůdce postupně zapojuje všechny své hráče. Není se čemu divit. Program letenských je tak nabitý, že je občas potřeba si odpočinout. Ale čeho je moc, toho je příliš. Tým snad neodehrál dva zápasy v sezóně, kdy by hrál v totožné sestavě. Hráči tak nemají možnost se sehrát a neustálé změny přinášejí propad formy všech.

Sparta od začátku sezóny hraje ve velkém tempu. Zápas střídá zápas. Především díky nutnosti bojů o Ligu mistrů a následným postupem, si sparťané zadělali na pořádně nabitý program. S tím mají své zkušenosti z loňska, nicméně tam si s tím, na rozdíl od letoška, dokázali poradit. Řada těžkých zápasů odkrývá skutečnou sílu letenských, která je dle dnešního zápasu prachmizerná. Ano, Sparta měla stejnou šňůru i na začátku sezóny, ale je potřeba si uvědomit, jaké měla soupeře tam a jaké má nyní. Ty současní jsou o pár levelů výše a Sparta je nestíhá.

Rotace i nahuštěný program by se dal zvládnout, pokud by ale letenští disponovali kvalitním širším kádrem. Už v létě fanoušci volali po vícero posilách, které by dokázali převzít roli stěžejních hráčů v náročném období. Ano, těžce se shánějí hráči jako Haraslín nebo Krejčí, ale odehrát polovinu zápasů s hráči jako je Suchomel, Zelený, Wiesner nebo Daněk, to může procházet proti Budějovicím, ale ne proti Olomouci nebo Plzni.

Šance na titul se limitně blíží nule

Sparta dokázala během měsíce prohrát tři klíčové duely v Chance Lize a její akcie se tak propadají do propadliště dějin. K čemu jsou výsledky ze začátku sezóny, když není tým schopný podávat kvalitní výkon i proti silné konkurenci? Pustila Slavii do trháku, a to v jedné z nejdůležitějších sezón za poslední roky. Vítěz tohoto ročníku jde totiž přímo do ligové části Ligy mistrů.

Současná forma letenských a sešívaných je navíc diametrálně odlišná. Zatímco Slavia šlape jako čerstvě namazaný stroj, Sparta jede od poruchy k poruše. Historie si pamatuje celou řadu sezón, kdy takovýto náskok nebyl zárukou titulu. Pokud ale Slavia udrží všechny své hráče a Sparta nepřivede kvalitu, o titulu může být rozhodnuto dříve, než začne jarní část sezóny.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz