Hlavní obsah
Sport

Sparta posily potřebuje, přestupové spekulace však mlčí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Matěj Krejza/Žongl

Markus Solbakken a Indrit Tuci, dvě ohlášené posily pražské Sparty a dále ticho po pěšině. Že by ale stačilo přivést dva nové hráče a tým by byl připraven na těžkou jarní část ligy?

Článek

To asi očekávat nelze, ale přestupové spekulace kolem letenských utichají a hráči, o kterých se uvažovalo ještě v průběhu podzimní části sezóny, podepisují nové smlouvy nebo mizí ke konkurenci.

Hojně se spekulovalo o příchodu Vasila Kušeje. Ten však podepsal novou smlouvu v Boleslavi, a jeho příchod je tak tabu. Asi žádná škoda. Přeceňovaný hráč má své místo v základní jedenáctce jisté a ve Spartě by po příchodu Tuciho pouze leštil lavičku spolu s Olatunjim. Muž jednoho zápasu – Marek Havlík – také přestal Pražany zajímat a vypadá to na jeho setrvání v dresu Slovácka. A opět jen dobře. Výkonnost těchto dvou hráčů není na současnou Spartu dostatečná a jejich příchod by znamenal jen zahřívání lavičky.

V hlavní roli odchody

Čím dále více se ale mluví o odchodech a v některých případech oprávněných. Sejk, Schánělec, Vitík, Krejčí. Nejčastěji skloňovaná jména v souvislosti s přestupem. Poslední dobou se k nim přidal i Mejdr a Vydra. Zatímco u prvních dvou by asi nikdo při jejich odchodu netesknil, v případě Vitíka a Krejčího by Sparta notně oslabila před zlomovou částí sezóny. Všichni fanoušci letenských se každý večer modlí, aby Krejčí s Vitíkem vydrželi alespoň do konce sezóny. To, že minimálně jeden z nich odejde po jejím konci, hraničí s jistotou, ale na jaře mohou ještě hodně pomoci týmu, který přirostl k jejich srdci.

O Sejka projevil zájem Norimberk a v odchodu bych mu určitě nebránil. Sparta má nyní čtveřici hrotových útočníků a Sejk by tak hrál jen druhé housle. V jeho věku je potřeba rozvíjet své dovednosti v ostrých zápasech a i druhá německá liga je lepší než střídačka v první české. Na Tomáše Schánělce se dotazoval Zlín. Tomáš je mladý fotbalista, kterému by pravidelné herní vytížení také pomohlo k jeho rozvoji, ale ruku na srdce, opravdu by se ve Zlíně mohl něco naučit? Tam asi ne.

No a potom tu máme dvojici Mejdr, Vydra. Dva obránci, které by do svých řad rád získal Hradec Králové. Patrik Vydra dostane šanci pouze za předpokladu, že odejde jeden z dvojice Vitík – Krejčí. V případě jejich setrvání jsou před ním další dva obránci, a to Sorensen a Panák. I tak bych ho ale na hostování nepouštěl. Přece jen sehrát půlku sezóny se čtyřmi obránci není to pravé ořechové. A ano, Jamese Gomeze počítat mezi kvalitní obránce nelze. Prohlášení Jana Mejdra o zabojování o místo v základní sestavě se zdá být výkřikem do tmy, a jestli sám Mejdr nevidí, že jeho hra je o několik levelů níže než jeho konkurentů, měl by začít trénovat sedací svaly. Tady bych odchod zcela jistě uvítal.

O hráče Sparty je menší zájem, než se čekalo

Osobně jsem po první polovině sezóny tipoval na odchod celou plejádu jiných hráčů, ale o ně zřejmě moc zájem není. Stačí si přečíst komentáře fanoušků Sparty po každém zápase, kdy nastoupí Tomáš Wiesner a každému je jasné, že tenhle kluk by to měl zabalit sám. Nabídka ale zatím žádná, a tak se zdá, že o jeho kvalitách je přesvědčený snad jen realizační tým letenských. I když upřímně, poslední důležitý zápas, který nastoupil, byl s Kodaní a tam ukázal, že ani Priskeho trpělivost není nekonečná. Pokud v zimě nezmění dres, bude jen dalším adeptem na lavičku.

Dlouhodobě mimo formu je Jakub Pešek. Další kandidát na odchod. Pryč jsou doby, kde předváděl úžasné výkony. To bychom ale museli poměrně hodně do historie. Po zranění je polovičním hráčem, který rozhodně nepředstavuje nebezpečí pro obránce soupeře.

Příchod Solbakkena jasně naznačil, že pryč bude muset i jeden ze středních záložníků. Černého Petra si v tomto případě s největší pravděpodobností vytáhne David Pavelka. S úctou k jeho kariéře je tento hráč již těsně před fotbalovým důchodem a na hřišti je to hodně znát. Chybí mu rychlost, chybí mu myšlenka a o střelbě nemluvím vůbec. Ta ho zdobila v letech dávno minulých. Nyní nastal čas přechodu do B-týmu a mentorování mladých nezkušených hráčů.

A co příchody?

Sparta disponuje dlouhým seznamem hráčů, kteří jsou zralí na odchod. Sejk, Schánělec, Mejdr, Wiesner, Pešek, Pavelka. Tito hráči v aktuálních formách nepředstavují takové nebezpečí jako jejich konkurenti. Ale jak je nahradit v případě jejich odchodu? Spartu čeká náročné jaro se spoustou anglických týdnů, a tak potřebuje všechny posty zdvojit. To ale se současným kádrem nepůjde.

V obraně je nedůležitější udržet Krejčího s Vitíkem. Ty doplní na stoperu Sorensen s Panákem a Vydrou a obrana tak může fungovat. Kluci se dokáží zastoupit a hrají na podobně vysoké úrovni. Panák s Krejčím vynikají především rozehrávkou, kdežto Sorensen s Vitíkem jsou spíše typickými záchranáři. Vydra se vedle těchto kluků může hodně naučit, a tak by jeho setrvání určitě bylo ku prospěchu věci.

Problém je ale na pozici wingbeků. Na jedné straně Ryneš se Zeleným a na druhé Preciado. Ryneš je tahový hráč, který se postupně dostává do formy. Buldočí typ fotbalisty, který silně připomíná Juraje Kucku, když hrával za Spartu. Zelený je zase typem jistoty. Kvalitní dozadu, ale s rezervou do ofenzívy. Preciado se snaží, ale jde mu to pomalu. Jeho výkony jsou jako den a noc. Někdy zazáří a někdy notně zklame. Zároveň ukázal, že je poměrně skleněným hráčem hodně náchylným ke zranění. Tady je tedy potřeba dalších kvalitních hráčů, a to na obě strany, jak k Preciadovi, tak k Rynešovi.

Záloha šlape tak, jak má. V té je dokonce přetlak po příchodu Solbakkena. Posílení by se ale určitě hodilo na pravou stranu. Tam většinu podzimu hrál Birmančevič, ale napravo je poloviční než na druhé straně hřiště. Vpravo tak může hrát pouze Karabec a nově Tuci. Tady Sparta disponuje dvěma velmi kvalitními levými wingbeky, ale mizernými pravými křídelníky. Birmančevič, Tuci, Karabec, Kuchta. Ti všichni tam mohou alternovat, ale jejich výkon je v tom okamžiku poloviční.

Útok je snad vyřešen. Zde nezbývá než doufat, že se Tuci chytí a bude se prát s Kuchtou o místo v základu. Olatunji pak musí nabrat hodně formy, aby se mezi tuto dvojici dostal. Pokud si podobnou analýzu udělá i vedení Sparty, potom bych očekával příchod dvou kvalitních wingbeků a pravého záložníka/útočníka. No, nezbývá než doufat, že Tomáš Rosický přijde zase s nějakým překvapením jako na konci minulého přestupového období. A také, že to překvapení nebude tak kvalitní jako James Gomez.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz