Hlavní obsah
Sport

Sparta se chystá na City. Budeme večer svědky debaklu, nebo důstojného vystoupení?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Houštecký - Žongl magazín

Už dnes večer si možná někteří ze Sparťanů splní svůj životní sen. Klub z Letné totiž nastoupí proti Manchesteru City s hvězdami, jako jsou Haaland, Grealish, Foden či Bernardo Silva. Má vůbec nějakou šanci na uspokojivý výsledek?

Článek

I bez zraněných hráčů neprohrávají

Anglická Premier League je prostě úplně jiný svět. Podle mnohých nejlepší liga na světě, přičemž Sparta se střetně s jedním z jejích králů. Z poměrně nedávné doby navíc už má zkušenost, že to nebude nic jednoduchého. Ze střetnutí s Liverpoolem odešla s debaklem. Zápas tak bude muset pojmout zcela jinak.

Manchester City je momentálně na druhém místě nejvyšší anglické soutěže, pouze bod za prvním Liverpoolem. Z posledních pěti utkání neprohrál, když si připsal tři výhry a dvě remízy. Přesto není v úplně ideální situaci. Potýká se se zraněními některých důležitých hráčů. Ať už je to Kevin De Bruyne, Rodri či Kyle Walker.

Bylo by ovšem hodně naivní si myslet, že bez nich je Manchester nějak výrazně slabší. Pořád má ve svém kádru řadu dalších vynikajících fotbalistů, kteří by dokázali poskládat dvě těžko překonatelné jedenáctky. Určitý vliv na výkon ovšem jejich absence určitě může mít. Ostatně z posledních osmi zápasů vyhráli většinou maximálně o jednu branku.

Debakl Slovanu Bratislava, tři remízy se silnými celky

Výraznější vítězství získali pouze se Slovanem Bratislava, kterému dali čtyřku. Připsali si za poslední dobu i tři remízy, ovšem s týmy jako Newcastle, Arsenal a Inter Milán. S Wolves dokonce prohrávali, vyrovnat dokázali ve 33. minutě a překlopit výsledek na svou stranu až v nastavení druhého poločasu. Stále se ovšem jedná o Premier League.

Sparta nesmí chybovat a musí se maximálně soustředit

Sparta se bude hodně bránit a musí se vyvarovat zbytečných chyb. V Lize mistrů se zatím prezentuje velice dobře, čehož si všiml i trenér Manchesteru Pep Guardiola. Tohle ovšem bude zcela jiný zápas, navíc na 55tisícovém Etihad Stadium. Určitě bude muset zvolit výrazně defenzivnější tvář a připravit se na to, že budě většinu zápasu bez balonu. Po celou dobu se bude muset stoprocentně soustředit a hrát „na jistotu“.

Sparta je v tomto kole jednoznačně největším outsiderem. U sázkové kanceláře Chance byl na ní například v době psaní tohoto článku kurz 32 na vítězství. I když si osobně nemyslím, že by měla dostat takový debakl jako s Liverpoolem. Vidina jakéhokoliv bodu je ovšem hodně mizivá.

Síla podobných celků byla krásně vidět v zápase Realu Madrid s Dortmundem. Přestože domácí Real prohrával už 0:2, dokázal zápas otočit a zvítězit 5:2. V danou chvíli byl nezastavitelný. A Manchester City je prostě podobná kategorie týmů.

Neměl by být důležitější zápas s Plzni?

Zvolí Letenští tu nejsilnější možnou sestavu? Logika věci by tomu samozřejmě napovídala. Rozhodně nechcete říkat třeba Lukášovi Haraslínovi, že proti City hrát nebude. Na druhou stranu, opravdu je to ta správná volba? Nehraje se pro Spartu důležitější zápas o víkendu, kdy se vypraví na půdu Viktorie Plzeň? V případě prohry by totiž mohla mít už devíti bodové manko, což je vzhledem ke kvalitě Slavie propastný rozdíl.

Trenéra Larse Friise a jeho kádr čeká hodně náročné období. Celý klub může psychicky pozvednout do výšin, stejně jako poslat až do hlubin pekla. Budou to ovšem pro ně další zajímavé zkušenosti. Fotbalový zážitek, na který všichni budou vzpomínat až do konce života. A vyprávět svým dětem či vnukům, jak jednou hráli proti nejlepším fotbalistům světa.

Autor textu: Lukáš Loužecký

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz