Hlavní obsah

Sparta se Sigmou padla na Letné. Pohřbily ji chyby obránců

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Žongl / Jager

Už v úterý se Sparta představí na půdě Stuttgartu v Lize mistrů, přesto nasadila do zápasu se Sigmou Olomouc to nejlepší, co má k dispozici. O to větší překvapení bylo, když po konečném hvizdu svítilo na tabuli skóre 2:3.

Článek

Ač s obrovskou převahou nedokázala Sparta dotáhnout zápas do vítězného konce a před derby tak dostala nečekanou facku.

Dvě třetiny zápasu měli letenští zápas pod kontrolou. Jakoby ale břevno v podání Matěje Ryneše předznamenalo zkázu. Olomouc třemi brankami zápas otočila a připravila tak první prohru pro trenéra Friise. Utkání tak dodalo ještě větší náboj blížícímu se derby. V něm bude muset Sparta přistoupit k zápasu aktivněji, než si myslela.

Když zkušení chybují

Hráči Sparty vlétli do zápasu skvěle. Hostující celek k ničemu nepustili. První branku ještě zhatil ofsajd. O pár minut později už se ale Olatunji nemýlil a poslal letenské do vedení. Celý první poločas se tak odehrával dle not Larse Friise. Sigma ale zbraně nesložila a po minele Martina Vitíka, který podskočil snadný balón, dotlačil míč do branky domácích Muritala.

Uběhlo deset minut a Martin Vitík předvádí chybu číslo 2. Při pokusu o vyvezení míče o něj přišel a pro hráče Sigmy nebyl problém dostat balón znovu za záda Petera Vindahla. To nejsou zrovna okamžiky, které čekáte od hráče, na něhož chodí nabídky atakující 20 milionů euro.

Korunu tristnímu výkonu obrany Sparty nasadil Jaroslav Zelený, který nedokázal zpracovat vhazování Tomáše Wiesnera. Balón si předkopl až moc a soupeř neměl problém zavěsit do prázdné brány. V té chyběl Peter Vindahl, který zcela mimo branku čekal na možnost podpořit rozehrávku. Mohutná snaha Sparty ve zbytku utkání pak znamenala pouze korekci skóne na konečných 2:3.

Opakující se den blbec

Martin Vitík je velkým talentem českého fotbalu. Porážka se Sigmou jde ale čistě na jeho účet. Letenští fanoušci jásali, když Tomáš Rosický udržel tohoto fotbalistu minimálně pro jarní část sezóny. Delší dobu předvádí výkony, které mu vynesly pozvánku do reprezentace, ale ani tomuto hráči se nevyhnou chyby. Ty jsou u obránců ovšem viditelnější než kdekoliv jinde.

Už při svých začátcích v rudém dresu si Martin Vitík nepočínal zrovna nejlépe. Dokázal odehrát zápasy ve velkém stylu, stejně jako pohřbít jednoduché souboje svými chybami. Postupem času ale vyzrál a chyby se opakovaly stále méně. O to překvapivěji v zimní přestávce působil výrok italského novináře, který označil Vitíka za hráče, jež nemá na kvalitu italské ligy.

O půl roku později se na toho samého fotbalistu objevila nabídka za 18 milionů euro. Vitík na sobě totiž neustále pracuje a zlepšuje své výkony. Není tak divu, že jeho hodnota může atakovat rekord Tomáše Součka. Ten přestupoval do West Hamu za doposud největší částku, kterou kdy někdo zaplatil za českého hráče. Aby tomu tak ale bylo, je potřeba minimalizovat tyto chyby.

Komplikace pro Spartu, náboj pro derby

Sparta si tímto zápasem značně zkomplikovala souboj o titul. Místo aby se vrátila na první místo tabulky (které ji ukradla Slavia o skóre), dala jí příležitost k získání tříbodového náskoku. Pokud tedy Slavia vyzraje v Ďolíčku na Bohemku, což by neměl být žádný oříšek. To dává daleko větší význam derby, které je na programu již v příštím kole.

První letošní derby se odehraje v Edenu a v případě rovnosti bodů v tabulce by se Spartě otevírala možnost hrát defenzivnější fotbal proti rozjetému soupeři. Po ztrátě se Sigmou ale budou muset letenští útočit víc než by chtěli a tím mohou otevřít obranu pro nebezpečné brejky soupeře. Již první derby tak může hodně napovědět, kam se bude ubírat směr hlavních aspirantů na titul.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz