Hlavní obsah
Sport

Sparta splnila povinnost a z jihu Čech si odváží tři body. Vitík zvyšuje svoji cenovku

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jindřich Jager/Žongl

Po senzační výhře v úvodním kole Ligy mistrů musela Sparta přepnout na ligový fotbal.

Článek

Zavítala na hřiště posledního týmu Chance Ligy a proti tamnímu Dynamu potvrdila roli favorita. Po zisku tří bodů tak dotáhla vedoucí Slavii, která vede ligu díky lepšímu skóre.

Vítěznou branku vstřelil Martin Vitík, který si ve svém šestém soutěžním startu připsal už třetí branku. Branka padla, jak jinak než po standardní situaci. Když budějovický Ekpai vyfasoval na konci prvního poločasu červenou kartu za hrubý zákrok na Rosse, letenští už měli zápas pod kontrolou. Konečný výsledek 2:0 pro Spartu tak asi nepřekvapil nikoho.

Kolotoč, který odpojili od proudu

Sparta do zápasu vkročila velmi razantně. V první čtvrthodině si hráči domácího celku museli připadat jako na Matějské pouti. Hráči hostujícího celku je přišpendlili na hranici jejich vápna. Míče rotovali z jedné strany na druhou, sem tam střela. A nebylo tak vůbec divu, že se sparťané dostali do rychlého vedení.

Po vstřelení branky se ale dostavil pocit uspokojení. Jak už to tak vlastně bývá, když hraje první s posledním. Sparta upustila od aktivity a pod tíhou nesoustředěnosti začala kupit chyby. Hráči Dynama se toho snažili využít a výsledkem toho byl únik Adedirana, který běžel vstříc Vindahlovi aniž by za ním stopeři sprintovali. Budějovičtí dokonce dokázali míč do brány dotlačit. Díky ofsajdu však nebyla uznána.

Když potom ve čtyřicáté minutě vyfasoval Ubong Ekpai červenou kartu díky zásahu VAR, umetl tím cestu letenským ke třem bodům. Druhý poločas se tak odehrával především před brankou domácích. Sparta zvládla pošetřit síly některých svých hvězd, a i když se nedokázala vyhnout několika chybám, o vítězi již nebylo pochyb.

Vindahl chytá formu

Ač Sparta opět nastoupila s celou řadou změn v rámci pravidelné rotace, v brance dostal důvěru opět Peter Vindahl. Brankář, kterému nemůže část sparťanských fanoušků přijít na jméno. A není divu. Oproti gólmanům rivalů v souboji o titul jeho výkony opravdu nepůsobí nikterak jistě. V posledních zápasech ale předvádí, že určitou kvalitu má.

Antonín Kinský chytil svou příležitost za pačesy a po zranění Jindřicha Staňka předvádí velmi jisté a stabilní výkony. Viktoria Plzeň se zase může spolehnout na stabilní schopnosti Mariána Tvrdoně. Na pozici gólmana tak mají zbývající aspiranti na titul značnou výhodu.

Výkon Petera Vindahla ale v posledních zápasech roste. S utkáním proti Budějovicím udržel už počtvrté čisté konto. Když vezmeme v potaz, že z těch 4 zápasů byly hned dva v Lize mistrů, o rostoucí formě není pochyb. Proti Dynamu se zaskvěl ale také v kritizovaném souboji jeden na jednoho, když útočník Jihočechů běžel sám na bránu, ale dánského brankáře nepropálil. Možná nakonec nebude tak špatnou posilou, jakou se zdál být většině fanoušků z Letné.

Vitík zvyšuje svou cenu

Už byl jednou nohou v zahraničí. Zájem o něj projevovaly týmy z Německa či Itálie. Přesto však Tomáš Rosický udržel Martina Vitíka na Letné a ten ukazuje, že se z pohledu financí jednalo o extrémně dobré rozhodnutí managementu.

Teprve jedenadvacetiletý mladík si dokázal proklestit cestu do reprezentace. Tam patřil mezi nejlepší hráče, kteří se na hřišti objevili. V konkurenci nominace Ivana Haška asi neměl moc silné soupeře, ale i tak ukázal při svém debutu, že se mění v leadera. V lize nastoupil na jihu Čech ke svému šestému ligovému zápasu a dokázal vsítit třetí branku. Co by za to dali někteří „elitní“ útočníci soupeřů. I hráči jako Chytil, Chorý nebo Jirka, mají na svém kontě méně vstřelených branek než stoper Sparty.

Z Hoffenheimu měla v létě údajně přijít nabídka v hodnotě 18 milionů eur. Marin Vitík ale zůstal a svou cenovku může šponovat ještě výš. Výborné výkony v lize v kombinaci s Ligou mistrů mohou letenským vydělat astronomickou částku. Rekordní suma, kterou inkasovala Slavia za Tomáše Součka, může být v ohrožení. A to rozhodně není jediné pozitivum Martina Vitíka. Přeci jen dobré výkony dají základ vyjednávání o výši budoucí mzdy.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz