Hlavní obsah
Sport

Sparta ukázala lekci produktivity. I přes poměrně výrazně menší držení míče rozdrtila Salzburk

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jindřich Jager/Žongl

Den D konečně přišel. Pražská Sparta nastoupila do Ligy mistrů a hned v prvním zápase měla před sebou vidinu bodového zisku. Salzburg rozhodně patřil k těm hratelnějším soupeřům, tím spíše na vyprodané Letné.

Článek

Trenér Friis se musel obejít bez obránců Asgera Sørensena a Cobbauta. Vitík, Panák i Zelený ovšem byli připraveni. Kromě nich do základní sestavy nastoupil z Čechů už pouze Tomáš Wiesner, zbylých sedm hráčů tak bylo zahraničních. V útoku se vedle stálic Haraslína a Birmančeviče rozhodl dát dánský kouč šanci Olatunjimu, který v letošní sezoně předvádí zajímavé výkony.

Rychlý gól poslal Spartu do psychologické výhody

Na Letné se opět spustila znělka Ligy mistrů a posléze už započala další kapitola Sparty v soutěži zvané Liga mistrů. Sparťanští fotbalisté přitom od začátku nasadili hodně velké tempo a už ve druhé minutě z něj vytěžili první branku v utkání. Haraslínovu střelu ještě dokázal brankář hostí vyrazit, ale na následnou dorážku Kairinena už byl krátký. První gól letenských v letošním ročníku Ligy mistrů tak máme za sebou.

Posléze se tempo přeci jen trochu zvolnilo a dopředu se začali dostávat i hráči Salzburku. V závěrečné fázi ovšem nebyli vůbec nebezpeční, a tak se mohla do další akce dostat Sparta. Viktor Olatunji ovšem tentokrát mířil vedle.

V 17. minutě sice dokázal dát Salzburk branku, Moussa Kounfolo Yeo se z ní ovšem dlouho neradoval. Rozhodčí totiž při jejím dosažení viděl ofsajd. Při zpomaleném záběru bylo vidět, že poměrně jednoznačný.

Hosté měli větší držení míče, nebyli ovšem vůbec nebezpeční

Nadále se na Letné hrál velice svižný fotbal, při němž se objevovali šance na obou stranách. Větší držení míče sice měli hosté, nebezpečnější ovšem zůstávali domácí. Ostatně počet střel na branku po 25 minutách 3:0 pro Spartu.

Postupem času ovšem začínalo být jasné, že Sparťané by měli rozjet nějaký výraznější presing. Fotbalisté rakouského klubu se díky kombinacím začínali dostávat daleko více dopředu a střely létali okolo branky Petera Vindahla. Chyběla tomu jen ona lepší koncovka. Postupně se však Salzburg dostával do poměrně výrazného tlaku.

Jak vytěžit z minima maximum

Když už to ovšem vypadalo, že v prvním poločase se nic závažnějšího nestane, na první pohled nenápadný nákop Filipa Panáka směrem k bráně Salzburgu našel Viktora Olatunjiho a ten poslal Spartu do dvoubrankového vedení. Začínalo to tak vypadat na snový začátek v Lize mistrů. Český mistr dokázal z minima vytěžit maximum, když přes výrazně menší držení míče vedl o dvě branky.

K velké šanci se ještě v nastaveném čase dostali hráči Salzburgu po ruce Zeleného, přímý kop z velice nebezpečné pozice ovšem nedokázali využít. Do kabin se tak šlo za dvoubrankového vedení domácích.

Od začátku druhé půle hrála Sparta poměrně zataženě a nadále se spoléhala spíše na brejkové situace. Pro Salzburg bylo tak hodně těžké vůbec se dostat do jejich vápna. Proto to zkusil Amar Dedič z trochu větší dálky, jeho pokus šel ovšem doprostřed branky, takže s ním Peter Vindahl neměl větší problém.

Spartě se po třetí brance přiblížilo první vítězství v Lize mistrů

Druhý poločas se postupem času začal daleko více kouskovat. Faulů se dopouštěli zejména hosté, což jim samozřejmě moc neprospívalo. Do větších příležitostí se totiž nedostávali. A tak opět udeřila Sparta. V 58. minutě totiž důrazný Olatunji obral o míč obránce Salzburgu, předložil ho ještě Lacimu a ten tak trochu udělal z obrany i brankáře hostů šašky. V tento moment již mohli začít Sparťané pomalu vyhlížet první letošní výhru v Lize mistrů, přestože do konce zápasu ještě zbývalo hodně času. Hosté byli ovšem hodně bezzubí.

V 64. minutě došlo na střídání na straně Sparty. Ze hřiště odešel střelec jedné branky Olatunjiho a nahradil ho Albion Rrahmani. Všichni jistě očekávali, jestli se trefí i ve svém dalším utkání. O něco později se na hřiště dostal i Krasniqi a Ryneš.

V 87. minutě ještě dostal žlutou kartu Martin Vitík, když faulem zastavil nadějný brejk hostů. Na vítězství domácích už se ovšem nic nezměnilo. Sparta tak získala první velice důležitou výhru v Lize mistrů. Přestože jí musím dát kredit za skvělý výkon, zároveň jsem hodně zklamaný ze hry Salzburgu. Přestože si udržoval větší držení míče, v útočné fázi byl zcela bezzubý.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz