Hlavní obsah
Sport

Sparta vstupuje do Ligy mistrů. Čeká ji hratelný soupeř, jehož nesmí podcenit

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Se svolením AC Sparta Praha

Sparta Praha dnes po devatenácti letech vstoupí do Ligy mistrů domácím zápasem se Salcburkem. Přestože žádné z utkání rozhodně nebude jednoduché, tohle je právě jedno z těch, v nichž teoreticky má šanci získat nějaké body.

Článek

Od 18:45 naběhnou sparťanští fotbalisté se ctí a hrdostí do zápasu nejprestižnějšího evropského turnaje. O Champions League sní většina z nich už odmalička, nyní se jim jedna z jejich největších tužeb splní. Navíc na domácím stadionu, svatostánku na Letné.

Remíza v přípravě

Se stejným soupeřem už se Sparta střetla během přípravy. Na neutrálním hřišti dokázala vybojovat remízu 2:2 po gólech Daňka a Olatunjiho. Nutno podotknout, že nastoupila v dosti rozdílné sestavě, než v jaké zřejmě odehraje zápas nyní. Od začátku nebyl na hřišti Vitík, Birmančevič či Haraslín. Samozřejmě ani nová posila Rrahmani.

Tempo a atmosféra zápasu sama o sobě ovšem samozřejmě bude zcela odlišná od přípravného utkání. Tentokrát půjde o hodně. Nejen o samotné body do tabulky ligové fáze Ligy mistrů, ale i slušný balík peněz.

V kvalifikaci vyřadil Salcburk Dynamo Kyjev, loni porazil Benfiku

Ačkoliv jednoznačně patří rakouský tým k těm hratelnějším, rozhodně ho nemůže podcenit. Ostatně v kvalifikaci si Salcburk poradil s holandským Twente Enschede i ukrajinským Dynamem Kyjev. V loňském roce sice po deseti letech nevyhrál titul, přesto je jeho dominance v tamní Bundeslize patrná. Ostatně rakouský klub je každý rok pravidelným účastníkem Ligy mistrů. Když se podíváme na minulou sezonu, dokázal v ní třeba porazit Benfiku nebo jen o jeden gól prohrál na Interu.

Na lavičce navíc sedí Pep Lijnders. Jedná se sice o jeho první angažmá v roli hlavního trenéra, předtím ovšem dělal asistenta Jürgena Kloppa v Liverpoolu. Rozhodně tak měl možnost získat zkušenosti a vědomosti od jednoho z nejpovolanějších.

Salcburk je světoznámý zejména díky své velice kvalitní akademii. Ostatně svůj kádr má postavený právě na poměrně mladých hráčích. Trochu jim to „kazí“ jen třiatřicetiletý brankář Janis Blaswich. Valná většina sestavy se jinak pohybuje okolo věkového rozmezí 18 – 22 let.

Tři nadějní hráči nebudou hrát, Spartě se vrací Kaairinen a Ryneš

Do Prahy ovšem přijede bez několika svých fotbalistů. Vyřazen z kádru byl kvůli interním problémům Oumar Solet, na marodce je dvacetiletý útočník z Pobřeží Slonoviny Karim Konaté a zranění trápí i Mauritse Kjaergaardena. Kde ovšem nemohou jedni, zastoupí je jiní. I tak bude mít jistě rakouský vicemistr velice silný tým.

Spartě se naopak do tréninku po zranění vrátili Kaan Kairinen a Matěj Ryneš, kteří by tak mohli nastoupit do zápasu. Uvidíme, jestli budou fyzicky připravení na celý zápas. Chybět naopak bude nová belgická posila Elias Cobbaut, který se nezúčastnil úterního tréninku. K dispozici nebude ani Sørensen. Uvidíme tedy, jaké bude složení obranné trojice. Očekávat se dá určitě Martin Vitík a Filip Panák, pravděpodobně je doplní Jaroslav Zelený.

Jaké má tedy pražský tým proti rakouskému šance? Poměrně velké, ostatně i podle sázkových kanceláří je Sparta mírným favoritem. Požene ji určitě skvělá divácká kulisa na Letné. Nejen obrovské kvality sparťanských hráčů, ale i nadšení z účasti v Lize mistrů po tolika letech ji může dovést až k vítězství v tomto zápasu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz