Hlavní obsah
Sport

Sparta zaspala začátek derby a pustila Slavii do trháku

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Patrik Houštecký/ Žongl magazín

Nedělní podvečer nabídl první derby letošní sezóny. Eden přivítal Spartu a v případě výhry hostů by se vyrovnalo čelo tabulky. To se však nestalo a po vítězství 2:1 jdou sešívaní do trháku o 6 bodů před svým nedělním soupeřem.

Článek

Utkání opět vyvolalo vlnu emocí. Nebylo by to ovšem derby, aby tomu tak nebylo.

Derby přišlo krátce po zápasech v evropských pohárech, kde si oba kluby připsaly po bodu po remízách 1:1. Sparta vyválčila bod ve Stuttgartu, Slavia doma remizovala s Ajaxem. Každý však k evropské soutěži přistoupil jinak a to se podepsalo i pod výsledkem derby.

Remízový zápas rozhodl ospalý začátek

Utkání nabídlo hezký fotbal, plný emocí a příležitostí. Jeho start byl ale noční můrou pro hostující fanoušky. Z první akce Slavia trefila zařízení a předurčila tempo zápasu. Kdo se obával toho, že se bude hrát stylem, kterým se hrálo poslední derby, ten byl v tu chvíli nadšený. Nejeden fanda pražských S si totiž vzpomene, jak Slavia v posledním střetnutí zaparkovala svůj autobus před vlastní brankou a klepala se o výsledek do poslední minuty. Pravdou je, že to samé v předešlém utkání udělala i Sparta.

Rychlá branka posadila domácí na koně a ti převzali taktovku utkání. Když pak Zafeiris prostřelil Vindahla podruhé, zdálo se být rozhodnuto. Slavia v první půli dominovala a Sparta své ojedinělé šance nedokázala proměnit.

Do druhého poločasu naskočil Lukáš Haraslín a obrázek hry zcela změnil. Sparta začala být tím týmem, který diktoval tempo hry. Příchodem Rrahmaniho se pak sevřela hrdla všem slávistům. Sparťanský sniper po pár minutých na hřišti prostřelil Kinského a do hry se vrátila zápletka. Více se ale hostům nepodařilo, a tak Slavia utíká v boji o titul i Ligu mistrů. Zápas, kterému by slušela remíza, ale fotbal holt někdy nemá logiku.

Pro Ligu mistrů Slavia obětuje vše

Letošní sezóna je o to pikantnější, že vítěz postupuje přímo do základní části Ligy mistrů. Tam se sešívaným moc chce, ale z nemistrovské části kvalifikace tam vede cesta trnitá. To slávistům nesedí a tak obětují vidině mistrovského titulu absolutně vše. Třeba i zápasy v Evropské lize. Pokud to zvýší jejich šance na přímý postup do Ligy mistrů.

Ano, narážím na jejich čtvrteční zápas s Ajaxem Amsterdam, kam slávisté poslali jaksi podivnou sestavu. Místo aby nasadili své nejlepší hráče, do zápasu pustili celou řadu náhradníků s úmyslem pošetřit síly na derby se Spartou. Ajax už dávno není tím klubem, ze kterého by šel takový strach a nebýt tohoto kroku, mohla Slavia připsat do skupiny Evropské ligy o dva body víc. Když Sparta nasadila to nejlepší ve Stuttgartu, není divu výroku bývalého sparťana Davida Lafaty.

Ten v rozhovoru pro sport.cz bez skrupulí uvedl, že Slavia má ze Sparty strach. A není to jen jeho názor. Stejný názor sdílí také fanoušci Sparty. Ti Slávističtí potom obhajují nasazení náhradníků do zápasu s Ajaxem pravidelnou rotací. Jak se říká, na každém šprochu, pravdy trochu, a tak na názoru Davida Lafaty něco bude. Minimálně hořká pachuť toho, že tým jako Slavia obětuje zápas v Evropě kvůli derby se Spartou. To se potom budou číst články o tom, jak Slavia bojuje za český koeficient.

Grandiózní finále inspirované Ajaxem

Po zápase s Ajaxem si hráči Slavie stěžovali na polehávání hráčů soupeře, simulování atd. Při pohledu na posledních pár minut derby a celé nastavení se však nemůžu zbavit dojmu, že v Edenu se káže voda, ale pije víno. Původně čtyřminutové nastavení bylo změněno ihned po jeho začátku na pětiminutové, protože se nehrálo. A kupodivu se nehrálo ani dál.

Najednou začali debaty s rozhodčím a nehraje se další 2 minuty a výsledkem je žlutá karta pro Bořila a Vindahla. No ne, říká si fanoušek, když vidí balón v pohybu. Po čtyřech nastavených a prostátých minutách se začíná hrát. A jen co Provod přeběhl hřiště, opět se píská. Červená pro Oscara za hlavičku ve stylu Zinedina Zidana. A jen co se rozehraje, Szikszay píská konec utkání. Po osmi minutách čtyřminutového nastavení je tu konec. Bravo, za osm minut jsme viděli možná 5 doteků s balónem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz