Hlavní obsah
Sport

Sparta získala i MOL Cup a slaví double. Nad počínáním fanoušků zůstává rozum stát

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Žongl / Jager

Souboj titánů ve finále českého poháru. Jeden z vrcholů současné sezóny. Tak se jednoznačně dal označit zápas Viktorie Plzeň s již mistrovskou Spartou. Oba týmy měly o co bojovat. Sparta chtěla získat double, pro Plzeň to byla jediná šance na trofej.

Článek

Domácí nastoupili v asi momentálně nejsilnější sestavě. V bráně Jedlička, v poli v obrovské formě hrající obránce Hranáč, útočník Chorý nebo středopolař Červ, který přišel do Plzně ze Slavie v rámci výměny za Staňka. Sparta se spoléhala na svoje smrtící trio Birmančevič, Kuchta, Haraslín. Důvěru opět dostal častý hříšník, ale skvělý fotbalista Preciado. V bráně dostal dle očekávání místo Petera Vindahla prostor Vojtěch Vorel, jak už je v poháru tradicí.

Neuznaný gól a velké emoce Krejčího

V prvních třinácti minutách se hrál spíše opatrnější fotbal. Týmy se navzájem oťukávaly a čekaly, s čím přijde soupeř. Ve 14. minutě přišel první zásadnější okamžik, který vlastně rozhodl o dalším průběhu utkání. Po centru Laciho se k hlavičce dostal Ladislav Krejčí a poslal Spartu alespoň na chvíli do vedení. Gól byl ovšem následně odvolán, protože opakovaný záběr ukázal jasný faul sparťanského kapitána. Ten se ještě hodně vztekal, ale nebylo mu to nic platné.

Bohužel opět nebyl jeho výlev zlosti na rozhodčího potrestán, přestože na hlavního sudího Berku poměrně dlouho něco pokřikoval. Tohle je za mě špatně a jednoznačně by měly být podobné výlevy trestány. Rozhodčí by si díky tomu sjednal respekt a ukázal by, že hráči musejí trochu klidnit své vášně.

Foto: Žongl / Jager

Zápas se přiostřil, góly ovšem nepadaly

Sparta byla o něco aktivnější, zároveň se ovšem více dopouštěla i faulů. Za další zbytečný zákrok si připsal žlutou kartu Jan Kuchta, který trefil Robina Hranáče do hlavy. Karetní potrestání dostal i Pavel Šulc za nechtěné kopnutí Sadílka do obličeje, po němž tekla krev. A pozadu nezůstal ani Veljko Birmančevič, který skluzem zajel do Chorého. Emoce v tuto dobu tryskaly na všechny strany a bylo až štěstí, že nedošlo k nějakému vyloučení.

O něco více ze hry měla Sparta, ale kromě neuznané branky si ani jeden z týmů za celý poločas nedokázal vytvořit nějakou významnější šanci. Samozřejmě za to mohly i skvěle hrající obrany, zejména ta Plzeňská, která měla o něco více práce. Skvělé obranné zákroky předváděl Dweh i Hranáč. Výrazně nechyboval ani Hejda. Ten ještě na konci prvního poločasu tvrdě srazil Haraslín, ale žádné větší potrestání nepřišlo.

Do kabin se tak šlo za stavu 0:0 a nejvýrazněji byly v první půli vidět všemožné fauly a ostré souboje. Hned v úvodu druhé půle musel po střele Matěje Vydry zasahovat sparťanský brankář Vorel, tvrdá střela šla však doprostřed brány. Jednalo se ovšem o prozatím největší šanci utkání. Posléze se do zajímavé akce dostali i hosté, před Birmančevičem ovšem opět skvěle zasáhl Dweh.

Tvrdé střety pokračovaly i v druhém poločase

Daleko lepším dojmem působila i ve druhém poločase Sparta. Snažila se vytvářet pěkné fotbalové akce, ale měla problém s finální koncovkou. Ve většině případů ji precizně zastavila obrana Plzně nebo Sparta nedokázala dopravit míč na bránu. I nadále bylo vidět hodně tvrdých střetů, většina se ovšem obešla bez většího potrestání.

V 63. minutě se k vážnějšímu útoku dostala i Plzeň a byla z toho obrovská šance. Bývalý hráč Vyškova Samson Dweh si po útěku na levé straně zasekl míč a krásným obstřelem ho poslal na tyčku branky Vojtěcha Vorla. Následná skrumáž již skončila jen pohodlným zákrokem sparťanského brankáře. Plzeň tak z ojedinělé šance mohla jít do vedení.

V 73. minutě došlo k prvnímu střídání. Ze hřiště odešel autor dvou šancí Matěj Vydra, místo něhož přišel Jan Kliment. A právě střídající hráč se dostal do velké šance, když se po standardce dostal ke hlavičce velice blízko brankáře Vorla. Ten jeho pokus chytil a navíc byl odpískán útočný faul.

Foto: Žongl / Jager

Nešťastný vlastní gól Plzně a červená pro Šulce

V 79. minutě měla Sparta hodně velké štěstí, Plzeň naopak smůlu. Nejdříve byl možná ve vápně faul na Krejčího, odkopnutý míč mířící za brankovou čáru ještě poslal ve skluzu před bránu Birmančevič. Brankář Jedlička ho pouze vyrazil před sebe, ovšem přímo do vracejícího se obránce Dweha, který si dal vlastní gól. V 87. minutě šla navíc Plzeň do deseti. V přehnané aktivitě si totiž nedovoleně počínal Šulc a po druhé žluté kartě byl vyloučen.

Plzeň vyrovnává, ale Birmančevič posílá pohár na Spartu

Zdálo se tak, že je rozhodnuto. Po další dobře odehrané standardce Lukáše Kalvacha sice odrazil míč Vitík, ale pouze ke Klimentovi, který ho poslal na hlavu Tomáše Chorého. Bylo vyrovnáno, jenže jenom na chvíli. Na druhé straně totiž vybojoval důležitý souboj Ryneš a ve vápně se po několika nahrávkách nejlépe zorientoval kdo jiný než sparťanská velkohvězda Veljko Birmančevič. A ten se opět nemýlil. Sparta tak byla opět ve vedení.

Do konce utkání ještě bylo vidět spoustu emocí, ale další branka už nepadla. Sparta Praha tak získala double a potvrdila svou dominanci v letošní sezoně. Fanoušci letenských tak mohou být v tomto roce hodně spokojení, protože podobně úspěšná sezóna se jim již řadu let nepovedla. Nutno podotknout, že ani Plzeň neodehrála špatný zápas. Na v současnosti nejsilnější tým ovšem nakonec neměla síly.

Černá kaňka v podobě bitky fanoušků. Provokatéry byli Plzeňští

Na konci utkání bohužel došlo k dalšímu přešlapu fanoušků, který tentokrát vyprovokovali fans Plzně. Ti totiž i přes zákaz vběhli na hřiště a posléze vyhecovali i některé fanoušky Sparty k podobnému činu. Přímo na hřišti se tak strhla potyčka, kterou opět museli uklidňovat přivolaní příslušníci Policie. Jejich účast na tomto střetu by ovšem neměla být zpochybňována, přestože se i tentokrát ozýval stadionem pokřik ACAB. Dozvuky útoku fanoušků byli vidět i v přímém přenosu na komentátorském stanovišti, kde létaly vzduchem plastové židle. Bohužel je to opět černá kaňka na jinak skvělém utkání.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz