Hlavní obsah
Sport

Spartě chybí útočníci, kteří umí dávat góly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Matěj Krejza/Žongl

Jan Kuchta, Victor Olatunji, Václav Sejk. Tři elitní útočníci, kteří ale gólově mlčí. Sparta se tak musí poohlédnout v zimní přestávce po útočnících, kteří dokáží dávat branky se železnou pravidelností.

Článek

Honza Kuchta odvádí pro útočnou hru Sparty obrovské penzum černé práce. Nevypustí žádný souboj, sklepává balóny pro spoluhráče, dokáže svými přihrávkami vyslat spoluhráče do brankových příležitostí. Chybí mu ale to hlavní, co se od útočníka, který přišel za nemalý peníz, očekává. Branky. Zatímco v minulé sezóně při devětadvaceti ligových startech zaznamenal čtrnáct branek a pomohl tak značnou měrou k zisku titulu, v letošní sezóně zaostává za očekávanými výsledky se šesti zásahy ze šestnácti zápasů.

Po odchodu Tomáše Čvančary do Bundesligy bylo potřeba ke Kuchtovi přivést dalšího útočníka. Ono také spoléhat na jediného střelce v době, kdy hrajete MOL Cup, Fortuna ligu a Evropskou ligu úplně nejde. A tak se na Letné objevil Victor Olatunji. Tenhle kluk podával velmi zajímavé výkony v Liberci, a snad i proto po něm Sparta sáhla. Jeho angažmá ve sparťanském dresu ale ani zdaleka nepřipomíná nigerijského snajpra z minulé sezóny.

A co k Sejkovi? Když se vracel z hostování v Jablonci a předváděl velmi zajímavé výkony v letní přípravě, mnozí sparťané si libovali, že v něm najdou nového Davida Lafatu. Omyl. Václav Sejk v sestavě de facto paběrkuje, a když se na hřiště dostane, po většinu zápasu jen běhá bez míče. Uvolnění tohoto hráče na hostování se v tuhle chvíli jeví jako nejvhodnější varianta.

Kušej jako volba číslo jedna?

Již delší dobu se spekuluje o možném příchodu Vasila Kušeje z Mladé Boleslavi. Tomuhle klukovi jsem věštil velkou budoucnost už, když jsem ho viděl v dorosteneckém dresu Ústí nad Labem a německých Drážďan. Rychlý, houževnatý fotbalista s tvrdou střelou, kterému ale k větší kariéře chybí pár centimetrů. Co mu chybí do výšky, to nahrazuje nebývalou snahou prodrat se do střelecké šance. Výborný typ útočníka na rychlé protiútoky, který krásně zapadl po taktické stránce do hry Mladé Boleslavi. S tou dobývá svět a v té dokáže prodat své kvality.

Jak už to tak ve Fortuna lize bývá, když hráč ukáže, že je schopný nastřílet 10 gólů za sezónu, ihned se spekuluje o jeho prodeji do jednoho z top trojky českých celků. Plzeň se v tomto případě neúčastní, jelikož spoléhá na svého Tomáše Chorého a navíc se ji pěkně rozehrává Pavel Šulc. Zato Slavia si na Kušeje brousí zuby. Do hry o tohoto rychlonohého útočníka se pouští i samotná Sparta, ale je pro ni vhodnou volbou na doplnění tria Kuchta, Olatunji, Sejk?

Brian Priske naordinoval Spartě styl hry, do kterého by Vasil Kušej nemusel příliš zapadat. Sparta se snaží hrát s vysokými hráči silový a nátlakový fotbal. Však i trenér Arisu Limassol, který letenští porazili v prvním utkání Evropské ligy, vyjádřil obdiv nad tím, že tým složený z tak vysokých hráčů ještě neviděl. Vasil Kušej je běhavý typ fotbalisty, který se snaží prát o každý míč se zarputilostí lva, avšak chybějící centimetry mohou být v jeho neprospěch, protože v případě jeho příchodu by Sparta musela upravit svůj styl hry a přizpůsobit jej právě Kušejovi. Navíc by přišla o možnost hrát dlouhé nakopávané balóny na hrotového útočníka, který je následně sklepává na křídla. Však Haraslín ani Birmančevič nejsou typickými hlavičkáři.

Severská cesta?

Na veřejnost prosákly informace, že se Sparta vedle Vasila Kušeje zaměřuje také směrem na sever. A proč by vlastně ne? Se severskými fotbalisty má výtečné zkušenosti. Sørensen drží její obranu na vysoké úrovni. Kairinen svými přihrávkami dokáže překonat obranný val soupeře a Peter Vihdahl v bráně se stává stále důležitějším aspektem vítězné mentality. Není tak divu, že zraky letenského týmu se opět upínají ke Skandinávii a to tentokrát do Švédska. V tamním klubu Sirius totiž nastupuje teprve 21 letý Joakim Persson, který už nahlédl také do mládežnické reprezentace.

Persson je typickým hrotovým útočníkem, který se svými 186 centimetry dokáže přidělat obráncům soupeře spoustu nepříjemných situací. V letošní sezoně nejvyšší švédské ligy nastoupil do 26 utkání a připsal si 10 branek a 3 asistence. Čísla nikterak okouzlující, ale při pohledu na tabulku švédské ligy se jedná o tým, který se pral o střední patra tabulky. Dokáže si tedy někdo představit, že by například útočník Teplic nebo Bohemians dosáhl na takováto čísla?

Persson je velmi mladým hráčem, který ale ve Švédsku chyběl pouze ve čtyřech zápasech a jeví se tak jako velmi perspektivní příslib budoucnosti. Asi z něj nevyroste nový Ibrahimovič, ale svou postavou a technickými kvalitami by mohl skvěle zapadnout do týmu z Letné. Ani jeho cena není přemrštěná a navíc se severská cesta ukazuje jako velmi vhodná. Hráči ze severu Evropy mohou býti kvalitní, avšak za cenu značně nižší než jejich vrstevníci z jižních států.

Od Bonyho Wilfrieda, Léonadra Kweukeho či Costy Nhamoinesu nemá Sparta šťastnou ruku při výběru hráčů z afrického kontinentu, což nám ve svém posledním vystoupení ukázal i James Gomez a tak když už máme severského trenéra, pojďme cestou severských hráčů, kteří jsou svou kvalitou rozhodně srovnatelní s tuzemskými fotbalisty, cenovkou nejsou o moc dražší a díky podmínkám, ve kterých hrají ve své domovině, často jsou i odolnějšími, a to jak fyzicky, tak psychicky.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
David Lafata

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz