Hlavní obsah
Sport

Staněk a Slavia? Nejlepší posila, která nesplňuje základy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jindřich Jager/Žongl

Reprezentant a možná nejdůležitější hráč Plzně přímo do Slavie? To zde dlouho nebylo, tedy minimálně v situaci, kdy jsou oba týmy adepty na ligový titul.

Článek

Sešívání získali dle mnohých nejlepšího gólmana ligy, který však nesplňuje základní požadavek fotbalu Jindřicha Trpišovského.

Pokud by fanouška české Fortuna ligy poprosili, aby složil nejlepší brankářskou trojici posledních pěti let, dost možná by si vybral aktuální trojlístek Slavie. Ondřej Kolář byl vyhlášen nejlepším hráčem ligy 2020/21, Aleš Mandous ho následně z brány vytlačil a Jindřich Staněk vychytal Plzni Ligu mistrů 2022/23.

Drsňák, hecíř a nový Petr Čech

Jindřich Staněk se v Plzni začal prosazovat po povedeném hostování v Českých Budějovicích. Na západě Čech ho hodně srovnávají s Petrem Čechem, nejen kvůli masce, kterou musel kvůli zranění nosit. Společné mají i roky strávené v Plzni a hlavně nebojácnost.

Staněk je již na první pohled bojovník, který neuhne ze souboje. Přestože několikrát dostal od protihráčů i spoluhráčů do hlavy, strach z něj cítit nikdy není. Naopak, rád hecuje spoluhráče i fanoušky a je výborný ve velkých zápasech.

Hodně střel v jednom utkání, to je pro něj! Ve Slavii to ale minimálně na ligové scéně bude o něčem úplně opačném. Když se ale prvně spekulovalo o možném transferu do Slavie, hodně se zmiňovaly Mandousovy špatné výkony v důležitých zápasech. A právě v nich je Staněk tolik dobrý a žádaný!

Přizpůsobí se hráč nebo klub

Zatímco dosavadní dvojice Kolář, Mandous si byla typologicky dost podobná, ve Staňkovi přichází jiný typ hráče. Dalo by se říct staromódní typ chytače, skrz kterého nic neprojde, ale který vám zároveň tolik nepomůže v rozehrávce.

Trpišovský tlačí své brankáře do riskantní rozehrávky, mnohdy si Kolář s Mandousem dovolují až přespříliš. U Staňka to bude těžší, v Plzni totiž nic podobného předvádět nemusel. A pravděpodobně se bude muset přizpůsobit on, protože klub je na rizikové rozehrávce postaven od příchodu trenéra ze Slovanu Liberec.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz