Hlavní obsah
Sport

Start přípravy bez hrdinů. Nastal čas korunních princů

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Lukáš Loužecký/Žongl

Vlastně docela nenápadně začaly české ligové kluby přípravu na další ročník fotbalových orgií, které nás budou provázet skoro po celý příští rok.V zimě si odskočíme k biatlonu či hokeji, ale po většinu roku se budeme bavit (?) čutanou.

Článek

Sparta je tedy na startu přípravy, ovšem bez dvou zásadních hrdinů minulé doby. Bude to moc bolet? Zamyslel se Zuřivec.

Nejprve malá odbočka k té přípravě, abych se pomocí oslího můstku vrátil k meritu věci. Pomalu se zřejmě blíží doba fotbalové věčnosti. Tedy, že nebude přípravy, nebude soustředění, nebude odpočinku a dovolené se budou dávat hráčům podle dohodnutých harmonogramů. Asi jako zaměstnancům ve fabrice. Příští týden si bere volno Haraslín, zastoupí ho Birmančevič. Pak jede na dovolenou Vitík (se slečnou), Pany (Panák) má smůlu, do Karviné za kamarády pojede až příští měsíc. Prostě fotbalové soutěže (všelijaké) pojedou celoročně. Když vznikne někde nějaká mezírka, příslušné orgány vymyslí třeba Memoriál padlých hrdinů, jen aby se fotbalový kolotoč nezastavil. Vše pro naše donátory, vše pro zisky fotbalových svazů a organizací. Vezměte si, že v dobách mého dřevního mládí jsme na výkop další části soutěže či nové sezóny čekali klidně i skoro tři měsíce. Současnost? Liga (nadstavba) skončila 26.5. a nový ročník se rozjíždí už 19.7. Bratru něco málo přes měsíc na odpočinek a přípravu. A do toho se ještě koná naddimenzované ME, které skončí pár dní před startem nového ligového ročníku (a evropských pohárů). A proč to všechno? Jestli si myslíte, že se to dělá pro fanoušky, pak Bůh s vámi.

Král je mrtev, ať žije král! Ať žije Lars Friis!

Proč tak hudruji na termínovou listinu fotbalu a neužívám si fotbalových hodů? Však užívám, jen si myslím, aby mě nepřepadl břicha bol z přežrání. Jaký smysl má příprava bez většiny kádru (tedy tahounů – reprezentantů), když jejich náhradníkům je jasné, že až se záklaďáci vrátí, dřepnou si zase na lavičku. A jak to má takhle rozkouskované a nekompletní připravovat trenér? Zvláště, když v příští sezóně jde o základní skupinu LM? A teď přijde zmiňovaný oslí můstek.

Sparta si to „udělala“ sama ještě těžší již před startem přípravy, protože (ne)vynuceně změnila trenéra. Trenér Brian Priske dokázal se Spartou malý zázrak, když ji v v pouhopouhých dvou sezónách vrátil na český vrchol. Včetně titulů, poháru, skvělých hráčů a hry, na kterou se už dalo moc hezky koukat. Ať se na mě všichni předešlí trenéři nezlobí, ale v porovnání s Priskem byli čučkaři. Brian byl král. Bohužel pro sparťanskou obec, úspěch mu vynesl angažmá o level výš v holandském Feyenoordu. Jistě není rudé duše, která by mu to nepřála. Jen se možná nemělo provalit, že už Spartu nechtěl trénovat (a neměl slibovat, že Letnou neopustí, dokud se tu nebude hrát LM). A když už se to provalilo, mělo se to uvést na nějakou míru. V okolí Letné asi nikdo nevěří (nechce věřit) tomu, že to Brian takhle napřímo řekl. A jestli je přece jen šprochu, co na něm je pravdy trochu, pak by si sparťanští fanoušci měli vzpomenout na to, kde byla Sparta před Brianem Priskem. To by na zavření úst mělo stačit.

Lars Friis jako nový „hlavák“ byl možná o něco méně jasnější volbou než se prezentuje navenek, ale o to logičtější než cokoliv jiného (někdo úplně jiný). Byl Priskeho pravou rukou, po celou dobu byl u týmu a zná jej. Není jediný důvod myslet si, že na svou misi hlavního trenéra není připraven. Jen ji úspěšně provést. Král je mrtev, ať žije král! Ať žije Lars Friis!

Kapitán (vy)padl. Kdo za něj?

Jestliže byl Brian Priske „ideovým“ vůdcem sparťanské fotbalové „revoluce“, pak Ladislav Krejčí byl jejím válečným generálem přímo na „bojišti“. Kapitán, vůdce, bojovník, srdcař! S Krejdou v čele skončila na Letné doba ufňukaných „Dušínů“ a vrátilili se jí opět bojovníci. Ovšem bez Krejčího by to nebylo možné. Jeho „rudá“ zarputilost bude chybět. Stejně tak jako fotbalové umění, které někteří zpochybňují. Ti „někteří“ by neměli zapomenout, že si Krejčí vykopal přestup do Girony na hřišti, ne vysedáváním u playstationu (ačkoliv věřím, že ho hraje). A La Liga není ledasjaká soutěž. To není odborářská pivní. A kdo ze současných reprezentantů může říci, že ji hrál? Aha!

Jenže, stejně jako v případě Briana Priskeho, i u Ladislava Krejčího se mísí fanouškovské pocity. Že bude chybět, ale není žádné skety, která by mu takové angažmá nepřála. Takové padesát na padesát. Ale nedá se nic dělat, Krejda je pryč. Je třeba hledat nástupce.

Myslím si, že však nebude potřeba hledat dlouho. Lépe řečeno, nástupce se už vyprofiloval. Sice ho jaksi opoměli v nominaci na ME, ale Filip Panák už mnohokrát dokázal, že patří mezi top stopery ligy. A lídrem s páskou na ruce už byl mnohokrát. Přínos „Panyho“ pro hru Sparty je zásadní, proto je jeho volba jako následníka na uvolněném „trůnu“ také logická. Věřím, že na Letné smýšlejí stejně.

A takhle to viděl Zuřivec. Můžete s tím nesouhlasit, ale to asi tak jediné, co se proti tomu dá dělat. A těšte se třeba na osmifinále ME. Zázraky se někdy dějí…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz