Hlavní obsah
Sport

Stoupající hvězda jménem Havlík se hlásí o reprezentační dres

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Žongl/Jager

Jedno z nejskloňovanějších jmen v posledních týdnech českého fotbalového světa je Marek Havlík. Záložník o sobě dal vědět zejména v posledních několika týdnech. Geniální tah Martina Svědíka posunout tohoto hráče do více ofenzivní role nese své ovoce.

Článek

Hráč s perfektní levačkou se kolo od kola lepší a v posledním zápase proti Bohemians dokázal soupeře zcela převálcovat. Máme zde strmě stoupající hvězdu s velkým srdcem. Povedou jeho kroky do většího klubu, nebo zůstane tento patriot na domácí půdě?

Jednou Moravák, navždy Moravák

Marek Havlík se narodil 8. července 1995 v Kroměříži. Svou fotbalovou kariéru začal v tamní Hanácké Slavii již v 15 letech, kdy si zahrál za A tým v MSFL. V zimní přestávce v roce 2013 přestoupil do 1. FC Slovácko, za které hraje bez přestávky již více, než deset let. Tento šikovný záložník debutoval již v květnu téhož roku v zápase proti Baníku Ostrava. Svůj první gól pak dal v říjnu 2014 taktéž proti ostravskému celku.

Jestli můžeme některý tým označit za tým patriotů, je to právě 1. FC Slovácko. A Marek Havlík je toho jasným příkladem. Již v 28 letech je členem Klubu legend, kdy všech více než 300 zápasů v naší nejvyšší soutěži odehrál právě za Slovácko. Dnes již tak patří mezi hrající klubové legendy a neustále zraje, jako víno. I trenér Martin Svědík jej označil za klíčového hráče pro generační obměnu, která Slovácko čeká v nadcházejících letech.

Reprezentační kariéra

Marek Havlík má za sebou i několik startů se lvem na hrudi. Poprvé se jednalo o přátelksý zápas reprezentace U16 proti Švýcarsku. Dále odehrál jeden zápas za výběr U20 proti české nemesis Nizozemsku. V červnu 2017 pak hrál na EURU do 21 let v Polsku. První pozvánku do národního A týmu pak dostal před třemi lety na zápas Ligy národů proti Skotsku. K tomu mu napomohla i nucená karanténa prvního týmu po zápase se Slovenskem. Covid byl tehdy neúprosný. Prozatímní reprezentační kariéra je tak vesměs nezajímavá. O to zajímavější však může být budoucnost.

Marek si svými výkony a zejména fantastickou ofenzivní hrou se skvělým zakončením levou nohou z dálky zcela jistě řekl o pozvánku na EURO 2024. Jeho momentální kondice je fantastická. Ve vítězném tažení Slovácka na Plzeň hrál klíčovou roli společně s Pavlem Juroškou. Výstavním gólem doma pomohl k výhře nad Baníkem a zejména v posledním zápase doma proti Bohemians sám čtyřmi góly zcela rozdrtil obranu klokanů. I když momentálně reprezentačního trenéra nemáme stanoveného, byl by ten někdo v budoucnu hloupý, kdyby Havlíka nepovolal. Pokud mu neklesne výkonnost, máme zde jasného kandidáta na dres se lvem ve znaku.

Markova budoucnost? Rozhodne jen on sám

Markovi Havlíkovi končí smlova na Slovácku touto sezónou. Vzhledem k tomu, co v poslední době předvádí, bude tedy dost vyhledávaným přestupovým artiklem pro nadcházející zimní období. Je mu 28 let a je tedy doslova v nejlepších letech pro hráče jeho postu. To je samozřejmě dvousečná zbraň. Na jednu stranu můžete mít v týmu hráče, který vám dá to nejlepší, na stranu druhou se už ale pravděpodobně nebude nijak zvlášť zlepšovat. Navíc ze Slovácka po něm pravděpodobně nesáhne žádný evropský klub, spíše bych tipoval někoho z pražských „S“. Přestup tam by měl však dvojí ostří. Prosadit se by bylo pro Marka těžké, a zatímco doma na Slovácku je za hvězdu, srdcaře, patriota a tým na něm může stavět, kdekoliv venku mu reálně hrozí, že bude hrát druhé housle.

Slova Martina Svědíka na tiskovce po zápase s Bohemians ve mně vyvolala smíšené pocity. „Já budu rád jako trenér, když budu s Markem Havlíkem spolupracovat dál“. Na jednu stranu se nabízí otázka, zda jejich cesty nepovedou společně nějak jinam. Já jsem však srdcem optimista a doufám v to, že trenér i Marek Havlík na Slovácku zůstanou a společně započnou generační obměnu. S hráči, jako je Marek Havlík, Pavel Juroška, Merchas Doski, Michal Trávník a další, může být Slovácko zanedlouho černým koněm soutěže. Pod vedením Martina Svědíka, s novými dravými hráči a vedením, které „chce“, bychom mohli být svědky klidně magické sezóny se ziskem titulu v následujících 3-4 letech. Bohužel se toto v českém fotbale moc nestává.

Odchod z Havlíka může udělat hvězdu. Ale klidně i padlou

Jak jsem již naznačil v předchozím odstavci, nemusel by odchod Marka Havlíka ze Slovácka nutně znamenat jeho fotbalový růst. Na Slovácku má nyní neochvějnou jistotu a důvěru vedení, trenéra i spoluhráčů. Kabina podle všeho působí skvěle a soudržně a po deseti letech v klubu zde má již vybudované jméno. V Uherském Hradišti může nadále v klidu několik let hrát, jít ve stopách Vlastimila Daníčka nebo Petra Reinberka a zapsat se coby stoprocentní patriot klubu. Může být hráčem, kolem kterého se postaví nový tým a předvádět nejen v lize své výkony.

Přesun do většího klubu by nemusel dopadnout dobře. Marek Havlík již má své roky a naposledy si na změnu musel zvykat před 10 lety, kdy mu bylo teprve 18. Navíc odchod do většího klubu znamená nový začátek, nutnost se prosadit, a to vedle daleko tvrdší konkurence. A to i v pražských TOP klubech, o evropských klubech nemluvě. Mnoho hráčů už na takové změny doplatilo a svou slibně rozjetu kariéru zabrzdilo. A nemyslím si, že by Marek chtěl někde zahřívat dva roky lavičku, aby se nakonec možná vrátil domů a zkusil navázat. Nejsem fotbalový expert a určitě mi nepřísluší někomu radit, ale momentálně mi vše hraje pro to, aby zůstal doma na Slovácku. Pod dobrým trenérem může Slovácko hrát i nadále špičku ligy, může hrát evropské poháry, a to pravidelně. Tomu nahrává samozřejmě i stoupající koeficient České republiky.

Hlavně neusnout na vavřínech

Kolem Marka Havlíka se v posledních týdnech rozjela velká show. Hlavně posledním zápasem, kde dal čtyři góly proti Bohemians o sobě dal vědět. Momentálně je určitě jedním z nejlepších hráčů v naší lize a je jen na něm, kam až může vyrůst. Podle mně dostupných informací je to pořád skromný kluk, který je věrný svému klubu a který se z průměrného ligového hráče vyloupl ve hvězdu. Důležité je, aby pracoval i nadále. Reprezentace na něj čeká a pokud bude chtít zkusit angažmá ve větším klubu, nikdo mu to asi nebude mít za zlé. My za celou redakci mu můžeme jen popřát, ať se mu i nadále daří a už jen kvůli reprezentaci a nadcházejícímu EURU si přejeme takového hráče v národních barvách. Já jako fanoušek Slovácka bych si přál, aby se stal základním kamenem nové éry klubu, která právě nadchází a stal se pro Slovácko stejnou legendou, jako je Francesco Totti pro AS Řím.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz