Hlavní obsah
Sport

Straka míří opět na Slovensko. Potvrzuje se tím jeho pověst i ústup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 / David Sedlický

Patrně největší český fotbalový cestovatel František Straka ve svém trenérském životopise zahajuje již třetí desítku profesionálních angažmá. Tentokrát se tak děje na Slovensku u nejvýchodnějšího týmu tamní nejvyšší soutěže.

Článek

Jeho jasným úkolem je vyhnout se přímému sestupu a následně uspět ve skupině o udržení. Když se podíváme na tabulku nejvyšší slovenské soutěže, musí všem být jasné, že před sebou někdejší československý reprezentant nemá nic jednoduchého. Zároveň se nám znovu potvrzuje, že jeho trenérská kariéra má stále sestupnou tendenci.

Přinese brzy první výhru?

Tým MFK Zemplín Michalovce se nachází momentálně na jedenácté příčce ligové tabulky a horší pozici mají v současné době pouze Zlaté Moravce. Na ty mají Michalovce pouze dvoubodový náskok, přičemž naopak na desáté Košice celých sedm bodů ztrácí. V dosavadním průběhu sezóny dokázal tým z východu Slovenska o body obrat pouze Dunajskou Stredu, Ružomberok, Žilinu. V záchranářském souboji remizoval 1:1 s týmem Zlatých Moravců. Jen s remízou se musel na začátku listopadu spokojit poslední Strakův zaměstnavatel z Trenčína a zatím poslední bod si tým ještě pod vedením trenéra Petera Struhára připsal v domácím zápase se Skalicou.

Ani nový fotbalový rok nezačal pro Michalovce šťastně a na domácím hřišti prohrál s týmem Ružomberoku. Trochu těšit snad všechny mohla snad jen prohra Zlatých Moravců na hřišti vedoucího Slovanu Bratislava. Ta zajistila jejich setrvání na posledním místě tabulky. Již s Františkem Strakou se tým vydá na víkendový výlet do Žiliny a v následujícím kole přijedou Zlaté Moravce jako host jeho domácí premiéry. V tomto případě se bude jednat o skutečný zápas o šest bodů. Pokud nedokáže pod vedením nového trenéra vyhrát již v Žilině, bude zde mít ideální příležitost zakusit poprvé v této sezoně chuť ligového vítězství. Jednalo by se o ideální začátek fotbalového března.

V Michalovcích absolvuje František Straka své čtvrté slovenské angažmá. To první se odehrálo v sezoně 2009/2010 v Ružomberoku, s nímž dosáhl v ligové sezoně na páté místo. Tým ze Žilinského kraje mu však smlouvu neprodloužil. V létě 2014 podepsal smlouvu se Slovanem Bratislava, ale po neúspěšném vstupu do sezóny byl na začátku října odvolán a nedočkal se tak v rámci utkání skupiny Evropské ligy návratu na milovanou Spartu. Nejčerstvější slovenskou zkušenost si připsal František Straka v Trenčíně, který dokázal v nejvyšší soutěži zachránit, ale na pokračování smlouvy se obě strany nedohodly. František Straka však mluvil o spokojenosti, protože dokázal splnit svůj hlavní úkol. Ten bude stejný i v Michalovcích.

Pozici potvrdil ještě před nástupem

Nové Strakovo stěhování na východ Slovenska je vlastně důkazem o tom, že v rodné zemi o něj přílišný zájem není. Poslední české prvoligové angažmá absolvoval na jaře 2019 v Karviné, která se sice zachránila v nejvyšší soutěži, ale samotný Straka byl ještě před koncem sezony odvolán. Poslední české působení se pak konalo v nedalekém Třinci v rámci druhé ligy. Tým v ročníku 2020/2021 nakonec skončil na devátém místě. Následovalo již zmíněné působení v Trenčíně. Právě začínající angažmá nemá přílišný potenciál k tomu, přinést jistý zvrat v jeho trenérské pověsti, kde je obecně brán jako motivátor na krátkodobý záskok. Mezi působením v Třinci a Trenčíně vidíme v jeho trenérském životopise takřka dvouletou pauzu.

V květnu rodák z Českých Budějovic oslaví šestašedesáté narozeniny a sám sobě ani svému okolí toho již nepotřebuje příliš mnoho dokazovat. Se svou celkovou pozicí se zdá být v danou chvíli smířený. Troufám si říci, že před deseti lety by se nad nabídkou z Michalovců jen lehce pousmál a trpělivě by čekal na větší výzvu. Nyní má však František Straka nejlepší trenérské roky dávno za sebou. Právě začínající nové slovenské angažmá bere nyní jako záruku toho, že se bude stále nacházet v profesionálním fotbalovém prostředí.

Když sečteme působení v první i druhé lize, působil František Straka v České republice v celkem osmi týmech. Mohli jsme ho také vidět v Německu, Rakousku, Řecku, Polsku, Austrálii či Egyptě. V trenérském působení se nikdy nepředvedl jako člen elitní české fotbalové obce, ale český fotbalový fanoušek ho vždy nějakým způsobem vnímal. Už kvůli jeho svérázné a vznětlivé povaze budou čeští fotbaloví fanoušci jeho angažmá na východě Slovenska minimálně jedním okem sledovat.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz