Hlavní obsah
Sport

Teplice mohou zabojovat o evropské poháry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Žongl / Jager

Hráči Teplic do zápasu s Českými Budějovicemi vstupovali s pocitem, který už několik po sobě jdoucích sezón nezažili. Díky hodinu starému výsledku Bohemians totiž věděli, že se jistě vyhnou poslední skupině o záchranu.

Článek

Kdyby trenér Zdenko Frťala tušil, s jak laxním přístupem do zápasu s týmem z jihu Čech vstoupí, zřejmě by jim před zápasem zakázal používat telefony i televizi, aby se o pro ně příznivém výsledku nedozvěděli.

České Budějovice plné energie, Teplice katastrofální

Do zápasu vstoupily jednoznačně lépe hráči Budějovic. Vypracovali si hned několik standardních situací, ze stran přicházely nebezpečné centry. Aktivní byl tradičně agilní Wale Musa Alli. Po zákroku na něj viděl hned v úvodu zápasu Lukáš Mareček žlutou kartu.

Byl to právě Mareček, který si po další standardní situaci srazil odražený míč od tyče do vlastní brány. Teplice se horko těžko dostávaly k pokutovému území soupeře a bylo pouze otázkou času, kdy hráči v černo-bílých dresech znovu udeří.

Ve 30. minutě utkání proto domácí trenér sáhl ke dvojímu střídání. Ze hřiště odešli Matěj Radosta s Michalem Bílkem a nahradili je Robert Jukl s Josefem Švandou. Trenér Frťala po zápase prozradil, že o střídání uvažoval již od 5. minuty utkání. Především Švanda, který byl i jako střídající hráč u všeho podstatného, co se odehrálo v minulém kole při výhře Teplic v Boleslavi, výrazně oživil hru. Zároveň alespoň částečně eliminoval výpady Alliho. Již deset minut po střídání Teplice vedly 2:1 po brankách Daniela Fily a Štěpána Chaloupka.

Neustálé simulování Suchana bylo za hranou

Druhý poločas byl z obou stran opatrnější a zhruba dvacet minut se na hřišti nedělo vůbec nic. Pak ovšem přišel centr do vápna Teplic, na který si sáhl skluzující Albert Labík. Po intervenci VAR rozhodčí Jan Petřík odpískal penaltu. Tu suverénně proměnil Jan Suchan, u kterého bych se ještě rád na chvíli zastavil. Nedávno jsem ve svém článku popisoval, jak mi je krajně nesympatické přehrávání a simulování fotbalistů, kteří tak kazí jméno tomuto sportu.

Právě Suchan byl jedním z těch, kteří v tomto naprosto převyšovali ostatní hráče na hřišti. V kombinaci s rozhodčím Petříkem, který úzkostlivě pískal jakýkoliv kontakt jako faul, diváci sledovali místy až groteskní podívanou. Suchan snad v zápase více čistého času strávil v poloze ležmo na trávníku než ve stoje na vlastních nohou.

Celou situaci nejlépe dokresluje moment z 85. minuty, kdy se Suchan snažil nafilmovat penaltu. Následně, když v 93. minutě opět ležel po nefaulu Čerepkaie na trávníku, zasáhl ho balón od hlavičkujícího spoluhráče. Jelikož však Suchan netušil, že ho trefil spoluhráč, začal se svíjet na zemi zřejmě s očekáváním červené karty pro někoho z protihráčů. Takové chování ve fotbale nechci vidět u žádného z týmů. Budějovicím nic špatného nepřeji, ale doufám, že tohoto hráče budu muset sledovat na ligových trávnících co nejméně.

Teplice mohou zabojovat o poháry

S jistotou účastni v prostřední skupině mohou Teplice senzačně zabojovat o účast v Evropské konferenční lize. Jestli však do play off vstoupí se stejným přístupem, jako vstoupili do zápasu s Českými Budějovicemi, daleko v této vyřazovací části nedojdou. Zdviženým ukazováčkem pro ně může být jejich poslední účast v této prostřední skupině, kdy před pěti lety prohráli první zápas doma s Mladou Boleslaví 0:8. Věřím, že trenéru Stanislavu Hejkalovi, který u tohoto debaklu tehdy byl, se o tomto zápase zdají noční můry dodnes.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz