Hlavní obsah
Sport

Teplice nahradily Filu s Chaloupkem – bude to stačit?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Adéla Stenzelová/Žongl

Už je to v českém prostředí takový fenomén, že zatímco kluby ze špičky tabulky loví na začátku přípravy zvučné posily, ti ostatní čekají na „pozdní sběr“.

Článek

A samozřejmě čekají na to, jací hráči se převážně v kádru pražských „S“ neudrží a odejdou na hostování. Teplice se ale vydaly jiným směrem.

Už na startu minulé sezóny se ukázalo, že čekat do poslední chvíle na hráče z pražských „S“ se nikterak nevyplácí. Teplice sice nakonec získaly ze Slavie Petra Hronka a ze Sparty Andrease Vindheima. Ani v jednom případě se však o zásadnější posílení kádru nejednalo. Hronek občas nastupoval, převážně to ale bylo z lavičky a nepodával výkony, které by ho katapultovaly do základní sestavy. Větší část jara včetně zbytku sezóny už figuroval mezi zraněnými.

To sparťan Vindheim byl pro fanoušky Teplic něco jako paní Columbová. Všichni o něm slyšeli, ale nikdo ho v Teplicích nikdy neviděl. Jak už jsem uvedl v posledním článku, ze svého zranění se za celý podzim nevyléčil a v dresu Teplic tak neodehrál ani minutu.

Skláři zahájili přípravu 18. června. Ve stejný den ohlásili, že kádr je prakticky uzavřený a maximálně je otevřena jedna pozice pro kvalitního hráče. To je situace v našem prostředí velmi neobvyklá a nepamatuji si, kdy se v Teplicích něco podobného stalo. Na druhou stranu, nedávné odchody a příchody do klubu napovídají, že na papíře mohou být v Teplicích s kádrem spokojené.

Kdo nahradí slávisty Filu s Chaloupkem?

Samozřejmě, že největším problémem, které vedení Teplic v čele se sportovním ředitelem Štěpánem Vachouškem muselo řešit, byl odchod dvou zásadních opor kádru. S odchodem Štěpána Chaloupka Teplice ztratily nejen sílu v osobních soubojích, spolehlivost, bojovnost, výškové centimetry, ale také vůdce na hřišti a hráče s výrazným vztahem k místnímu klubu.

A tak když se nepodařilo přivést z Hradce zkušeného Michaela Leibla, zaměřili se v Teplicích na baníkovského Ladislava Takácse. Ten jako teplický odchovanec všechny tyto parametry splňuje do puntíku. Tedy alespoň teoreticky ano. Dlouho jsme ho stabilně na ligových trávnících hrát neviděli. Proto těžko soudit, s jakou formou do sezóny po dlouhém zranění vstoupí.

Filu nahradí nejen střelec ze 4. slovenské ligy

Střelec, jakým byl v Teplicích Daniel Fila, se bude velice těžko nahrazovat. Proto mám pocit, že k tomu vedení přistoupilo tak, že jestli nelze jednoduše nahradit kus za kus, nahradili kus za kusy tři. Co se týká střílení branek, posila ze Slovenska Kevin Zsigmond jich v poslední sezóně nastřílel 28. Je ovšem nutné dodat, že to bylo ve čtvrté nejvyšší soutěži Slovenska. Za mě by jednoduše nemělo být možné, aby se šestadvacetiletý útočník prosazoval stejně v první české lize jako ve čtvrté slovenské. Kvalitou jsou obě soutěže úplně jiným sportem. Na druhou stranu, zrovna Roman Potočný v Teplicích kdysi dokázal, že něco podobného se podařit může.

Z Táborska také dorazil devatenáctiletý Pavel Svatek. Sto devadesát centimetrů vysoký útočník šikovný při hře zády k brance. To je další atribut, který bylo potřeba s odchodem Fily nahradit. Kdo F:NL v loňské sezóně sledoval, toho jistě tento talentovaný útočník zaujal.

Dalším útočníkem, který bude mít za úkol zacelit díru po odchodu Fily, je Filip Horský. Slávista, který v minulé sezóně hostoval v Liberci. Tam naskakoval převážně jako hráč z lavičky. Od chvíle, kdy jsem zaznamenal zájem Teplic o tohoto hráče, začal jsem ho sledovat ještě důkladněji. Musím se přiznat, že mě absolutně nezaujal a zájem sklářů jsem proto nepochopil. Nezbývá než důvěřovat slovům Štěpána Vachouška, který ho má dle jeho slov nasledovaného v utkáních reprezentace U20. Právě tam ho velmi zaujal. Vzhledem k tomu, že za stejnou věkovou kategorii reprezentace nastupoval Vachouškův syn Tadeáš, věřím, že zápasy opravdu pozorně sledoval a ví, koho do klubu přivádí.

Jednačtyřicetiletého Grigara nahradil devatenáctiletý sparťan

Na konci sezóny také nastal avizovaný odchod teplické legendy brankáře Tomáše Grigara. Na jeho náhradě Teplice pracovaly už v zimě, kdy dorazil slovenský mládežnický reprezentant Richard Ludha. Ten se i vlivem zranění Grigara v zápase v Pardubicích dostal do základní sestavy zřejmě dříve, než sám čekal. Když Grigar po návratu na trávníky vyrobil hrubku v domácím utkání proti Hradci Králové, byly jeho dny ve žluto-modrém dresu definitivně sečteny. Upřímně mě mrzí, že se legenda Teplic, kterou se bezesporu za ta léta stal, rozloučila právě takto nepovedeným zápasem. Nyní se na začátku přípravy podařilo dotáhnout přestup devatenáctiletého sparťana Daniela Čechala, který tak bude tvořit brankářskou trojku společně s Ludhou a Luďkem Němečkem.

Posledním oznámeným příchodem je Jaroslav Harušťák. Levonohý krajní obránce, který v minulé sezóně působil v Prostějově. Teplice dlouhodobě bojují s nedostatkem levonohých hráčů. Tento problém se podařilo v minulosti vyřešit hostováním Matěje Hybše. Po jeho odchodu do Bohemians byl stejný problém znovu na stole. V zimě Teplicím vytrhl trn z paty slávista Albert Labík. Nyní mu přichází konkurence v podobě Harušťáka.

Teplice startují přípravu s kompletním kádrem. Bude to stačit?

Jedno nám z dosavadních přestupů vychází. Teplice pracovaly na náhradě za odcházející opory. Typově přivedly přesně takové hráče, kteří mají potenciál je nahradit. Samozřejmě v rámci svých finančních možností.

Přiznám se, že v minulosti bych se díval na příchody hráčů z druhé či čtvrté ligy velmi skepticky. V Teplicích s tímto mají zkušeností dost a skoro nikdy to nevyšlo. Na druhou stranu současné i nedávné přestupy vnímám tak, že se velmi hledí na charakter hráčů, kteří do klubu přichází. Většinou se jedná o velmi mladé ambiciózní hráče, kteří však ctí pravidlo, že žádný hráč není více jak tým.

Zatím se ukazuje, že Frťala s takovými hráči umí pracovat a pracuje s nimi rád. Jako příklad bych uvedl Ondřeje Kričfalušiho s Labíkem, kteří ihned po příchodu z Vlašimi zapluli do základní sestavy. Brzy se k nim připojil Josef Švanda, který ještě na podzim kopal druhou ligu ve Varnsdorfu. Když bylo potřeba na podzim lepit absence na kraji obrany, sáhl trenér do béčka a vytáhl neznámého Marka Beránka. Ten tak rázem kopal první ligu na postu, který mu ani nebyl vlastní. Nutno dodat, že to zvládal velmi dobře.

Během poslední sezóny se do kádru áčka dokázal prosadit Mohamed Yasser. Ten do té doby působil pouze v egyptských mládežnických kategoriích a v ČFL, kde nastupoval za teplické béčko. Byl bych proto s vynášením soudů nad mladíky z nižších soutěží opatrný. Ostatně pozoruji, že stejně jsou na tom i tepličtí fanoušci. Ti by ještě v minulých letech posily podobného ražení s odpuštěním omlátili vedení o hlavu. Nyní spíše netrpělivě vyhlíží start nové sezóny, který výrazněji napoví, zda se dosavadní transfery povedly.

Daniel Dolejší

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz