Hlavní obsah
Sport

Teplice se zalekly vítězství. Kam se to ženeme? Nechápal trenér Rada

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: FK Teplice

Jak hráči Dukly skončili druhý poločas domácího zápasu proti Liberci (1:4), tak navázali v následujícím utkání v Teplicích. Kdyby se šlo v poločasové přestávce do kabin za stavu 3:0, nikdo by se nedivil.

Článek

Teplice odehrály nejlepší poločas v sezóně

Teplice už potřetí v řadě nastoupily pro ně ve stále nezvyklém základním rozestavení se čtyřmi obránci. Znovu se budu opakovat, ale toto rozestavení jim očividně sedí daleko více. Hráči jsou blíže u sebe, vždy kolem sebe mají parťáka, který je volný pro přihrávku, nebo naopak dokáže vypomoci při bránění soupeře. Skláři také poměrně vysoko napadali. Vzadu zůstávala pouze obranná čtveřice a před nimi defenzivní štít Ondřej Kričfaluši. Naopak Dukla na jakýkoliv pressing téměř rezignovala.

V celém prvním poločase hráči Dukly sváděli s Teplicemi nerovný souboj. U odražených míčů byli pozdě. Chyběl důraz i rychlost. Směrem dopředu byli naprosto neškodní. Mnoho práce neměl ani čtyřiadvacetiletý hlavní rozhodčí Jan Beneš, pro kterého se jednalo o ligovou premiéru. Nutno dodat, že svůj první zápas na nejvyšší ligové úrovni zvládl velmi slušně.

Kdo očekával nervózní utkání od vápna k vápnu, nemohl se více plést. Už po 27 minutách měli žlutomodří na svém kontě nastřelenou tyčku a další tři vyložené brankové příležitosti. Gól však dokázal vstřelit po centru od Jaroslava Harušťáka až Mohamed Yasser. Bylo to těsně před odchodem do kabin.

Rada v kabině bouřil, evidentně to zafungovalo

Trenér Petr Rada i jeho svěřenec, exteplický Tomáš Vondrášek, přiznali, že se kabinou hráčů z Julisky o poločase prohnala bouře. Jak i sám domácí trenér Zdenko Frťala konstatoval, od druhé minuty druhého poločasu jeho svěřenci najednou tahali za kratší konec provazu.

Už v 50. minutě se v dobré příležitosti na srovnání objevil Jakub Řezníček. Svou statistiku vstřelených ligových branek však na stovku nezaokrouhlil. Dukla ale Teplice začala svírat stále blíže k vlastnímu vápnu. Následovaly standardní situace i rohové kopy hostů. Na to samozřejmě museli domácí reagovat střídáním.

Promarněná střídání i přechod na nefunkční systém

V 60. minutě stál u postranní čáry vysvlečený Filip Horský. Bylo evidentní, že vystřídá domácího Romana Čerepkaie. Ten celý proces přípravy střídání sledoval v hlubokém předklonu a těžce vydýchával. K překvapení řady diváků se však ze hřiště poroučel jediný střelec teplické branky Yasser. Domácí trenér posléze prozradil, že kvůli blíže nespecifikovaným problémům si o střídání říkal už od 30. minuty prvního poločasu. Ze hřiště ho musel stáhnout.

Uběhlo ani ne pět minut a u postranní čáry stál svlečený další hráč sklářů, tentokráte stoper Yegor Tsykalo. Ten už vystřídal vyčerpaného Čerepkaie. Tsykalo se zařadil na stopera po boku Nemanji Mičeviče a Lukáše Marečka. Teplice v tu chvíli přešly na svůj obvyklý systém se třemi stopery a dvěma krajními obránci. Ten jim však v probíhajícím ročníku mnoho úspěchů a štěstí nepřinesl. Uplynula minuta hry a domácí brankář Richard Ludha lovil míč po zakončení Murise Mešanoviče ze sítě.

Po několika dalších minutách zůstal u postranní čáry ležet Harušťák a bylo jasné, že to dál nepůjde. Na hřiště vyběhl Marek Beránek. Teplice měly v 74. minutě dostřídáno.

Kam se to ženeme? Tázal se trenér Rada

Krátce na to se ve vápně soupeře pokusil Matěj Radosta doběhnout dlouhý míč. Na poslední chvíli ho zasáhl, ale ve skluzu setrvačností trefil i protihráče Dominika Haška. Ten byl u míče pozdě. Mladý rozhodčí Beneš vůbec nezaváhal a okamžitě tasil červenou kartu. Vzhledem k tomu, za jaký zákrok byli v minulém kole vyloučeni Lukáš Červ či Stanislav Hofmann, jiný scénář se snad ani nedal očekávat.

Vyloučení přišlo přesně ve chvíli, kdy už na hřišti sotva pletl nohama teplický Abdallah Gning. Ten i vzhledem k vyčerpání svůj pohyb eliminoval pouze na prostor kolem středového kruhu. Aktivní se snažil být i nadále Daniel Trubač, brzy ale byla únava znát i na něm. Teplice sice měly na střídačce připraveného Filipa Havelku, Jakuba Emmera, nedávnou posilu Richarda Sedláčka a další jeho spoluhráče. Jelikož však ve druhém poločase třikrát vystřídaly, nebylo možné sestavu dále občerstvit.

Zápas dospěl do remízy, se kterou byli oba trenéři spíše spokojení. Vzhledem k vývoji prvního poločasu je to ale pro skláře málo. Měli dostatek šancí na to, aby zápas rozhodli ještě před půlí. Oba trenéři se po zápase dotkli i tématu červených karet.

Tolik červených karet po 10. kole, to smrdí. Kam se to ženeme?

Tázal se řečnickou otázkou novinářů trenér Rada. Trenér Frťala připomněl jednu ze svých starších myšlenek. Bylo by podle něho dobré uspořádat setkání trenérů a rozhodčích, ve kterém by se vytyčily meze toho, kde je míra agresivity a míra rizika.

Teplice nakonec promarnily šanci vstoupit do reprezentační přestávky s devíti body na kontě. Naopak trenér Rada neskrýval spokojenost tím, že jeho tým skláři v tabulce nepředběhli.

Autor článku: Daniel Dolejší

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz