Hlavní obsah
Sport

Největší problém Teplic - zápasy jak přes kopírák

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia Commons / public domain

Po šesti prohrách ze sedmi odehraných kol to vypadalo, že odložený zápas s plzeňskou Viktorií přijde Teplicím vhod. Mohly se tak plně koncentrovat na domácí utkání proti Baníku Ostrava a doléčit zranění.

Článek

Po půlhodině hry a se vstřelenou brankou na kontě to vypadalo, že by skláři mohli slavit druhý bodový zisk v této sezóně.

To by ovšem nesměly přijít dvě naprosto fatální chyby brankáře Luďka Němečka. Mimochodem, právě on ve čtvrtém kole nahradil v bráně Richarda Ludhu a výrazně se podepsal pod jedinou výhrou Teplic v této sezóně.

Nekončící překvapení v sestavě i zranění

Upřímně, při psaní reportu ze zápasu zažívám totální déjà vu, protože snad každý pozápasový sumář z pohledu žluto-modrých má v této sezóně naprosto stejný scénář. Začíná to už před zápasem, kdy očima projedete zápasovou sestavu. Okamžitě si všimnete dvou, tří, čtyř jmen, které na soupisce ještě v minulém utkání figurovala, ale nyní už jsou uvedeni mezi zraněnými. Zápas s Baníkem tomu nebyl výjimkou. Ze sestavy vypadli nově Lukáš Havel, Nemanja Mičevič, Albert Labík a kvůli dohodě klubů nemohl nastoupit Jaroslav Harušťák. Následuje pohled na základní složení týmu, které vždy skýtá nějaké další překvapení.

V předchozím zápase s Mladou Boleslaví jím byl Jakub Emmer, pro kterého to byl první zápas v základní sestavě. Tentokrát se na stoperu objevil Daniel Danihel. Devatenáctiletý stoper, který do teplického béčka dorazil před dvěma měsíci z mládeže Trnavy a před 14 dny odehrál poločas proti Ústí nad Orlicí. Dalším překvapením v sestavě byl Jakub Urbanec. Ten měl v létě dostat od vedení Severočechů informaci, že si může hledat nové angažmá, protože se s ním nepočítá. Nyní nastoupil na levém kraji obrany po boku Danihela. Ten si bohužel ligový debut příliš neužil, jelikož se už v 22. minutě poroučel ze hřiště s podezřením na zlomeninu v noze.

Zápasy Teplic jako přes kopírák

Následuje klasický scénář. Teplice vstoupí do zápasu aktivně, nebojí se. Spíše brání, velmi málo drží míč, ale soupeře do vážnějších situací nepustí. Někdy vstřelí i první branku. Pak si můžete ukázat prstem na opravdu kohokoliv ze stoperské trojice s brankářem. Víte, že přijde naprosto nevídaná individuální chyba, kterou často nevidíte za celé odehrané ligové kolo. Teplice po takových chybách inkasují pravidelně. Psychicky odpadnou a soupeř ještě nakonec zápas otočí ve svůj prospěch.

Nemuselo zůstat ale pouze u chyb Němečka. V 61. minutě přišla již několikátá minela v sezóně v podání Ondřeje Kričfalušiho. Na rozdíl od těch předešlých ale mohl děkovat Abdullahimu Tankovi, který situaci nevyřešil dobře. Zakončující David Buchta mířil v pádu mimu branku. Teplice tak získaly šanci zápas ještě zdramatizovat.

Neuběhla ani minuta a na druhé straně ve vápně Ostravanů podrazil skluzující Matěj Chaluš teplického Roberta Jukla. Jednalo se o nápadně podobný zákrok jako na druhé straně. Za ten Mareček vyfasoval žlutou kartu. V tomto případě však hlavní rozhodčí Ondřej Berka neodpískal ani faul a VAR Miroslav Zelinka rovněž nezasahoval. O tři minuty později už se ze vstřelené branky radoval Baník, kdy Ewerton zřejmě po gólu kola vymetl šibenici. Gól Teplice naprosto dorazil. Ačkoliv ještě sáhly k řadě střídání i změně rozestavení, na více než kosmetické snížení v nastaveném čase druhého poločasu nedosáhly.

Od Baníku čekáme více, Tanko s Klímou stále tápou

Je nutné říct, že hráči Ostravy nepodali příliš přesvědčivý výkon. Zraněními zdecimované Teplice svého soupeře dokonce přestřílely. Především v prvním poločase hra Baníku postrádala pohyb, ze hry byl zcela vymazaný Ewerton. Velmi špatně v celé probíhající sezóně vypadají útočníci Tanko s Jiřím Klímou. Zápas tak rozhodly individuální chyby brankáře sklářů a pro Baník nepostradatelný Ewerton.

Teplice v následujících kolech čekají rozhodující utkání v Pardubicích a doma s Duklou Praha. Stále zesilují spekulace, zda tou dobou bude ještě na lavičce současný realizační tým v čele s trenérem Zdenko Frťalou. Po předposledním prohraném utkání s Mladou Boleslaví však vedení klubu v čele s ředitelem Rudolfem Řepkou vyjádřilo trenérovi podporu.

Hlavně zachovat klid

V Teplicích už se pěkných pár let dělá fotbal bez peněz na posily s ligovými parametry. Když se k tomu přidá naprosto nevídaná marodka hráčů, ze kterých by se dala poskládat celá zápasová sestava, problém je na světě. Dokonce to ani nevypadá, že by se měly zásadní stavební kameny týmu brzy vracet do sestavy. Severočechům by prospělo, kdyby do zápasů chodili s čistou hlavou.

Dokud budou v první lize figurovat České Budějovice, stále existuje pro žluto-modré možnost na konci uhrát nejhůře 15. místo a zachránit se v baráži. Po osmi odehraných kolech a sedmi prohrách na kontě tak stále není důvod k panice.

Každý bod, který Teplice do konce podzimní části urvou, pro ně bude mít cenu zlata. Ta podstatná část sezóny se ale odehraje až na jaře. Teplice budou po návratu zraněných opor jednoznačně silnější. Možná to bude i s přispěním nového majitele, který by mohl být právě do konce prosince oznámen.

Autor článku: Daniel Dolejší

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz