Hlavní obsah
Sport

Tomáš Kuča. Poslední rozhovor kariéry nejpopulárnějšího amatéra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Soukromé foto Tomáše Kuči

Bez pozornosti médií, mimo světla reflektorů, i tak se dá končit kariéra jednoho z nejpopulárnějších amatérských fotbalistů v Česku posledních let. V minulém týdnu se totiž pomocí dojemného videa rozloučil s kariérou Tomáš Kuča.

Článek

A my jsme se proto rozhodli na Tomáše obrátit s žádostí o rozhovor, čemuž „Kučis“ jako pravý profík vyhověl.

Spousta dřiny je u konce, a tak jsme se s Tomášem ohlédli za momenty, na které v kariéře nejraději vzpomíná, ale zajímala nás pochopitelně také odvrácená strana jeho popularity a nemohli jsme se nezaptat ani na plány do budoucna. Nyní již bývalý brankář se nám svěřil také s tím, že by se nebránil rozlučkovému zápasu.

Tomáš Řepka označil konec kariéry za polosmrt. Jak vnímáš konec kariéry ty? Jsi vnitřně smířený s tím, že něco, čemu jsi obětoval tolik píle a dříny, je teď u konce?

Ano, smíření přišlo už před časem.

Budou mít fanoušci možnost vidět tě v brance v rámci nějaké exhibice nebo jsi pověsil rukavice na hřebík definitivně?

Jen na každoročních silvestrovských mačích, které se konají 31. prosince na MFK Havířov. Nebo pokud někdo uspořádá tzv. rozlučkový zápas.

Super, to by určitě stálo za zvážení. Od fotbalu dáváš ruce dál nebo zvažuješ, že bys v případě nabídky pokračoval třeba v pozici trenéra brankářů, kde bys díky svému přístupu mohl předávat fotbalovým elévům cenné rady?

Budu jen nestranný pozorovatel.

To je trochu škoda, ale třeba se ti to v případě nabídky rozleží v hlavě. Teď se trochu ohlédneme za tvojí kariérou. Které angažmá bys označil jako tzv. nejpovedenější?

Nejlepší byl první půlrok v Bludovicích, dále sezona 2017/18 v Polance a určitě jaro 2015 v Orlové.

A je nějaký zápas, který se ti nejvíce povedl?

V brance Orlové utkání v Těrlicku (4:0), v brance Bludovic zápas v Rychvaldĕ (1:0), v brance Polanky zápas ve Svinovĕ (0:0). Pak si ještě vzpomínám na utkání v dorostu Slovanu Havířov v Albrechticích dvě chycené penalty a výhru 6:0.

Do povědomí mnoha lidí jsi vstoupil určitě startem v týmu profesionálních hráčů bez smlouvy. Jak na ten zápas vzpomínáš a nebereš trochu jako křivdu, že jsi nedostal třeba alespoň dvacet minut?

Bohužel víc minut jsem dostat nemohl kvůli zraněnému prstu a nařízení UEFA.

Takže i zde platí UEFA mafia?

Dala nařízení, že amatér nesmí nastoupit déle než na pár vteřin.

Chtělo by se říci „zlatý Přistáš“, nicméně jak na zápas vzpomínáš a jak se k tobě tehdy chovali trenéři a spoluhráči?

Skvěle.

Všichni vědí, že amatérský fotbal je džungle, kde o křivdy není nouze. Nicméně jaká byla asi největší křivda, která se ti v kariéře stala? Je to výše uvedený Přistáš nebo máš i horší zkušenosti?

Jurčík v Orlové. Bylo to v roce 2016.

A můžeš našim čtenářům přiblížit, co se tam stalo?

Po utkání ve Frenštátě jsem byl označen za hlavního viníka porážky. Jurčík vydal jakési prohlášení včetně mého zákazu vstupu.

To je šílené! Říkáš, že budeš fotbal sledovat v roli nestranného pozorovatele. Tak se tě zeptám, jak bys z pozice nestranného pozorovatele ohodnotil Tomáše Kuču jako brankáře? Jaké byly jeho největší přednosti a naopak jako slabiny?

Sám sebe nehodnotím.

Hodně lidí se ti často na sociálních sítích vysmívalo, přitom sami toho často nedokázali ani z poloviny jako ty. Myslíš, že zde hrála roli také závist?

Nemyslím, vím to.

Bezdůvodná nenávist vyplývá ze závisti. A nenávist vůči mně byla a je bezdůvodná!

Nikomu jsem nic neudělal.

Je to tak, víc se v tom asi nebudeme babrat. Ještě k tvé předchozí odpovědi. Fotbalu jsi věnoval opravdu hodně. Co teď s volným časem?

Práce a pivko.

Nebojíš se, že bez pravidelného tréninku přibereš?

Vždyť já přibrat potřebuju.

Kdo byl v tvé kariéře největší vzor?

Petr Čech a Pavel Srníček.

Dovol, abych měl trochu osobnější otázku. Jak se daří v osobním životě a co ženy? Už se našla nějaká budoucí paní Kučová?

Ženy stabilně nic už přes 16 let.

Nevadí, třeba se to právě s koncem kariéry zlomí. Děkuju moc, že sis udělal čas. Ať se ti daří a lidé ti přestanou házet klacky pod nohy. Na závěr se ještě zeptám, zda bys chtěl něco vzkázat mladíkům, kteří se začínají věnovat fotbalu?

Aby do toho dali 100 % a trénovali v létě, v zimě i ve dnech volna, tak jako jsem to dělal já.

P.S.: Po rozhovoru jsem si s Tomášem ještě chvíli neformálně povídal a svěřil se, že zvažuje sepsání knihy o jeho kariéře.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz