Hlavní obsah
Sport

Tři pro týmy důležití hráči dostali červenou. Ovlivní vyloučení Oscara boj o titul?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Žongl / Stenzelová

Poslední kolo Chance Ligy před další reprezentační pauzou přineslo o něco méně červených karet, hned tři z nich ovšem dostali pro dané týmy zásadní hráči. Jednalo se o tresty poměrně zbytečné, diskutované a v jednom případě i dost kontroverzní.

Článek

Jan Kliment dostal červenou devět minut po návratu z trestu

Začneme u Jana Klimenta. Prozatím nejlepší střelec Chance Ligy se vrátil po trestu za čtyři žluté karty v zápase Olomouce s Bohemkou. Nemohl si tak užít předchozí obrovský úspěch Sigmy, která dokázala porazit pražskou Spartu na její půdě. Bohužel ani v duelu s klokany zrovna nezazářil a už po devíti minutách putoval do sprch.

Už na začátku utkání se totiž nechal vyprovokovat od obránce Bohemians Jana Vondry a mimo hru dal svému rivalovi loktem do horní části těla. Oko videorozhodčího je ovšem všude a tak po chvíli byl tento moment přezkoumán. A Kliment dostal oprávněně červenou kartu za nesportovní chování.

Z velké části kvůli tomu se nakonec z vítězství radovali hráči Bohemians, útočník Olomouce navíc bude svému týmu chybět i v dalších zápasech. Po skvělém začátku si tak nyní vybírá velice špatné období, v němž díky vlastním chybám ohrožuje dobré postavení Sigmy v tabulce.

Pravdou je, že si mi vůbec nelíbí ani cílené provokování faulovaného. Kliment se samozřejmě nesmí nechat vyprovokovat, ale není i chování fotbalisty Bohemky nesportovní? Bohužel se různé provokace často nedají ani prokázat (když jsou slovní) nebo nemají pro rozhodčí takovou důležitost. Od samotných hráčů je to přitom rovněž zákeřnost.

Zbytečná červená pro Oscara. Slavii bude hodně chybět

Své by o tom mohl říct i slávistický Oscar Dorley, který se nechal v zápase se Spartou vyloučit. Po nějakých (zřejmě nepěkných) slovech od Rrahmaniho svého soupeře trefil hlavou do horní části těla a rovněž byl po zásahu VAR vyloučen. U něj je to navíc ještě větší problém do budoucích zápasů, protože se jedná o zásadního hráče pro sešívané. Derby už jeho vyloučení neovlivnilo, ale určitě bude chybět minimálně další tři utkání. A to může mít vliv na budoucí slávistické výsledky.

Nečeká je totiž nic lehkého. Po reprezentační pauze nejdříve nastoupí na hřišti Jablonce. Ten vyhrál poslední dvě utkání, když si nejdříve poradil s Hradcem Králové a posléze rozdrtil v derby i Slovan Liberec stavem 0:5. Rozhodně se tak nebude jednat o žádné jednoduché utkání.

Následně hraje Slavia doma s Duklou, což by mělo být více méně bezproblémové vítězství. Ale v dalším utkání je čeká další těžký výjezd, tentokrát do Malšovické Arény. A proti Hradci Králové se jí dlouhodobě o něco méně daří, přestože je momentálně ve skvělé formě.

Oscar je vždy opěvován za své skvělé výkony a spolehlivost ve středu hřiště. Dokáže ho ovšem někdo plnohodnotně nahradit? Rozhodně to nebude nic jednoduchého. Sice nemá příliš velká čísla, ale v mnoha momentech je na hřišti hodně důležitý. Tahle červená tak může Slavii ještě hodně mrzet.

Martin Vitík dostal druhou žlutou neprávem

A v neposlední řadě nesmíme zapomenout ani na Martina Vitíka. Ten podle rozhodčího fauloval v derby Tomáše Holeše, když mu šlápl na lýtko. Podle Komise rozhodčích se ovšem nejednalo o žlutý zákrok. VAR v takovém případě nemohl intervenovat a díky tomu tedy odešel do šaten i Martin Vitík.

Mohl v případě jeho nevyloučení probíhat zbytek zápasu jinak? Spíše ne, s největší pravděpodobností by k vyrovnání nedošlo. Zbývalo už hodně málo času. Ale třeba by potom nedostal červenou ani Oscar. To už je ovšem všechno jenom kdyby.

Zajímavé ovšem bude sledovat, jak se k tomu postaví Disciplinární komise. Dostane Martin Vitík klasický jednozápasový zákaz, přestože podle Komise rozhodčích se jednalo o pochybení rozhodčích? Nebo mu bude nějakým způsobem tento trest prominut? To se dozvíme už brzy, může to ovšem vyvolat další vlnu negativních emocí.

Autor textu: Lukáš Loužecký

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz